Myanmar'daki şiddet olaylarından kaçarak Bangladeş'e sığınmak için yola çıkan Arakanlı Müslümanları taşıyan teknenin alabora olması sonucu 2 bebek ile 1 çocuk yaşamını yitirdi.Bangladeş basınındaki haberlere göre, Arakan'dan gece yarısı Bangladeş'e doğru yola çıkan ve yaklaşık 54 Arakanlı Müslümanı taşıyan tekne, sabah erken saatlerde Myanmar ve Bangladeş'i birbirinden ayıran ve Arakanlı Müslümanların kaçış yolu olan Naf Nehri'nden geçmeyi başaramadı. Bunun üzerine Bengal Körfezi'ne çıkan tekne, Bangladeş'in Cox’s Bazar kentine bağlı Teknaf açıklarında akıntıya kapılarak alabora oldu.
Çevredeki balıkçılar, teknedeki 51 Arakanlı Müslüman'ı kurtarırken, 4 ve 7 aylık iki bebek ile 7 yaşında bir erkek çocuk hayatını kaybetti.
Ayrıca, alabora olan tekneden kurtulanlar dahil, 25 aileden 86 Arakanlı Müslüman'ın bugün, Sabrang bölgesinin çeşitli noktalarından ülkeye giriş yaptığı bilgisi paylaşıldı.
Avrupa Rohingya Konseyi (ERC) Başkanı Hla Kyaw, önceki gün yaptığı açıklamada, Arakan'dan kaçışların devam ettiğini belirterek, "uluslararası baskılara rağmen Myanmar hükümetinin tüm Arakanlı Müslümanları tamamen yok etme" planını değiştirmediğini ifade etmişti. Kyaw, "Bu nedenle Myanmar, Arakanlı Müslümanların hareket özgürlüklerini, geçim kaynaklarını, eğitim ve sağlık hizmetlerini tamamen kısıtlama gibi politikalarını uyguluyor. Arakan'daki Müslümanlar açık cezaevinde. Bu nedenle kaçmaktan başka çareleri yok." değerlendirmesinde bulunmuştu.
Arakanlı Müslümanların eve dönüş bilmecesi sürüyor
Myanmar ve Bangladeş hükümetleri, Arakanlı Müslümanların topraklarına dönüşü için 23 Kasım 2017'de anlaşma imzalamıştı.
Anlaşmaya göre Myanmar'a dönmek isteyenler, Bangladeş'e geçmeden önce Myanmar'da yaşadıklarına dair belge sunmak zorunda ancak 1982'de vatandaşlık hakları ellerinden alınan Arakanlı Müslümanların Myanmar'da kayıtlarının bulunmaması ciddi sorun yaratıyor. Anlaşmada, Bangladeş'e geçen Arakanlı Müslümanlara bu ülkede Birleşmiş Milletler (BM) tarafından verilen belgelerin de Myanmar hükümetinin "onay" sürecinden geçmesi gerektiği belirtiliyor.
Ayrıca anlaşmanın imzalanmasından itibaren 2 ay içerisinde Arakanlı Müslümanların topraklarına dönüşünün başlaması gerekiyordu. Daha sonra Arakanlı Müslümanların eve dönüş sürecinin ertelendiği duyuruldu ve bugüne kadar herhangi bir geri dönüş olmadı.
Uluslararası ve Arakanlı Müslümanlara ait insan hakları kuruluşları, Arakanlı Müslümanların güvenli ve onurlu şekilde topraklarına dönüşü için gerekli şartlar sağlanmadan bu sürecin başlamasından endişe duyuyor. Kuruluşlar, Arakanlı Müslümanların yeni bir etnik temizlik dalgasına maruz kalabileceği konusunda uyarıyor.
BM'nin açıkladığı son verilere göre, geçen yıl 25 Ağustos'tan bu yana Myanmar'daki şiddetten kaçan 655 bin Arakanlı Müslüman Bangladeş'e sığındı. Arakan'da 1970'lerde yaklaşık 2 milyon Müslüman'ın yaşadığı tahmin edilirken, sistematik saldırılardan kaçış nedeniyle bu sayı 350 binin altına geriledi.
Öte yandan uluslararası insan hakları kuruluşlarının yayınladığı uydu görüntülerine göre, bölgede Müslümanlara ait 350'den fazla köy yakıldı.
AA