Turunç reçeli

TÜREV ULUDAĞ

turevuludag@hotmail.com

Reçel sadece yaz meyve ve sebzelerinden değil, kışın da yapılır. Akdeniz’de çok fazla yetişen mis gibi kokusu olan, salataların vazgeçilmezi turuncun reçeli de inanılmaz güzel oluyor. 

Turunçların kabuklarını portakal soyar gibi 6-8 eş parçaya bölün. Böldüğünüz kabukların beyaz kısımlarını bıçak yardımıyla temizleyin. Yorgan iğnesi ve temiz bir ip yardımıyla soyduğunuz kabukları yuvarlayarak ipe dizin. Kaynayan suyun içinde 7-8 dakika kabukları bekletin ve soğuk suya koyun. Bu işlemi üç ayrı tencerede kabukları haşladıktan hemen soğuk sonra suya koymak suretiyle 3 kez tekrarlayın. 

İşlemler 3 gün sürüyor

Turunç kabuğu acı olduğu için bu işlemler yapılması gerekiyor. Haşlanan turunçların üzerine soğuk su ekleyin ve altı saatte bir turunç kabuklarının suyunu süzüp yeniden soğuk su koyarak, 3 gün bu işleme devam edin. Üç gün boyunca düzenli olarak suyu değiştirilen turunç kabuklarının acımsı tadı gitmiş olacaktır. Bazen ikinci günde de turunç kabukları tatlanabilir. Suyunu iyice süzün Turunç dizilerini şekerle birlikte sulanması için 12 saat bekletin. Kısık ateşte yavaş yavaş pişirmeye başlayın. Tahta kaşık ile tek yöne doğru nazikçe çevirin.  Reçeliniz kaynarken üzerinde biriken köpükleri her defasında tahta kaşıkla sıyırın. Yaklaşık olarak bir saat boyunca kısık ateşte ağır ağır pişen turunç reçelinin kıvamını test edin.Şekerlenmemesi ve daha uzun ömürlü olabilmesi için 1/2 limon suyunu sıkıp ekleyin. 5 dakika boyunca daha pişirmeye devam edin. Eğer reçelinizi metal kapaklı cam kavanozlara koyup ağzını iyice kapatıp ters çevirip soğumaya bırakırsanız reçelinizi 1 yıl boyunca bozulmadan saklayabilirsiniz. Afiyet olsun.