Halep’e can koridoru Türkiye’yle açılıyor

Ankara, Esad rejiminin katliam yaptığı Halep için alarma geçti. Rusya ve İran'ın yanı sıra çok sayıda ülkeyle diplomatik trafik yürüten Türkiye'nin arabuluculuğu sonuç verdi. Muhaliflerle Şam rejimi, kentteki sivillerin tahliyesi için ateşkeste uzlaştı.

Türkiye, son dönemde Suriye rejiminin saldırılarını yoğunlaştırması nedeniyle insanlık dramının yaşandığı Halep'te ateşkesin sağlanması ve masum sivillerin kentten çıkarılabilmesi için mekik diplomasisinden sonuç aldı. Büyük katliama sahne olan Halep'te muhaliflerle Esad, Türkiye'nin arabuluculuğunda yürütülen görüşmeler sonucu ateşkeste uzlaştı.

UZLAŞI SAĞLANDI, BM İZLEYECEK

Türkiye'nin bu çabaları dün akşam saatlerinde sonuç verdi. AA'nın haberine göre, Halep'in doğusundaki muhalif güçlerle Rusya öncülüğündeki rejim güçleri arasında ateşkes sağlandı. El Cezire'ye göre de, Suriyeli muhalifler, Türkiye aracılığıyla Rusya ile yapılan görüşmeler sonucu anlaşmaya varıldığını açıkladı. "Tahliye Koridoru”nun, Halep’in kuzey ve doğu hattında, mayından temizlenmiş alanda BM  gözlemcilerinin eşliğinde gerçekleşmesi bekleniyor. 

SİVİLLERE OTOBÜS GÖNDERİLDİ

Mutabakata göre, bölgede sıkışan sivillerin Halep’in batısına çıkarılmasına öncelik verilecek. Bu amaçla bölgeye sivilleri taşıyacak otobüsler gönderildi. Bu arada sivillere yönelik saldırılar nedeniyle BM Güvenlik Konseyi Fransa ve İngiltere'nin talebiyle toplantı. Genel Sekreter olarak son kez toplantıya katılan Ban Ki-mun da Halep'teki son gelişmelere ilişkin bilgi verdi. Ban "Halep'te tahliye için Türkiye ve Rusya arabuluculuğunda tarafların müzakerelerinin sürdüğünü anlıyoruz.

Biz bu çabaları destekliyoruz" dedi.

Dünya susarken Ankara boş durmadı

Türkiye, Halep'teki katliamın son bulması için seferber oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya lideri Vladimir Putin'le 3 kez Halep'i görüştü ve yaşanan dramı aciliyetini aktardı. Bölgenin önemli ülkelerinden İran'la da iki kritik görüşme gerçekleştirildi. Ankara, birkaç kilometrekareye sıkışan onbinlerce sivilin kurtarılması amacıyla ABD, Almanya, Suudi Arabistan, Katar ve AB'yle de sürekli temas trafiği yürüttü.

Fransa Dışişleri Bakanı Ayrault, Halep'teki saldırılara dair iddiaların aydınlatılması ve suçların cezasız kalmaması için uluslararası topluma çağrıda bulundu. Bu tür bir vahşetin vicdanen kaldırılamayacağı belirterek, saldırıların acil olarak sona erdirilmesi gerektiğini vurguladı.

YÜREĞİMİZİ YAKIYOR

Suriye'deki insanların durumunun iyileşmesi, sivillerin korunması ve insani yardımın sağlanması için Fransa ile ellerinden geleni yaptıklarını ifade eden Almanya Başbakanı Angela Merkel, "Durum tam bir felaket. Yüreğimizi yakıyor. Bunu gerçekten söylemek lazım" dedi.

Esad son ana kadar bombaladı

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği sözcüsü Rupert Colville, Cenevre Ofisi'nde yaptığı açıklamada, rejim tarafından saldırı altında bulunan Halep'in doğusunda hala binlerce sivilin olduğunu vurgulayarak dün rejim güçlerinin ve destekçilerinin bölgeyi ağır bombardımana tuttuğuna dikkat çekti. Hükümet yanlıların birçok sivili tutukladığına ilişkin haberler aldıklarını aktaran Colville, "Ayrıca, Esad rejimine bağlı güçlerin sivillerin evlerine girdiklerine ve kadınlarla çocukları da öldürdüklerine dair bilgiler edindik. Esad rejimine bağlı güçler 11'i kadın 13'ü çocuk en az 82'i kişiyi öldürdü" dedi. 

Erdoğan Guterres'i aradı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterliği görevini yemin ederek üstlenen Antonio Guterres’i arayarak tebrik etti. Erdoğan telefon görüşmesinde Halep'te yaşananlar karşısında BM'nin harekete geçmesinin önemine değindi, konuyla ilgili olarak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun olağanüstü toplanmasını beklediklerini belirtti. Halep'teki insanlık dramını da konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin sivillerin ve muhaliflerin tahliyesine yönelik çabalarını yoğunlaştırıldığını, bilahare de bölgeye insani yardımların ulaştırılmasına odaklanılacağını vurguladı.

Şam rejimi insanlık suçu işliyor 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da, son basın toplantısında Halep'teki büyük drama ve Türkiye'nin girişimlerine dikkat çekmişti: Rejim Halep'te açıkça insanlık suçu ve savaş suçu işlemeye devam etmektedir. Uluslararası toplum, bu konuda adım atsalar da, atmasalar da Türkiye bu konudaki insani, vicdani sorumluluğunu yerine getirmeye devam edecektir. Şartlar ne kadar zor olursa olsun, çatışmaların durması konusunda kararlılıyız.

100 yaralı çocuk mahsur 

Halep kentinde ağır saldırı altındaki bir binada 100'den fazla çocuğun mahsur kaldığı bildirildi. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), çocukların saldırı altındaki binadan acilen tahliye edilmesi çağrısında bulundu. UNICEF'in bölge direktörü Geert Cappelaere, "Dünyanın, Halepli çocuklar için ayağa kalkmasının ve hayattayken yaşadıkları bu kabusa son vermesinin zamanıdır" dedi.