Alman vekilden Türkiye itirafı

Merkel'in partisi CDU milletvekili Roderich Kiesewetter, Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin ilginç değerlendirmelerde bulundu

Alman haber sitesi n-tv.de'ye açıklamalarda bulunan Kiesewetter, Türkiye ile AB üyelik görüşmelerinin Türkiye'nin Rusya ya da Çin'e yakınlaşmasının önüne geçmek için sürdürüldüğünü söyledi. Müzakerelerin dondurulması görüşüne katılmadığını kaydeden Kiesewetter, bunun bir hata olacağını söyledi. Kiesewetter, "Türk sivil toplumu üzerindeki etkimizi sürdürmeliyiz ve Avrupa perspektifine inanan, insan hakları, hukuk devleti ve basın özgürlüğü standartlarının güçlendirilmesini isteyenleri desteklemeliyiz. Bunun dışında her şey radikalleri güçlendirecektir" dedi.

"BATIDAN UZAKLAŞMA VE NATO'DAN ÇIKMA RİSKİ VAR"

 
 Kiesewetter,"Görüşmelerin kesilmesi durumunda Erdoğan'ın Batı'dan tamamen uzaklaşması ve belki de NATO'dan çıkma riski bulunuyor. Putin'e yakınlaşabileceği de düşünülebilir. NATO kurucusu bir ülkenin uzaklaşma riski var. Bunu engellememiz gerekir" diye konuştu.
 
Kiesewetter, Türkiye'yle yıllardır üyelik müzakereleri yürütüldüğü ve üyelik konusunda net bir ifade kullanılmasının daha doğru olup olmayacağı sorusuna şu yanıtı verdi:
“Hayır, mesele Türkiye'nin mümkün olduğu kadar çok AB standartlını hayata geçirmesi ve hukuk devleti olabilmesi. Türkiye kısa bir süre öncesine kadar, bir çok alanda AB'ye çok erken aldığımız Romanya ve Bulgaristan'dan daha ileri noktadaydı. Müzakerelerin amacı Türkiye'nin üyeliği değil."
 
"AMAÇ TÜRKİYE'NİN RUSYA YA DA ÇİN'E YAKINLAŞMASININ ÖNÜNE GEÇMEK"
 
Roderich Kiesewetter,"Neden o zaman üyelik müzakereleri deniliyor?" sorusuna ise,"Bu bizim Türkiye ile birlikte gerçekleşmesini istediğimiz bir süreç. Burada amaç, Türkiye'nin Çin ya da Rusya yerine yönünü Avrupa'ya dönmesi. Sonunda AB'ye katılım bulunmuyor. Uzun vadede bu konu hakkında konuşabiliriz. Şu anda ve öngörülebilir bir gelecekte üyelik kesinlikle sözkonusu değil" yanıtını verdi.
 
"TÜRKİYE'YE KARŞI DÜRÜST OLMADIK"

 
Kiesewetter,Türkiye'de herkesin üyelik sözkonusu olmadığını bilip bilmediği yönündeki bir soruya da şöyle dedi:
 
“Sanıyorum evet. Çoğu AB üyeliği ümidini kesmiş durumda. Ancak Almanya'nın Türkiye'ye karşı dürüst olmadığını itiraf etmeliyiz. İmtiyazlı ortaklık fikrinin için doldurulmadı....AB'nin hedefi, Avrupa etrafında stabil ülkeler bulunmasını sağlamak olmalı. 75 milyon nüfusu ve 500 bin askeri olan Türkiye'nin stabil bir ülke olmasından vazgeçersek, çevremizde istikrarsız ve güvenilir olmayan, kendi yoluna giden bir ülke yaratırız. Bu nedenle ben AB üyelik görüşmelerinin sürdürülmesi gerektiğini düşünüyorum. Ancak, önümüzdeki on yılda üyeliğin sözkonusu olmayacağını dürüstçe söylemeliyiz."
 
"HİÇ KİMSE ANLAŞMANIN BAŞARISIZ OLDUĞUNU BELLİ ETMEK İSTEMİYOR"
 
Kiesewetter, vize muafiyeti talepleri çerçevesinde geri kabul anlaşmasının durumuna ilişkin olarak da, geri kabul anlaşmasının zamana bağlı olduğunu ve anlaşmanın koşullarının iki ay içerisinde dayanılmaz hale gelebileceğini söyledi.
 
Kiesewetter,"Anlaşmanın iki ay içerisinde ortadan kalkacağını mı söylüyorsunuz ? sorusuna, “Evet. Bu bizim yakında Yunanistan, İtalya ve belki de Kuzey Afrika ülkelerinde büyük kamplar kurmamız gerekeceği anlamına gelir. Bunun dışında Frontex ile sınırların daha çok güvenliğinin sağlanması gerekebilir. Bir B planı üzerinde hararetle çalışıyor. Tabii ki hiç kimse dışarıya geri kabul anlaşmasının başarısız olduğu izlenimini vermek istemiyor. Şimdilik işliyor gerçi ama, bizi şantaja açık hale getiriyor. Bizim bu yüzden Yunanistan, İtalya ve Arnavutluk'u güçlendirici bir sisteme ihtiyacımız var."
 
2009 yılından bu tarafa Federal Parlamento’da CDU milletvekili olarak görev yapan Roderich Kiesewette ayrıca, dış politika ve savunma konuları uzmanı.