AB ve NATO'dan Kosova açıklaması

Avrupa Birliği ve NATO'dan yapılan açıklamalarda, Kosova'nın kuzeyinde gerginliğin düşmesinden memnun olunduğu ifade edildi.

AA

Avrupa Birliği (AB) ile NATO, Kosova'nın kuzeyinde Kosova ile Sırbistan arasında gerginliğe yol açan barikatların kaldırılmasından memnuniyet duyduklarını bildirdi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, konuyla ilgili açıklamasında, Kosova'nın kuzeyinde gerilimin azaltılmasında diplomasinin galip geldiğini belirtti.

"Şiddet asla çözüm olamaz." diyen Borrell, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksander Vucic ve Kosova Başbakanı Albin Kurti'nin sorumlu davranarak liderlik gösterdiklerini, bundan memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Borrell, AB'nin ABD ve NATO ile çalıştığını, Kosova ile Sırbistan arasındaki Belgrad-Priştine Diyaloğunun acilen ilerletilmesi gerektiğini vurguladı.

NATO Sözcüsü Oana Lungescu da gerginliği düşürmeye yönelik çabaları memnuniyetle karşıladıklarını, tarafların taahhütlerine uymasını beklediklerini bildirdi.

NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü'nün (KFOR) bölgedeki durumu yakından izlediğini kaydeden Lungescu, Birleşmiş Milletler'den aldığı yetkiyle KFOR'un gerektiğinde müdahale etmeye hazır olduğunu yineledi.

KOSOVA-SIRBİSTAN GERGİNLİĞİ

Eski Sırp polis memuru Dejan Pantic'in Kosova polisince gözaltına alınmasının ardından Kosova ile Sırbistan arasındaki tansiyon yükselmişti. Pantic'in gözaltına alınmasına tepki gösteren Kosovalı Sırplar, 10 Aralık'tan bu yana sınır geçişlerine kurdukları barikatlarda nöbet tutuyordu.

Pantic hakkındaki tutukluluk kararının ev hapsine dönüştürülmesinden sonra Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in dün yaptığı çağrının ardından Kosova'nın kuzeyindeki barikatların kaldırılmasına başlanmıştı.

AB, NATO ve ABD, Kosova'nın kuzeyindeki gerginliğin azaltılması ve barikatların kaldırılması çağrısı yapmış; Sırbistan, NATO'nun Kosova Barış Gücüne (KFOR), Sırp ordusu ve polisinin Kosova'nın kuzeyinde konuşlandırılması için talepte bulunmuştu.

Sırbistan, 2008'de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı kendi toprağı olarak görüyor.

Belirli aralıklarla karşı karşıya gelen Sırbistan ve Kosova, AB arabuluculuğunda 2011'de başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci kapsamında ilişkilerin normalleşmesi ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanıması için ortak yol bulmaya çalışıyor.