Doktorların tanıklığıyla ‘Asrın Katliamı’

“Guta’da hayatımızın en kötü günlerini yaşıyoruz” diyen Hastane Müdürü Amani Balver, Şam yakınlarındaki Doğu Guta’ya yönelik Pazar gününden beri sürdürülen ve 275 sivilin ölümüne neden olan bombardımanları bu cümlelerle özetliyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin (SOHR) yayınladığı verilere göre, Esed rejimine ait savaş uçakları ve rejime bağlı militanların Doğu Guta’ya yönelik bombardımanlarında 58 çocuk ve 42 kadın hayatını kaybederken, bin 200 sivil ise yaralandı. SOHR, 2013 yılında bin 400 kişinin ölümüne sebep olan kimyasal saldırılardan sonra Doğu Guta’daki en büyük katliamların son günlerde yaşandığını aktardı.

“5 yıldır bombardımanlara maruz kalıyoruz”

Bölgedeki bir hastanede müdürlük yapan Çocuk Doktoru Amani Balver, CNN’e verdiği röportajda, “Bizler Guta’da 5 yıldan fazla bir zamandır bombardımanlara maruz kalıyoruz. Son günlerdeki bombardımanlar bizim için yeni bir şey değil. Ancak, daha önce böylesine yoğun bir bombardımana da tanık olmadık” dedi.

BM, Doğu Guta’ya yardım gönderemiyor

Suriye’nin başkenti Şam yakınlarında bulunan bölgede 400 bin sivil, 2013 yılından beri rejim militanlarının kuşatması altında hayata tutunmaya çalışıyor. Birleşmiş Milletler (BM), kuşatma nedeniyle bölgeye temel gıda malzemeleri ve ilaç yardımının yapılamadığını ifade ediyor. Rejim güçleri, bir taraftan şiddetli bombardımanlarını sürdürürken öte yandan bölgeye kara harekatı için kuvvet yığıyor.

Doğu Guta’da bulunan doktorlar, yüzlerce yaralının tedavisi için saat başı vardiya değiştirdiklerini söylerken, gelen raporlar kuşatma nedeniyle 5 yıldır sağlık hizmetlerinden yoksun olan bölgedeki hastanelerin de rejim güçlerinin bombardımanlarına hedef olduğunu ifade ediyor.

4 hastane tahrip edildi

Bölgede bulunan doktorlardan Faris Aribe, CNN’e verdiği röportajda, ölenlerin çoğunluğunun kadın ve çocuklardan oluştuğuna dikkat çekerek, “Durumun felaket boyutunda olduğunu söyleyebilirim. Bölgede bulunan 4 hastane de bombardımanlarla tahrip edildi bu şartlarda insanlara daha fazla yardım etmemiz mümkün gözükmüyor” şeklinde konuştu.

“İnsanlar kaçacak yer bulamıyor”

Tıbbi Yardım ve Gıda Birliği’ne bağlı çalışan doktorlar, “İnsanlar bombardımandan kaçacak yer bulamıyor. İnsanlar hayatlarını kurtarmak için kaçmak istiyor ancak kuşatma nedeniyle maruz kaldıkları açlık güçlerini tüketmiş durumda” ifadelerini kullanıyor. Rejim güçlerinin Doğu Guta’ya insani yardım ulaştırılmasına izin vermediğini ve son insani yardım konvoyunun geçtiğimiz Kasım ayında bölgeye ulaştığını belirten doktorlar, bölgede büyük bir gıda sıkıntısı yaşandığını sözlerine ekledi.

BBC’nin haberine göre, Doğu Guta’da ekmeğin ortalama milli gelire oranla 22 kat arttı. Bölgede yaşayan çocukların yüzde 11.9’unu oluşturan 0-5 yaş aralığındaki çocuklar yeterli beslenemiyor. Bu oran açlık konusunda Suriye’deki savaşın başladığı 2011 yılından bu yana ulaşılan en büyük oran.

“Guta’da dehşet verici savaş suçları işleniyor”

Şarku'l Avsat'ın haberine göre Öte yandan, Uluslararası Af Örgütü (Amensty), konuya ilişkin yayınladığı raporda, “Doğu Guta’da dehşet verici savaş suçları işleniyor” ifadelerini kullandı. The Guardian gazetesi, bölgeye dair yayınladığı haberde, Araştırmacı Diana Saman’ın, “İnsanlar sadece yıllardır devam eden kuşatmaya maruz kalmıyor. Aynı zamanda onları öldüren bombaların da kuşatması altındalar. Bu dehşet verici bir savaş suçudur” ifadelerine yer verdi.

“21. Yüzyılın katliamına tanık oluyoruz”

Guardian gazetesinin haberinde, Doğu Guta’da yaşayan bir doktorun, “Bizler burada 21. Yüzyılın katliamına tanık oluyoruz. 90’lı yılların katliamı Srebrenica, 80’li yılların katliamı Halepçe ise Doğu Guta da bu asrın katliamı” şeklindeki sözlerini aktardı.

“Yaşadıklarımızın tıp kitaplarında yeri yok"

Gazeteye konuşan bir başka doktor ise “ Az evvel bana yüzü masmavi olmuş zorlukla nefes alabilen bir çocuk getirildi. Çocuğun ağzı toprakla dolmuştu. Ağzını ellerimle boşalttım. Yaşadıklarımızın tıp kitaplarında yeri olduğunu sanmıyorum. Bazen enkaz altında kalmış ve toz soluyan bir yaşından küçük bir çocuğu tedavi etmek zorunda kalıyoruz” dedi.

Rejim saldırılarına devam etti

Esed rejimine bağlı güçler, bölgeye yönelik Pazar günü yoğunlaştırdıkları saldırılarını bugün de sürdürdü. SOHR, Esed rejimine bağlı birliklerin, bugün, Doğu Guta’daki kasaba ve beldelere füzelerle bombardıman düzenlediğini, rejime ait savaş uçaklarının da eş zamanla olarak bölgeye varil bombası yağdırdığını bildirdi.