‘Darmstädter Signal’ adlı eleştirel askeri çalışma grubunun Sözcüsü Yüzbaşı Florian Kling, ‘Southwest German’ radyosuna yaptığı açıklamada, Almanya Ordusunun bu işi yapıp yapamayacağı konusundaki bir soruyu, “Hayır, bunu yapma imkânları yok. Askerlerimizi bu göreve götürecek uçakları bile yok. İnsan kaynakları bakımından şuan ki vaziyet oldukça sıkıntılı. Bu hamle, çöküşün kıyısında bulunan Alman ordusunu bu sona taşıyacak bir vites büyütme hareketi olacaktır” şeklinde yanıtladı.
Almanya Irak’daki askeri varlığını Erbil’den Bağdat’a doğru genişletiyor
Yüzbaşı Kling, yaptığı açıklamada, Alman ordusunun Kuzey Irak’taki Kürt güçleri eğitirken çektiği zorlukların Bağdat’takinden farklı ve daha tehlikeli olacağını kaydetti. Kling, “Birliklerin bulunduğu yerlerde, bubi tuzaklarına düşme ve teröristlerin saldırısına uğrama riski var. Bu durum her şeyin daha da kötüye gitmesine sebep olabilir” ifadelerini kullandı.
Misyonun genişletilmesi yerine Alman ordusunun Irak’tan çekilmesi gerektiğini belirten Darmstädter Signal Sözcüsü, “Irak’taki kaos, Amerikalılar tarafından yaratıldı. Bunun sorumlusu onlar” şeklinde konuştu. Mali ve Afganistan’daki görevleri gibi diğer sorumluluklarının olduğunu söyleyen Kling, “Bence bu görevler daha elverişli” dedi.
Savunma Bakanı bütçenin artırılmasını talep etti
Öte yandan, Almanya Savunma Bakanı Ursula Von Der Leyen’in, aşırılık yanlısı teröristleri yenmek için Afganistan ve Irak’ta bulunan Alman ordusunun dış misyonları için orduya daha fazla ödenek talep etmesi Kling’i haklı çıkardı.
Irak’taki güvenlik durumu ile ilgili olarak Von Der Leyen, DEAŞ’ karşı kazanılan askeri zaferin ardından istikrar kazanana kadar ‘yıllar boyunca’ Irak güçlerini inşa etmeye devam edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Bununla birlikte Almanya Savunma Bakanı, Alman ordusu, kendi talepleriyle Irak merkez hükümetine bağlı bir bakanlığın nasıl kurulacağına veya örneğin tıbbi malzemelerin nasıl sağlanacağına rehberlik etmek istediğini açıkladı.
Almanya Parlamentosu, 2014 yılından beri Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne bağlı peşmerge güçlerini eğitmekle görevlendirlien Alman ordusu, 30 Haziran’da bitecek bu misyonunu Bağdat’a doğru genişletmeyi planlıyor.
Afganistan’da bir takım aksaklıklar yaşanıyor
Afganistan’da okul eğitimi, kadın hakları ve altyapı alanında ilerleme kaydedildiğini belirten Savunma Bakanı Von Der Leyen açıklamasında, bir takım tersliklerin yaşandığına işaret ederek, ilerlemenin devamı için sabırlı olmak gerektiğini vurguladı.
Bakan ayrıca, Afganistan’daki yerel güvenlik güçlerinin kendi vatandaşlarını aşırılık yanlısı Taliban’dan koruması gerektiğinin altını çizdi.
Afganistan’dan gelen haberlere göre, 2013’te NATO savaş görevinin sona ermesinden sonra Afganistan’daki güvenlik durumunda hiçbir gelişme kaydedilmedi. O tarihten bu yana, her yıl 10 binden fazla sivil zarar görüyor.
Almanya, Afganistan’daki askerlerinin sayısını 980 kişilik takviye ile bin 300’e çıkaracak.
(Şarku'l Avsat)