Çin'in askeri faaliyetleri Tayvan'ı korkuttu

Artan Çin tatbikatları ile ilgili açıklama yapan Tayvanlı yetkililer, 'Çin'in askeri tatbikatları, Tayvan için büyük bir tehdit' dedi.

1

1949 yılında bir iç savaşla Çin'den ayrılan Tayvan, Çin'in büyüyen askeri gücü karşısında kendini güvende hissetmiyor. Çin ise, Tayvan'ı topraklarının bir parçası olarak görüyor ve birleşmenin gerekli olduğunu vurguluyor. Pekin yönetimi bu birleşmenin gerekirse askeri güç kullanılarak gerçekleştirileceğini gündeme getiriyor.

Tayvan'ı Çin'in bir parçası olarak kabul etmeyen ve ABD'nin desteklediği Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen'in göreve gelmesiyle Çin, bölgedeki askeri tatbikat ve eğitimlerini artırdı. 

 

Bölgede 2016 yılı boyunca 8 tatbikat/eğitim gerçekleştirin Çin savaş uçakları, 2017'de bu sayıyı 20'ye çıkardı.
 
Tayvan Savunma Bakanı Feng Shih-kuan Salı günü yayımlanan 14. ulusal savunma raporunda sık yapılan tatbikatlar için "Tayvan'ın güvenliği için büyük bir tehdit'' dedi.
 
Raporda 210 bin askeri bulunan Tayvan'ın karşısında, Çin ordusundaki asker sayısı tahmini 2 milyon olarak kıyaslanırken, Savunmaya ayrılan bütçenin kıyaslanamayacağı da açıkça ifade edildi.
 
Bu yıl 90'ıncı kuruluş yıl dönümünü kutlayan Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA), sınırlarında ve uluslararası denizlerde çeşitli tatbikat ve askeri faaliyetler gerçekleştirdi. Rekor sayıda asker ve techizatla gerçekleştirilen faaliyetler, ülke tarihinde görülmemiş askeri hareketliliğe neden oldu. 
 
Çin donanma gemileri, Baltık Denizi'nde Rusya ile ortak tatbikat gerçekleştirdi, Çin'in ilk uçak gemisi olan Liaoning;  Bohay, Sarı Deniz, Doğu ve Güney Çin denizleri ile Tayvan Boğazı'ndan geçip, ilk liman ziyaretini Hong Kong'a yaparak geri döndü. Yine PLA hava kuvvetlerine bağlı 6 H-6 bombardıman uçağı, Batı Pasifik'teki Miyako Boğazı'ndan uçtu. Hindistan sınırında kara tatbikatlarının yanı sıra Cibuti'deki Çin askeri üssünde görev yapacak donanma askerleri Çin'den hareket etti.

star.com.tr / M. Cihat AĞAÇ