Atina'ya cami meclisten geçti

Yunanistan’ın başkenti Atina’da, Müslümanlar için yapılması kararlaştırılan ibadet yeri ile ilgili yasa tasarısı parlamentoda onaylandı.

Yunan parlamentosunda oylanan tasarı, hükümetin büyük ortağı Radikal Sol Koalisyon SYRIZA ve bazı muhalefet milletvekillerinin 210 'evet' oyuyla kabul edildi.

Yenilenebilir yeni enerji kaynaklarının desteklenmesi ve dağıtımıyla  ilgili torba yasa tasarısı kapsamında bugün parlamentoya getirilen cami inşasıyla  ilgili tasarı koalisyon hükümetinin büyük ortağı Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA)  ve bazı muhalefet milletvekillerinin 210 'evet' oyu ile kabul edildi.

300 sandalyeli parlamentoda 230 milletvekilinin katıldığı oylamada cami inşa edilmesine karşı çıkan, hükümetin küçük ortağı Bağımsız Yunanlılar Partisi (ANEL) ve aşırı sağcı Altın Şafak Partisi milletvekilleri 'hayır' oyu kullandı.

Yunanistan Eğitim Bakanı Nikos Filis, oylama öncesinde yaptığı konuşmada, Atina’da cami inşa edilmesinin ülkeden terörü  uzaklaştırdığını ifade ederek, "Fransa ve Belçika’daki sorunların burada olmamasını istiyorsak geçmişteki yanlışları tekrarlamayalım" dedi.

Filis, şöyle devam etti: "Avrupa İslamın burada olduğunu kabul etmeli. Bazıları Müslümanların sayısının çok olduğundan şikayet ediyor ve ülkenin İslamlaştığını iddia ediyor. Ve caminin Müslümanları buraya çekeceğini ileri sürüyor. Bu doğru olsaydı Atina’da kimse kalmaz, herkes Trakya’da olurdu. Hükümetin hedefi ülkemiz ve Müslümanlar için bir ayıp oluşturan gayriresmi camilerin faaliyetlerini durdurmak. Cami inşa edilmesine şüpheyle bakanlar gayriresmi bir cami mi yoksa vergi numarası bulunan resmi bir cami mi daha iyi olacak bir düşünsünler."

Cami inşasıyla ilgili yasa tasarısına evet oyu veren POTAMİ Partisi Rodop Milletvekili İlhan Ahmet de, hangi bahaneyle olursa olsun, Atina’nın hala camisi bulunmayan tek Avrupa başkenti olmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Söz konusu tasarının doğru yönde hazırlanmış bir yasa olduğunu ve bu kez cami inşasının gerçekleşeceğini umut ettiğini belirten Ahmet, "Yunanistan’da bulunan binlerce mülteci ve Yunan vatandaşı olan Müslümanların dini vecibelerini yerine getirmek için kolayca ulaşabilecekleri ibadet yerleri bulunması bir insanlık hakkıdır. Avrupa’da İslamofobinin yükseldiği bir dönemde Atina’da cami inşa edilmesi korku terörüne karşı bir direnme ve Avrupa müktesebatının oluşturan temel insan haklarından biri olan din özgürülüğüne saygı mesajı olacak"  diye konuştu.

SOYDAŞ MİLLETVEKİLİNE CASUSLUK SUÇLAMASI

Bu arada, oylama öncesindeki tartışmalar sırasında ırkçı parti Altın Şafak'ın bazı milletvekillerinin SYRIZA İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek’i 'Türk casusu' olmakla itham ederek sözlü sataşmalarda bulunması üzerine gerginlik yaşandı.

Altın Şafak milletvekillerinin küfürlü sataşmaları arasında söz alan Zeybek, kendisine yöneltilen suçlamaların asılsız olduğunu ifade ederek, atalarının geçmişte Yunanistan’ı faşizme karşı müdafaa etmek için savaştığını söyledi.

Yunanistan’ın başkenti Atina’da 2006’da çıkarılan bir kanunla Atina’daki Votanikos semtinde yapılması kararlaştırılan ancak itirazlar nedeniyle inşaatına başlanamayan cami projesi, en son inşaat alanının dere yatağında bulunması nedeniyle durdurulmuştu.

Ülkedeki fanatik çevrelerin tepkisini çeken proje, daha önce de bir grup vatandaşın itirazları nedeniyle askıya alınmıştı. Aralarında Pire Metropoliti Serafim’in de bulunduğu kişilerin cami inşaatına yönelik Danıştay'a yaptığı itiraz başvurusu ise oy çokluğuyla reddedilmişti.

Yunan hükümeti, Eğitim Bakanlığının denetiminde Votanikos bölgesindeki Eleona semtinde yer alan 17 dönümlük arazide eski bir hangardan dönüştürülecek yaklaşık 350 kişilik ibadet yeri yapmayı planlıyor. Yaklaşık iki yıl önce ihalesi tamamlanan ve Yunanistan Altyapı Bakanlığınca onaylanan inşaat için AB destekli ESPA fonundan yaklaşık 1 milyon euroluk bütçe tahsis edildiği açıklanmıştı.

Camisi bulunmayan tek Avrupa başkenti Atina’da, Müslümanlar namazlarını garajlarda ve bodrum katlarında kılıyor.