Yeni yıl sofrasının vazgeçilmezleri

Yılbaşı sofrası denilince akla ilk nar gibi kızarmış bir hindi gelir. Peki ya hindiyle aranız iyi değilse, kaburgaya ne dersiniz? Etin uzmanı Erdal Karabıçak’tan sofranızı şenlendirecek tarifler...

Yılbaşı sofrası, aslında bir gelenek öyle değil mi?

Kesinlikle... Bu günde, bir arada olmak ve lezzetli bir yemek eşliğinde yeni bir yıla başlamak güzeldir mutlaka.

Sofranın olmazsa olmazını hindi olarak biliyoruz, doğru mu?

Aslında batılı bir gelenek gibi görünse de mevsim itibarıyla hindinin yağlandığı ve etinin lezzetinin en üst noktaya çıktığı dönemdir yılbaşı. Dolayısıyla damak tadına düşkün insanlar, hindi etini genellikle aralık-ocak aylarında tercih eder…

Pişirmenin püf noktasını nedir?

Püf nokta, malzeme seçiminde kaliteye dikkat etmekle başlıyor. Baharatlar önemli. Hindi sevmeyenler için, tarifi tavukla uygulamak da mümkün. Tarifimizin malzemeleri: 1 tane hindi, 2 adet soğan, 3 tane havuç, 1 tatlı kaşığı tane karabiber, 2 çorba kaşığı tuz. İç pilav için: 1 kilo pirinç, 2 tane soğan, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 kahve fincanı sıvıyağ, 2 çorba kaşığı fıstık, 3 çorba kaşığı kuş üzümü, 1 tepeleme çorba kaşığı, tozşeker, tuz-karabiber-tarçın-baharat, 1 demet dereotu, 1.5 litre hindi suyu, 500 gram kestane. Yapılışı: Hindiyi ocakta tütsülüyoruz. Bol suyla haşlıyoruz. Soğanı, havucu, tuz ve karabiberi katıp önce hızlı sonra yavaş ateşte etler yumuşayana dek pişiriyoruz. Pişirdiğimiz hindiyi yağlı kağıt koyduğumuz fırın tepsisine alıyoruz; içinden katısını ve ciğerini çıkartıyoruz. Üzerine 1 limon suyu ve 1 tatlı kaşığı şeker karışımından sürüyoruz. Bu arada hindiyi haşladığımız suyu, iç pilav yapımında kullanıyoruz. Hazırladığımız iç pilavı, hindinin içerisine dolduruyoruz. Hindimizin üzeri nar gibi kızarana kadar ara sıra saldığı suyundan üzerine kaşık yardımıyla dökerek pişiriyoruz.

ENFES BİR KUZU KABURGA

Peki ya hem tavuk hem hindiyi tercih etmek istemeyenler için bir öneriniz var mı?

Öyleyse kuzu kaburga, sofranın başköşesindeki yerini almalı. Onun da tarifini verelim: 3 yemek kaşığı yoğurdu, 4 yemek kaşığı zeytinyağıyla bir kasede çırpın. Rendelediğiniz bir adet soğanı, ezdiğiniz 4 diş sarımsağı, 1 yemek kaşığı biber salçasını, tuz, karabiber ve kırmızı toz biberi ilave edip, iyice karıştırın. Kuzu kaburga etinizin üzerine bıçakla kesikler atın ve hazırladığınız sosu bir fırça yardımıyla etinize iyice yedirin. Soslu kaburgayı, yağlı kağıtla sarın ve açılmaması için iple bağlayın. Buzdolabında iki saat kadar dinlendirin. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 15 dakika pişirin. Fırının sıcaklığını 150 dereceye düşürün ve et iyice yumuşayana kadar 1,5 saat pişirin. Ispartakule Benim Kasabım Ailesi olarak, ülkemize barış, huzur ve mutluluk içinde geçen bir yıl diliyoruz.