Kamu Denetçiliği Kurumu'nun (KDK) hazırladığı Ege Denizi'ndeki Geri İtmeler ve Boğulan İnsan Hakları Raporu' Yunanistan'ın insanlık dışı göçmen politikasını gözler önüne serdi. Yunanistan'ın düzensiz göçmenlere yönelik insan hakkı ihlallerine yer verilen raporda, Yunanistan'ın uygulamalarının uzun süredir sığınma hakkı ihlalinin çok üzerinde olduğu ve yaşam hakkını dahi ihlal eder hale geldiği bildirildi. Bu ülkenin karadan geri itme uygulamaları sonucunda geçen yıl 53, bu yıl 31 Mayıs itibarıyla ise 33 düzensiz göçmenin donarak ve Meriç Nehri'nde boğularak hayatını kaybettiği bilgisi verildi.
İŞKENCE DE YAPTILAR
Raporda yer verilen Göç İdaresi Başkanlığı verilerine göre, Yunanistan unsurları tarafından 2020 yılından 31 Mayıs 2022'ye kadar toplam 41 bin 523 düzensiz göçmeni geri itildiğinin tespit edildiği aktarılarak, şu değerlendirmelere yer verildi: "Geri itme başlı başına uluslararası hukuka aykırı olduğu gibi geri itme uygulamalarının pek çoğuna ağır hak ihlalleri eşlik etmektedir. Buna göre geri itme ifadelerinin yüzde 98'inin işkence ve kötü muamele içerdiği belgelenmiştir. Yunanistan sınırına gelen 8 bin mülteciden yüzde 88'inin dövme ve tekmelemeye, yüzde 97'sinin hırsızlığa, yüzde 49'unun soyunmaya zorlanmaya, yüzde 16'sının suda boğulmaya, yüzde 19'unun silah kullanımına maruz kaldı."
YÜZDE 68'İ ÇOCUK
Raporda, "Bugüne kadar Yunanistan sınırına gidip de şiddete uğramayanların oranının ise sadece yüzde 2 olduğu; şiddete, tacize ve istismara maruz kalan ya da tanık olan çocukların oranının da yüzde 68 olduğu belgelenmiştir" denildi.
RAPORDA AB VE BM'YE UYARI
Raporda, Avrupa Birliği, Yunanistan, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Türkiye'ye yönelik önerilere de yer verildi. Avrupa Birliğine, göç ve göçmenlerle ilgili alınacak tüm kararlarda ve sınır kontrollerinde insan hakları ve uluslararası koruma hukukunun temel alınması gerektiği, göçe ne pahasına olursa olsun engel olma politikasının terk edilmesi ve göçe neden olan etkenlerle mücadeleye odaklanılması önerildi.
YUNANİSTAN'DAN YİNE PROVOKASYON
Yunanistan Savunma Bakan Yardımcısı Nikos Hardalias, Türkiye'ye 80 kilometre uzaklıkta bulunan gayri askeri statüdeki Bozbaba Adası'nı ziyaret etti. Adaya sözde 'anma töreni' için giden Hardalis, Yunan askerlerle poz verdi. Yunan basını, Herdalis'in Türkiye'nin hava sahasına girdiği gerekçesiyle Türk askeri yetkililer tarafından uyarıldığını yazdı. Yunan üst düzey yetkililerin, bu yıl gayri askeri statüdeki adalara 50'ye yakın ziyaret gerçekleştirdiği bildirildi. Askeri kaynaklar, Yunan tarafının uluslararası sözleşme ve anlaşmalara aykırı bu faaliyetleri sıklaştırmasının 'provokasyon' amaçlı olduğunu belirtip, Ege'de binlerce ada varken ziyaret için özellikle bu adaların seçilmesinin başka bir anlamı olamayacağını bildirdi.