Alçak saldırıya karşı diplomasi

Dışişleri Bakanı Fidan, İsveç'te Kuran'a yönelik saldırıya karşı birçok ülke ile diplomasi trafiği yürüttü. Görüşmelerde alınacak tedbirler konuşuldu.

İsveç'te daha önce de Kur'an-ı Kerim yakan Irak asıllı Salwan Momika, Irak'ın Stockholm Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim ve Irak bayrağını ayaklarının altına alarak İslam dinine hakaret etti. Irak Büyükelçiliği önüne geniş polis koruması altında gelen Momika, çevredekilerin tepkisine rağmen Kur'an-ı Kerim'i ve Irak bayrağını yere atıp üzerine basarak, İslam'a hakaret içeren sözler sarf etti. Kur'an nüshalarına ve Irak bayrağına ayağını silen Momika, Irak'ta Şii lider Mukteda es-Sadr'ın da fotoğrafının bulunduğu bir kağıtla ayaklarını sildi, daha sonra Irak bayrağını da yaktı.

ORTAK TAVIR ALALIM

Alçak provokasyon sonrası Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ve Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe ile telefon görüşmeleri gerçekleştirdi. Mevkidaşlarıyla yaptığı görüşmelerde Fidan, bugün İsveç'in başkenti Stockholm'deki Irak Büyükelçiliği'nin önünde Kur'an-ı Kerim'e yönelik gerçekleştirilen saldırı çerçevesinde Avrupa'da her geçen gün artmakta olan İslam karşıtlığı ve İslam dinine yönelik nefret suçlarına ilişkin İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) harekete geçirilmesi ve alınacak ortak tedbirleri ele aldı. Fidan, Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe ile de saldırıya verilecek ortak tepkiyi görüştü. Hakan Fidan'ın yaptığı telefon görüşmelerinin ardından Arap ülkelerinden İsveç'e art arda protesto notası açıklamaları geldi.

ÜLKELER HAREKETE GEÇTİ

Olay sonrası Bağdat yönetimi, İsveç'in Bağdat büyükelçisini ülkeyi terk etmesini istedi. Türkiye Dışişleri Bakanlığı da Irak'ın Stockholm Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim'i hedef alan saldırıyı en güçlü şekilde lanetledi. İran'da cuma namazı sonrası birçok kentte binlerce kişi tarafından protesto edildi. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, İsveç'te Kur'an-ı Kerim'e yapılan saldırılar sonrası, Stockholm'deki temsilciliğinin faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı. Katar, Suudi Arabistan ve BAE Stockholm'de Kur'an-ı Kerim'i hedef alan saldırıya izin verilmesine tepki olarak İsveç'e protesto notası verdi. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Irak'ın Stockholm Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim'in ayaklar altına alınmasına tepki gösterdi.