Dujarric, düzenlediği basın toplantısında, bir gazetecinin "Bangladeş'te gazetecilere uygulanan şiddete" ilişkin sorusu üzerine, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve BM insan hakları kuruluşlarının Bangladeş'teki insan hakları ihlalleri, gazeteciler ve blog yazarlarına yönelik şiddete ilişkin kaygılarını dile getirdiğini hatırlattı.
Dujarric, son olarak Cemaat-i İslami partisinin lideri Motiur Rahman Nizami'nin idamı dolayısıyla endişelerini belirttiklerini anımsatarak, "Bangladeş Hükümeti'nden, gazetecilerin özgürce mesleklerini icra edebilecekleri atmosferi oluşturmasını bekliyoruz." dedi.
Türkiye'nin Bangladeş'teki büyükelçisini çekmesine ilişkin soru üzerine de Dujarric, Türkiye ile Bangladeş arasındaki ikili ilişkilere yönelik yorum yapamayacağını söyledi.
Cemaat-i İslami partisinin lideri Motiur Nizami, Bangladeş'teki mevcut hükümet tarafından kurulan savaş suçları mahkemesinde, "Bağımsızlık savaşı sırasında Pakistan ordusuyla iş birliği yapma ve sivillere yönelik eylemlerin de aralarında bulunduğu 16 suçlamayla" yargılanarak idam edildi.
AA