ABD Kongresi geri adım attı... 2022 Türkiye raporu değişti

ABD Kongresi, Türk-Amerikan ilişkileri üzerine Aralık 2022'de yayımladığı raporu güncelledi, iki ülke ilişkilerinde olumsuz etki yapabilecek ifade ve değerlendirmeler rapordan çıkarıldı.

ABD Kongresi Araştırma Servisi, 22 Aralık 2022'de Jim Zamotti ve Clayton Thomas imzasıyla yayımladığı ve 30 Aralık 2022'de bazı eklemeler yaptığı "Türkiye: Arka Plan ve ABD ile İlişkiler" raporunu 9 Ocak'ta güncelledi. Kongre, iki ülke ilişkileri üzerine Aralık 2022'de yayımlanan raporunun dilinde yumuşatmalar yaptı ve iki ülke arasındaki sorunlu konulara ilişkin bazı detayları çıkararak raporu yeniden yayımladı.

FAİZ İADESİ DEĞİŞTİRİLDİ

Raporun girişindeki ifadelerin bir kısmı yumuşatıldı.

Raporun girişinde yer alan 2021'de Türkiye'de kurun yükselmesine ilişkin " Erdoğan, Türkiye'nin Merkez Bankası'na faiz oranlarını düşürmesi için baskı yaptı" ifadesi yerine "Belki de kısmen Erdoğan'ın faiz oranlarını görece düşük tutma konusundaki alışılmışın dışındaki politikasından kaynaklandığı" ifadesi eklendi.

NEO-OSMANLI VE SOYKIRIM

"AK Parti'nin MHP ile ittifakı dolayısıyla dış politikada milliyetçi bir yaklaşım edindiği" ve " neo-Osmanlı anlatısına katkı sağladığı" iddialarına raporun güncel kısmında yer verilmedi. ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelemesi rapordan çıkarıldı.

ALTILI MASA İFADELERİ YER ALMADI

ABD'nin İncirlik'e alternatif Ürdün, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Romanya gibi yerlerde askeri varlığını artırması tavsiyesi çıkarıldı. Erdoğan'a karşı 6 partili bir muhalefet ittifakının kurulduğuna dair kapsamlı bilgilendirme de çıkarıldı. "Erdoğan'ın Fetullah Gülen'i sorumlu tuttuğu darbe girişimini engellediği"ne ilişkin bölüm kaldı, HDP'nin kapatılması davası çıkarıldı. Rapora "Türkiye PKK teröristlerine karşı aralıksız çabalarını sürdürdü" ifadesi eklendi.

MUHALEFETTEN SEÇİLEN PASİF CUMHURBAŞKANI

Rapora eklenen ifadelerde ise seçim sonuçları ile ilgili değerlendirmeler yer aldı. Bu değerlendirmeler arasında "pasif cumhurbaşkanı" ifadesi dikkat çekti. İşte o değerlendirmeler: "Cumhurbaşkanlığı seçimini muhalefet kazanırsa Suriye, PKK, Kıbrıs, Akdeniz, Ege ve Rusya konularında rota değişimi süreçleri zora sokar. Erdoğan'dan başka bir cumhurbaşkanı, Erdoğan kadar Batı'nın aksine kararlar verme riskini üzerine almayabilir. Yeni bir cumhurbaşkanı, seçmeni yatıştırma konusunda baskı hissederse, Erdoğan'a benzer çıkışlar yapmaya çalışabilir. Yeni cumhurbaşkanı koalisyon içinde fikir birliği eksikliğiyle karşı karşıya kalırsa, dış politika konusunda daha pasif hale gelebilir."

S-400 İFADELERİ KALDIRILDI

30 Aralık 2022'de yayımlanan raporda, Türkiye'nin S-400 alımına kapsamlı bir bölüm ayrıldı. 9 Ocak'taki güncellenen raporda da bu kısımların tamamı metinden atıldı. Aralık 2022 raporunda, Türkiye'nin F-16 talebine ve Kongre'nin bu duruma muhalefetine kısaca değinilirken; 9 Ocak'taki güncellemede de Türkiye'nin NATO içerisindeki değerine, Rusya-Ukrayna Savaşı bağlamında Avrupa'nın güvenliği için önemine vurgu yapıldı.