HABER MERKEZİ
Avrupa Birliği haberlerine yer veren EU Observer haber sitesinde yayınlanan "Avrupa'daki İslamofobi neden daha kötü hale geliyor" başlıklı haberde Avrupa Birliği kurumları ve üye ülkelerde İslamofobi'nin yükseldiği ve yerleşik hale gelmeye başladığı eleştirisi yapıldı. Yazıda özellikle Fransa ve Avusturya'nın bu konuda başı çektiği ifade edildi. Yazıda Birleşmiş Milletler'de Mart ayında oy birliğiyle alınan "15 Mart Uluslararası İslamofobi ile Uluslararası Mücadele Günü" kararının ardından yalnızca üç yerden karara eleştiri yapıldığına vurgu yapıldı. BM'deki Avrupa Birliği temsilciliği ve Fransa'nın karara ilişkin eleştiride bulunmalarına dikkat çekilen yazıda "Karar, Avrupa'daki büyük güçlerin ve özellikle de Fransa'nın İslamofobiyle mücadeleye daha az önem verdiği ve İslamofobiyi normalleştirdiklerini göstermektedir."
AB GÖREVLİ ATAMADI
Yayın organında Fransa'nın yanı sıra Avusturya, İtalya ve İsveç'i de örnek göstererek Avrupa'da İslamofobi ile politik sahnede yükselen partilerin olduğuna vurgu yapıldı. Avrupa Birliği'nin organlarında ve üye ülkelerde islamofobinin kökleşmiş ve yayılmakta olduğuna da değinilen yazıda şu eleştiriler dile getirildi: "Avrupa Birliği'nin terörle mücadele önlemleri özellikle üye ülkelerdeki Müslümanların insan haklarını kötü yönde etkiliyor. Avrupa Komisyonu 2021 Temmuz ayından bu yana boşta olan 'Müslüman düşmanlığıyla mücadele koordinatörlüğü'ne yetkili atamak için harekete geçmedi. Bu koordinatörlüğün yetkileri ve kaynakları halen yetersiz ve geliştirilmiyor."
MÜSLÜMAN KARŞITLARI DEMOKRASİDE GERİLEDİ
Yazıda İsveç'teki Gothenburg Üniversitesi'nin Avrupa genelindeki bir araştırmasına da değinildi. Araştırmaya göre Avrupa'da Müslüman karşıtı eylem ve yasal girişimlerde bulunan ülkelerin aynı zamanda demokratik anlamda en hızlı gerileyen ülkeler olduğu belirtildi.