Dünyanın gözü Rusya-Ukrayna sınırında olası savaş ihtimaline çevrilmişken Fox News, ABD Genelkurmay Başkanı Miley'in gizli toplantısını sızdırdı.
Hürriyet'te yer alan habere göre, Ukrayna ile Rusya arasındaki tansiyon tüm çabalara rağmen düşürülemiyor.
Uluslararası toplumun Ukrayna'ya verdiği desteğe rağmen Rusya sınırdaki askeri varlığını artırmaya devam ediyor.
ABD'li yetkililer, Rusya'nın Putin'e Ukrayna'ya yönelik tam ölçekli bir işgal başlatma seçeneği vermek için ay ortasına kadar kullanmayı planladığı askeri ateş gücünün en az yüzde 70'ini bir araya getirdiğini söyledi.
Adları açıklanmayan yetkililer boyutu ve ölçeği belirsiz olsa da Putin'in önümüzdeki haftalarda bir işgal niyetinde olduğunu gösteren bir dizi gösterge olduğunun atını çizdi.
AP'nin abonelerine servis ettiği habere göre, ABD'li yetkililer bir Rus işgalinin Ukrayna ordusunu nispeten hızlı bir şekilde alt edebileceğini, ancak Moskova'nın işgali sürdürmekte ve olası bir ayaklanmayla baş etmekte zorlanabileceğini söyledi.
ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley'ın açıklamaları ise Washington'un bu ihtimalin gerçekleşmesine hazırlıklı olduğunu gözler önüne serdi.
Milley, 2 ve 3 Şubat'taki kapalı kapılar ardındaki brifinglerde milletvekillerine, tam ölçekli bir Rus işgali durumunda başkent Kiev'in 72 saat içinde düşebileceğini belirtti.
Gizli toplantıda masaya yatırılan konulara ulaşan Fox News Milley'in böyle bir durumda 15 bin Ukrayna, 4 bin Rus askerinin ölümü ile sonuçlanacağını açıkladığını sayfasına taşıdı.
Batılı istihbarat değerlendirmeleri ayrıca Kiev hükümetinin bu süre içinde kalacağına ve yaklaşık 5 milyon mülteciyi içeren bir insani krize yol açacağına inanıyor.
Aynı raporlarda olası bir savaşın 50 bin sivilin ölümüne ve 5 milyon mülteciyi içeren bir insani krize sebep olabileceğinin altı çiziliyor.
Analiz, krizin diplomatik bir çözüme kavuşturulma olasılığının giderek zayıfladığı sonucuna varıyor.
Kremlim bölgeye yaptığı askeri yığınağın bir işgal hazırlığı olduğu iddialarını kesin bir dille reddediyor. Ancak 2014'te de Rusya benzer iddialarda bulunmuş ve daha sonra Kırım'ı ilhak etmişti.
Putin'in o zamandan beri doğu Ukrayna'daki ayrılıkçıları batı destekli Ukrayna hükümeti karşısında her fırsatta desteklediği sıkça dile getirildi.
Öte yandan Avrupa ülkeleri, bir yandan Rusya üzerinde caydırıcı olabilecek yaptırım adımlarını kararlaştırırken, diğer yandan diplomatik çözüm için son fırsatları da değerlendirmek için yoğun çaba gösteriyor.
Bu çabalarda başı çeken Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Almanya Başbakanı Olaf Scholz, gelecek iki hafta içerisinde kritik görüşmeler gerçekleştirmeyi planlıyor.
Macron, pazartesi günü Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştükten sonra salı günü Ukrayna'ya geçerek Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski ile bir araya gelecek.
Almanya Başbakanı Scholz ise hafta başında ABD'yi ziyaret edecek ve Başkan Joe Biden ile kritik bir görüşme gerçekleştirecek. Bu görüşmenin en önemli gündem maddesini Ukrayna krizi oluşturacak.
Almanya'nın G7 dönem başkanlığını, Fransa'nın da AB dönem başkanlığını yürütüyor olması, Scholz ve Macron'un diplomatik temaslarının önemini daha da artırıyor.