Avrupa son kozlarını oynuyor... Enerji krizinin önüne geçilemiyor

Hızla artan enflasyon Avrupa'da bir krize yol açtı. Artan enerji maliyetleri, hızla yükselen enflasyon, gaz akışının kesilmesi ve yaşanan kuraklıklar nedeniyle enerji ihtiyacında geri dönülemez bir kriz beliriyor. Avrupa ülkeleri enerji kriziyle başa çıkmanın yollarını ararken, bir yandan da ülkelerindeki artan yaşam maliyetleriyle boğuşuyor.

aksam.com.tr

Eylül ayına girilmesinin ardından Gazprom'un gaz akışını tamamen kesmesi, Avrupa ülkelerinde enerji giderlerinin artmasına sebep oldu. Enflasyon sebebiyle kiraların ve faturaların artmasıyla Avrupa'da halk yaşam giderlerini ödemekte zorlanmaya başladı.

Temmuz ayında Avrupa Birliği ülkelerinde yüzde 8,9 ile tüm zamanların en yüksek enflasyonu görüldü. Buna rağmen Avrupa ülkeleri, Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya'ya peşpeşe yaptırım kararları almaya devam etti. Yetkililer ise Avrupa'da enerji krizinin yakın zamanda düzelmesinin beklenmediği görüşünde.

Avrupa Birliği, enerji kriziyle başa çıkmak için peş peşe önlemler ve tasarruf tedbirleri alırken, vatandaşlar da çözüm yolları aramaya başladı.

İngiltere'de yıllık fatura giderlerinin en iyimser sayıyla 3 bin 500 pound artması öngürülüyor. En kötü senaryoda ise bu sayı 6 bin pound...

Enerji fiyatları ise Rusya - Ukrayna savaşının başlamasının ardından gerçekleşen arz kesintisiyle daha da yükseldi. Rus enerji şirketi Gazprom, gaz akışını yavaş yavaş azalttıktan sonra bakım onarım çalışmaları nedeniyle tamamen durdurdu. Gaz akışının durdurulmasının ardından Avrupa ülkeleri, kapısına dayanan kara kışa karşı çözüm yolları aramak zorunda kaldı.

TASARRUF TEDBİRLERİ

Temmuz ayında Avrupa Birliği ülkeleri, enerji kullanımı gönüllü olarak yüzde 15 azaltılması çağırısında bulundu. Fakat buna rağmen gidilen yeni vergilendirmeler nedeniyle doğal gaz faturalarının yıllık 480 euro artabileceği ifade edildi.

Öte yandan evlerde sıralanan tasarruf tedbilerinin başında, daha düşük dereceli kombi çalıştırılması, daha kalın giysilerin kullanılması, ısınmak için açılacak kombilerin daha sonraki aylarda çalıştırılması, kullanılmayan odalarda peteklerin kapatılması, su tasarrufu sağlamak amacıyla duş başlıklarının değiştirilmesi ve duş süresinin kısa tutulması önerildi.

TARTIŞMALAR GECİKMEDİ

Ülkelerin peşpeşe önlem almalarına rağmen, artan enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle protesto gösterileri düzenlendi. İngiltere'de sokağa çıkan vatandaşlar, enerji faturalarındaki artışların makul bir düzeye indirilmesini istedi.

12 Şubat 2022 tarihinde sokağa inen vatandaşlar, ellerinde "Yüksek gaz fiyatlarını durdurun" ve "Maaşları ve destekleri artırın, fiyatları değil" yazılı pankartlar taşıyan göstericiler, Başbakan Boris Johnson'a istifa çağrısında bulundu.

Ayrıca ülkede milyonlarca yaşlı insanın enerji faturalarını ödemekte zorlandığı belirtilen mektupta, "Düşük gelirli pek çok yaşlı insan enerji kullanımlarını düşünecek kadar, kendilerini finansal baskı altında hissediyor." denildi.