Arap Birliğince düzenlenen "İşgal Altındaki Arap Suları" başlıklı konferans, Mısır'ın başkenti Kahire'de başladı.
Birliğin Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, üç gün sürecek konferansın açılışında yaptığı konuşmada, su kaynakları meselesinin iklim değişikliği ve sürdürülebilir kalkınma kapsamında uluslararası ajandada önemli bir yer tuttuğuna dikkati çekti.
İsrail'i Arap dünyasının su güvenliği konusunda uyaran Ebu Gayt, "Filistin, Suriye ve Lübnan topraklarındaki su kaynaklarına yönelik ihlallerini sürdürmemesi" gerektiğini kaydetti.
Söz konusu ülkelerdeki su kaynaklarının, İsrail tarafından çalındığını söyleyen Ebu Gayt, İsrail'in Arap sularını güvence altına alan sözleşmeleri ve uluslararası hukuku hiçe saydığını, bu nedenle Arap ülkelerindeki su güvenliğinin tehdit altında olduğunu dile getirdi.
Ebu Gayt, İsrail'de kişi başına içme suyundan alınan pay günde 300 litre iken Filistinlilere düşen payın 15 litre olduğu bilgisini vererek, bunu "bir çeşit zulüm" olarak nitelendirdi.
Gazze'de pompalanan içme suyu kaynaklarının yüzde 97'sinin elverişsiz olduğuna değinen Ebu Gayt, Batı Şeria'daki kaynaklara ulaşmanın ise çok zor olduğunu sözlerine ekledi.
- Arap Birliği Su Bakanları Konseyi
Başkent Kahire'de gerçekleştirilen Arap Birliği Su Bakanları Konseyinin Sudan başkanlığındaki 8'inci dönem toplantısı sona erdi.
Toplantıda, Birleşmiş Milletlerin (BM) yanı sıra uluslararası hukuk alanında uzman kişiler, uluslararası su uzmanları, bölgesel ve uluslararası kuruluşlar ile finans kurumlarının temsilcileri hazır bulundu.
Kapanış bildirisinde, "İsrail'in Arap ülkelerinin su kaynaklarını çalması ve terör örgütü DEAŞ'ın Irak'taki sulama sistemlerini işgal ve tahrip etmesi" kınandı.
Bildiride, Dicle ve Fırat nehirlerindeki su kaynaklarının korunması konusunda Irak'ın haklarının destekleneceği belirtilerek, "Suların terör aracı olarak ya da sivillerin canlarını ve mallarını tehlikeye atma amacıyla kullanılmaması gerektiği" vurgulandı.
Arap Birliği Su Bakanları Konseyi toplantılarında, "işgal altındaki Arap topraklarında su durumunun analitik olarak değerlendirilmesi, Arap ve uluslararası kamuoyunun dayanışma amacıyla harekete geçirilmesi, uluslararası hukuka göre Arap ülkelerinin su haklarını savunulması, kanuni, siyasi, hukuki ve medyatik bakımdan su durumunu takip etmek üzere bir 'Arap güvenlik ağı' oluşturulması" hedefleniyor.
Konseyin Teknik İdaresi Başkanı Cemal Cabullah da gazetecilere yaptığı açıklamada, konseyin 9. dönem toplantısının gelecek yıl mayıs ayında Fas'ta gerçekleştirileceğini bildirdi.