4 ülkede 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü vesilesiyle programlar düzenlendi

İngiltere, Macaristan, İsviçre, Hollanda ve Romanya'da, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü vesilesiyle programlar düzenlendi.

Londra Büyükelçiliğinde Birleşik Krallık’ta yaşayan Türk toplumunun temsilcileri katıldığı 15 Temmuz şehitlerini anma programı yapıldı. Bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasıyla başlayan programda, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında yaşananların anlatıldığı bir film gösterildi. Etkinlikte konuşan Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, Birleşik Krallık’ta yaşayan Türk toplumunun 15 Temmuz gecesinde büyükelçiliğe gelerek dayanışma gösterdiklerini söyledi.

Bilgiç, “15 Temmuz Türk devleti için bir güç ve sebat sınavı olduğunu hiçbir zaman unutmamak gerekir. Türk milleti bu sınavı başarıyla geçmiştir. Tüm farklılıkları ve renkleriyle koca bir millet tek güç olarak olarak bu alçak darbe girişimine karşı ayağa kalkmıştır.” diye konuştu. Birleşik Krallık hükümetinin diğer Avrupa ülkelerinden farklı olarak Türkiye ile hızlı bir biçimde dayanışma içine girdiğine dikkati çeken Bilgiç, Başbakan Theresa May ile Dışişleri Bakanı Boris Johnson’ın darbe girişiminin hemen ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na telefonla destek ifade ettiklerini hatırlattı.

Bilgiç, Türkiye’ye darbenin ardından ilk resmi, üst düzey ziyaretin de bir İngiliz bakan tarafından yapıldığının altını çizdi. - Macaristan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Budapeşte Tomori Pal Üniversitesi'nde,"1956 ve 2016: İki Halk; İki Olay, İki Kahramanlık" isimi panel düzenlendi. Panelde, Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçisi Şakir Fakılı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Temsilcisi Büyükelçi Selda Çimel, Tomori Pal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meszlenyi Rozsa, Macaristan Rakocifalvai Belediye Başkanı Kosa Lajos, İstanbul Düşünce Vakfı Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı Dr. Ethem Şanlıer, Yazar Erol Erdoğan, Tarihçi Dr. Halil İbrahim Erbay ve Macar gazeteciler ve akademisyenler katıldı. Panele konuşan TBMM Müzecilik ve Tanıtma Başkan Yardımcısı Dr. Halil İbrahim Erbay, İran'da Musaddık'ın devrilmesiyle sonuçlanan 1953 İran darbesiyle 15 Temmuz'u kıyasladığı konuşmasında, darbedeki ABD ve İngiliz etkisine dikkat çekti.

Türkiye'deki darbe ve direniş tarihini anlatan İlahiyatçı Sosyolog Erol Erdoğan, 15 Temmuz direnişinin dünya halklarına örnek olacak bir kahramanlık ve direniş olduğunu söyledi. Macar Türkolog Doç. Dr. Eva Csaki ise 1956'da Macar halkının yaşadıklarını ve mücadelesini ailesinin hayatından örnekler vererek anlattı. Csaki, programda kayınpederi Sipos Gyula'nın 1956'da yazdığı "Bir Rus Askerine" başlıklı şiiri okudu. TİKA Macaristan Temsilcisi Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak da etkinlik sebebiyle yaptığı açıklamada, "Macar ve Türk halkının ortak yanları, birbirlerine benzer tarihi geçmişleri var. Bu sebeple 1956 olayları ile 15 Temmuz'u karşılaştırmak anlamlı oldu." dedi.

 İsviçre

Türkiye'nin İsviçre'deki Bern Büyükelçiliğinde, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü vesilesiyle etkinlik düzenlendi. Türkiye'nin Bern Büyükelçisi İlhan Saygılı'nın ev sahipliğinde büyükelçilik bahçesinde düzenlen programa, yabancı misyon şefleri, İsviçre'de bulunan Türk sivil toplum kuruluşlarının başkanları ve temsilcileri ile yaklaşık 250 vatandaş katıldı. Büyükelçi Saygılı, burada yaptığı konuşmada, "15 Temmuz 2016 gecesi yaşadıklarımız Türk ordusunun içine sızmış kendini kainat imamı olarak gören bir meczuba bağlı hainlerin Türk devletini ele geçirme, işgal etme teşebbüsüdür. O gece Ankara'da olan biri olarak darbecilerin gösterdiği vahşeti ve hiyaneti tanımlayacak doğru kelimeleri bulamıyorum." dedi.

 Hollanda

Hollanda'da üç ayrı bölgede, Türkiye'nin Deventer, Amsterdam ve Rotterdam başkonsoloslukları tarafından "15 Temmuz Demokrasi ve Birlik Günü" etkinliği düzenlendi. Sivil toplum kuruluşları yetkililerinin katıldığı etkinlikte, saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı ve Kur'an-ı Kerim okundu. Türkiye'nin Deventer Başkonsolosu Zafer Ateş, etkinlikte yaptığı konuşmada, "O gece darbecilerin gösterdikleri vahşet ve hıyaneti tanımlayacak uygun kelimeleri bulmak imkansızdır. Bu darbe girişimi Türkiye Cumhuriyetinin en kanlı terör eylemidir." dedi. Türkiye'nin Amsterdam Başkonsolosu Tolga Orkun da FETÖ'nün, PKK ve DEAŞ gibi "eli kanlı ve kalleş terör örgütü" olduğunu belirterek, "Dostlarımızın bu terör örgütünü çok iyi anlaması gerekiyor. Bu yapılan öylesine bir darbe değil, tarihte eşi benzeri olmayan hem orduya hem de devlete yapılan ve Türkiye'yi parçalamayı hedefleyen darbe girişimi olmuştur. Bunları hiç affetmeyeceğiz." ifadelerini kullandı. Rotterdam Başkonsolosu Sadin Ayyıldız ise geçen sene yapılan hain saldırıda şehit olanlara Allah'tan rahmet, gazi olanlara şifalar diledi.

Romanya

Romanya'da, Bükreş Büyükelçiliği tarafından Bükreş Türk şehitliğinde 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı. Çok sayıda soydaş ve vatandaşın katıldığı program, şehitler anısına 1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. 15 Temmuz destanı isimli şiirin okunduğu programda, Türk şehitliğine, üzerinde 15 Temmuz şehitlerinin isminin yazılı bulunduğu 15 Temmuz anıtı koyuldu.

Öte yandan MÜSİAD Romanya, 15 Temmuz'u anlatmak için reklam verdi. Rumence verilen reklamda, "15 Temmuz’u asla unutmayacağız. Darbe kalkışmasını ve halkın zaferini hiçbir zaman unutmayacağız. Her zaman hükümetimizin yanındayız." ifadeleri yer aldı.