Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), 2011'den bu yana iç savaşın yaşandığı Suriye içinde ve komşu ülkelere sığınan milyonlarca Suriyelinin insani yardımlarını karşılamak için ihtiyaç duyulan yaklaşık 2 milyar dolarlık finansmanın sadece yüzde 35'inin karşılanabildiğini bildirdi.
'Gereken ilgi gösterilmedi'
Bu yıl örgütün talep ettiği 8,2 milyar dolarlık fonun sadece yüzde 55'inin karşılanmasını öngördüklerini aktaran Baloch, finansman eksikliğinden dolayı yerinden edilen insanların sağlıksız beslenme, barınma ve eğitim gibi sorunlarının günden güne arttığına dikkati çekti.
Baloch, sığınma merkezlerinde de personel yetersizliğinden dolayı refakatsiz çocuklara ve diğer mağdurlara gereken ilginin gösterilemediğini ve cinsel şiddet olaylarıyla mücadelede aksaklıklar yaşandığını vurguladı.
Suriye vurgusu
Baloch, BMMYK'nın, bölgede bulunan 1,3 milyon Suriyeli ve ülke içindeki yerinden edilmiş veya geri dönen 1,35 milyon Suriyelinin kışlık ihtiyaçlarının giderilebilmesi için diğer BM ortaklarıyla çalışmalar yürüttüğünü belirterek, şöyle konuştu:
"Daha fazla finansman sağlanmadan nakit yardımları kasım ayında kesilecek. Bu durumun, çoğunluğu yoksulluk sınırının altında yaşayan Ürdün ve Lübnan'daki mülteci aileler üzerinde yıkıcı etkisi olabilir."
Afganistan'da da durumun farklı olmadığını anlatan Baloch, çatışmalardan kaçan 2,4 milyon Afgan'ın komşu ülkeler Pakistan ve İran'da yaşadığını, 1,9 milyon Afgan'ın da ülke içinde yerinden edildiğini ifade etti.
Baloch, Afganlılar için gerek duydukları 304 milyon dolarlık finansmanın da sadece yüzde 32'sinin tedarik edilebildiğini kaydetti.
BM, geçen yıl aralık ayında yaptığı açıklamada, 2018'de dünya genelinde acil yardım ve korunmaya muhtaç 91 milyon insana ulaşabilmek için 22,5 milyar dolarlık finansman yardımına ihtiyaç duyulduğunu ve bunun yaklaşık 7,7 milyar dolarının Suriyeliler için gerekli olduğu bildirmişti.
(AA)