BMGK, Güney Sudan’daki barış girişimi konusunda uyardı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Güney Sudan’da çatışan taraflara bedelinin ağır olacağı konusunda uyarıda bulunarak, önümüzdeki hafta Etiyopya’da başlaması planlanan yeni bir bölgesel barış girişimiyle herhangi bir tarafın yeni bir barış girişimi başlatabileceğini belirtti.

Konsey, dün yaptığı açıklamada, Hükümetler Arası Kalkınma Otoritesi (IGAD) tarafından düzenlenen üst düzey konferansın, tüm tarafların Güney Sudan’da sürdürülebilir barış ve istikrar sağlaması için son bir şans olduğunu vurguladı.

Pazartesi günü Addis Ababa’da düzenlenecek konferansa, üst düzey yetkililerin katılması bekleniyor.

Konsey, yayınlanan bildiride barış girişimin altını oymaya çalışanlara bedelinin ağır olacağı konusunda uyararak, tüm taraflara sürece yapıcı bir şekilde katılmaları çağrısında bulundu.

İngiltere’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft, bütün tarafların katılımıyla ilgili beklentileri olduğunu, herhangi bir tarafın bu barış girişimini sabote etmesi halinde de o tarafa yaptırımlar uygulanıp, silah ithalatı yasağı getirileceğini söyledi.

ABD, geçtiğimiz yıl, Güney Sudan’da silah ithalatını yasaklayan bir karar çıkarmak için aradığı desteği bulmakta başarısız olmuştu.

Ancak diplomatlar, BMGK tarafından bu konunun tekrar gözden geçirilebileceğini ve barış çabalarının başarısızlığa uğraması halinde, Ocak ayında bu yasağa daha fazla destek verilmesinin mümkün olduğunun bilgisini verdi.

Sudan’dan ayrılıp 2011’de bağımsız bir devlet haline gelen Güney Sudan’da 2013 Aralık ayından bu yana, on binlerce insanın hayatını kaybettiği ve 2.5 milyondan fazla kişinin göç ettiği, etnik sebeplerden dolayı bir iç savaş başlamıştı.