Yaz mevsiminde sağlıklı beslenme önerileri

NİL ŞAHİN GÜRHAN
nil@nildiyet.com

Kuşların cıvıltısı, çiçeklerin kokusu, çocukların sokaklardaki coşkusu yaz mevsiminde olduğumuzu keyifle hissettiriyor. Beslenme ise sıcak havaların etkisiyle hep arka plana itiliyor. Ya fazla yiyor ya da öğün atlıyorz. Vücut direncimizin düşmemesi ve yazın tadına doya doya varabilmek için bu mevsimde ferahlatan gıdalarla sağlıklı beslenmek şart. Peki, ama nasıl?

ÖĞLE YEMEYİNİ ATLAMAYIN

Bol bol ve sürekli su için. Özellikle sıcak yaz günlerinde su, vücudunuzun çalışabilmesi için gereklidir. Bu sıcak havalarda terleyerek kaybettiğiniz mineralleri yerine koymak için sade mineralli soda için. İçine limon damlatarak aroma tadı vermeniz de mümkün. Her sabah mutlaka kahvaltı yapın. Yumurta ve peynir sofranızda bulunsun. Tam tahıllı ekmeğinizle birlikte domates, salatalık ve çiğ sebzelerle kahvaltınızı renklendirin. Yazın en çok yapılan hatalardan biri öğle yemeği yememek. Soğuk bir çorbayla yanında sebze yemeği ve 1 kâse yoğurt sıcak yaz günlerinde alternatifiniz olsun. İkindi ara öğününüzü ihmal etmeyin. 1 kâse yoğurt içine 3 yemek kaşığı yulaf ve taze bir meyveyle günü serinleyerek devam ettirmeniz mümkün. Bu öğün sizi akşama kadar tok tutacaktır. Akşam yemeğiniz hafif olsun. Yağda yapılan kızartmalar bedeninizi yorar. Et veya tavuk yerseniz ızgara, sote ya da fırında yapın. Balık tercih ederseniz buğulama ya da ızgara olsun.
İŞLENMİŞ GIDALARDAN KAÇIN
l Kuru baklagilleri unutmayın. Zeytinyağlı, hafif alternatiflerden olan kuru fasulye, barbunya, nohut, mercimek gibi kuru baklagilleri sebze yemeği yerine tüketebilirsiniz. Dilerseniz kuru baklagilleri haşlanmış haliyle salatalarınıza ilave edebilirsiniz.
l Taze yeşilliklerin bol olduğu bu mevsimde salatalarınızı her biriyle çeşitlendirin. Salatanıza muhakkakzeytinyağı ilave etmeyi unutmayın.
l Kuruyemişler yaz akşamlarının vazgeçilmezidir. Faydaları saymakla bitmeyen fındık, ceviz, badem, fıstık, kajuyu porsiyonlarına dikkat ederek tüketin.
l Meyveler bir numaralı tatlınız olsun. Şerbetli, ağdalı, kremalı ve kızarmış tatlılar bedeninizi yorar. Meyveler cildinizi canlandırır, sindiriminizi kolaylaştırır. Günde 2-3 porsiyon taze meyve tüketmeye özen gösterin. Kavun, karpuz, şeftali, armut, kayısı, kiraz, çilek, erik serinleten yaz meyvelerindendir. Çeşitli meyvelerle şekersiz ve serinletici kompostolar 
yapabilir afiyetle yiyebilirsiniz.
l Dondurma meyvelerden sonraki tatlı tercihiniz olsun. Ara öğününüzde taze sütle yapıldığına emin olduğunuz yerlerden 2 topdondurma yiyebilirsiniz. 
l İşlenmiş gıdalardan mümkün olduğunca kaçının. Daha çok ev yapımı gıdalar tercih edin. Yoğurdunuzu evinizde kendiniz mayalayın.
l Yazın sindiriminizi canlı tutmak için akşam saatlerinde hafif tempoda yürüyüş yapın.