2017 Gazze’nin en zor yılı

2017 yılı, Gazze’de yaşayan Filistinliler için 2007 yılından beri şiddetlenen İsrail kuşatması altında giderek artan insani sorunların en üst düzeyde yaşandığı bir yıl oldu. Buna savaşlar ve Filistin ekonomisinin çökmesiyle artan fakirlik ve sıkıntılar da eşlik etti.

Birleşmiş Milletler Filistin Mülteciler İçin Yardım ve Çalışma Ajansı (UNRWA)’nın “acil durum” raporuna göre, işsizlik oranlarının artmasının en büyük sebebi İsrail ambargosu. Raporda şu ifadeler yer aldı; “ Gazze’ye yönelik malların giriş çıkışıyla ilgili ciddi kısıtlamaları içeren ambargo 2017 Haziran’ında 11.yılına girdi. Bunun yanında ardı ardına gelen üç savaş ve siyasi bölünmeler ticarete dayalı ekonomiyi çökertti ve buna bağlı olarak işsizlik oranları arttı. Aşırı fakirlik gıdaya ulaşma konusunda umutsuzluğa doğru giderken depresyonu da arttırdı.”

UNRWA, iş imkanı sağlamaya çalışıyor

UNRWA raporunda Filistin’deki ağır koşulları hafifletmek için mültecilere iş imkanları sağlamaya çalıştığını belirtti. Bu çalışma kapsamında bazı kadınların üç ay boyunca zirai projelerde çalıştığını vurguladı.

Rapor, UNRWA’nın vasıflı ve vasıfsız ve profesyoneller için üç çalışma programı olduğunu belirtti. Kurum, kendisine talepte bulunan, geliri günlük 3.87 doların altında bulunan ailelere öncelik verdiğini açıkladı. Bunun dışında cinsiyet, yaş ve oturulan yer gibi farklı ölçütlerin de göz önüne alındığı raporda yer alan bilgiler arasında.

İş imkanlarının yüzde 40’ı vasıflı kadınlara tahsis edildi

UNRWA iş imkanlarının yüzde 40’ını vasıflı kadınlara tahsis ederken, yüzde 40’ını da gençler için ayırıyor. Ayrıca Lisans Üstü Eğitim Programı ( JTP) vasıtasıyla Gazze Üniversitesi’nin binlerce mezununa iş fırsatı sunuyor.

Kurumun iş fırsatı sağlaması yalnızca bir gelir kaynağı olmanın ötesinde Filistinli mültecilerin kendilerine güvenmeleri ve onurlarını yeniden kazanmalarına yardımcı olmaktadır. Kısa vadeli istihdam yoluyla sağlanan fonlar genellikle ilaç, gıda veya giyim gibi temel ihtiyaçlar için harcanmaktadır.

Programla, 2017 yılının ilk dokuz ayında Gazze ekonomisine 12,4 milyon katkıda bulunarak 16 bin 515 kişi için istihdam sağlandı. Gazze gençleri arasındaki yüksek işsizlik oranını düşürmek için yıl başından bu yana toplam 16 bin 515 yeni mezuna 2 bin 799 iş imkanı oluşturuldu.

Kadınlarda işsizlik oranı yüzde 71

Filistin Ulusal İstatistik Bürosundan (PCBS) alınan rakamlar, 2017 yılının üçüncü çeyreğinde Gazze’deki işsizlik oranının yüzde 46,6’ya ulaştığını, kadınlar için ise işsizlik oranının yüzde 71 olduğunu gösteriyor.

Filistinlilerin dramını aktaran komisyonun verilerine göre 2017 yılı İsrail’in kuşatmasının arttığı, sorunlara çözüm bulunulamadığı ve Hamas ile Fetih arasındaki görüşmelerin yavaşladığı Filistinlilerin en zor yılı oldu.

Halkın yüzde 80’i fakirlik sınırının altında yaşıyor

Komisyonun verdiği bilgilere göre halkın yüzde 80’i fakirlik sınırının altında yaşıyor. İşsizlik oranı ise yüzde 50. Bu oran gençler ve mezunlar için yüzde 60’a ulaşıyor. Çeyrek milyon insan hala işsiz ve koşullardan dolayı iş bulma imkanları da yok. Bu durum, hayatın tüm alanlarına olumsuz olarak yansıyor.

Komisyonun 2007’den beri başkanlığını yapan bağımsız milletvekillerinden Cemal Hadari, İsrail’in bina yapmak için gerekli olan malzemelerin Gazze’ye girişi engellediğini söyledi. Hadari; “Yıkılan evleri yeniden yapılmasının önündeki en büyük engel bu. Ayrıca, Kahire’deki toplantıda birçok ülkenin verdiği bağış sözünü de yerine getirmemesi de sorunlardan bir diğeri” şeklinde konuştu.

Evlerin yüzde 40’ı tümüyle yıkıldı

Milletvekili açıklamasında Gazze’de 2014 yılındaki savaşta evlerin yüzde 40’ının tümüyle yıkılmasına rağmen hala yapılamadığını belirtirken binlerce aile uygun olmayan kiralık evlerde yaşadığını söyledi. Gazze’deki fabrikaların ise yüzde 80’i kapalı durumda. Senelik 250 milyon dolar kayıp söz konusu.

Hadari açıklamalarına şöyle devam etti; “İsrail, kısmen açık iki kapı hariç bütün sınır kapılarını kapatmaya devam ediyor ve çoğunlukla hammadde ve bina için gerekli olan 400 maddenin girişine izin vermiyor.”

Milletvekili İsrail ambargosunun yakıcı etkilerini hafifletmek için uluslararası toplumu acil müdahaleye çağırdı. Bunun için Gazze’ye uygulanan yaptırımların kaldırılması ve uzlaşma adımlarının tereddütsüzce tamamlanmasının gerekliğine işaret eden Hadari, mümkün olduğunca çok sayıda kişinin istihdam edileceği projelerin kurulması için acilen yatırımcıları Gazze’de çalışmaya davet etti.

Hadari, ayrıca hükümeti sorumluluklarını yerine getirmeye ve tüm sektörlerde kapsamlı bir kalkınma planı geliştirmeye çağırdı. Milletvekili, uluslar arası topluma düşen ise İsrail üzerinde baskı kurarak ambargonun kaldırılması olduğunu vurguladı.

Şarku'l Avsat