Travmalara müzikli çalım

Yeliz coşkun

yeliz.coskun@aksam.com.tr

Mehmet Çelebi’yi geçtiğimiz hafta 'O Ses Türkiye' yarışmasıyla tanıdık. Jüri butona basıp dönmese de, sesi herkesi büyüledi. Hikâyesiyse izleyenleri gözyaşına boğdu. Almanya’da 2 sene boks yapan Mehmet, maçlarda aldığı darbeler ve yaşadığı travmalardan dolayı konuşma zorluğu yaşıyor. Yarışmayla birlikte yıldızı parlayan Mehmet, İzmit’te kekemelik tedavisi görüyor. Üstelik doktoru da görme engelli Uzman Psikolog Asım Eren… İşte bu iki insanın başarı dolu hayat hikâyesi…

MEHMET ÇELEBİ

JÜRİ AYAKTA ALKIŞLAYINCA BAŞARDIĞIMA İNANDIM

Mehmet, seni yarışma sayesinde tanıdık. Biraz kendinden bahseder misin?

Aslen Düzceliyim. Almanya’da doğdum, 26 yaşındayım. Almanya’da okulumu bitirdikten sonra

2 sene kadar satış temsilciliği için eğitim aldım. Bir yıl kadar da süpermarkette çalıştım. Şu an bir işte
çalışmıyorum. Tedavim bitmeden de bir işe giremeyeceğim sanırım.

Ne zaman Türkiye’ye döndün? Dönme sebebin neydi?

Geçtiğimiz haziran ayında Türkiye’ye kesin dönüş yaptık. Ailem zaten hep dönmek istiyordu. Almanya artık eskisi gibi değil. Irkçılık çoğaldı. Para da yok eskisi gibi. Bir de gurbettesin neticede. Ne olursa olsun hiçbir yer vatanın gibi olmuyor.

Almanya ikincisi oldum

Boks serüvenini anlatır mısın?

Küçüklüğümden beri hep boksa ilgim vardı. Boş zamanlarımda da spor yapıyordum. Bir kick boks kulübüne yazıldım, iki yıl kadar da boks eğitimi aldım. 2007 yılında Almanya’da turnuvalara katıldım ve ikinci oldum. Ama daha sonrasında bel fıtığı problemi yaşadım uzun süre. Profesyonel olarak boksu bırakmak zorunda kaldım. Sporu çok sevdiğimden ve hayatımdan çıkarmak istemediğim için fitness yapmaya başladım. Fıtık problemim geçince de sadece arkadaşlarla

spor olsun diye, vakit buldukça boks yapıyordum. Boksun, kekemeliğe yol açacağını bilseydim,
belki de bırakırdım.

Kendine idol olarak gördüğün boksör var mı?

Rocky Bolbao gibi bir boksör olmayı çok isterdim. Ama yaşadığım sağlık problemleri spor hayatımı olumsuz olarak çok etkiledi.

Spor dışında boş vakitlerinde uğraştığın şeyler var mı?

Boş zamanlarımda spor dışında, sinemaya gitmeyi, koşu yapmayı ve arkadaşlarımla gezmeyi çok severim.

Önce kekemelik başladı sonra...

Hastalığın ne zaman ortaya çıktı?

Hastalık 3 ay önce kekemelikle başladı. Sonra çoğaldı. Konuşma yetimi kaybettim. Boksta aldığım darbelerin hastalığıma neden olabileceğini söyledi doktorum.Ya da hayatımda yaşadığım travmalardan da kaynaklı olabilirmiş.

Az daha uçurumdan uçuyorduk

Senin için travma yaratan birkaç anını anlatabilir misin?

Küçükken okulda arkadaşlarımın beni aşağılaması bile travmaydı benim için. Birkaç sınıf arkadaşım beni sessiz görünce herkesin içinde beni rencide etmişti. İki dedemin vefatı beni çok yıkmıştı. Çok üzülmüştüm. Bir kere de karlı bir gece arabayla giderken, tam virajı alacağım anda arkadaşım arkadan el frenini çekmişti. Az kalsın uçurumdan uçuyorduk…

Seni geçtiğimiz hafta O Ses Türkiye yarışmasında tanıdık. O Ses Türkiye’ye katılmaya nasıl karar verdin?

Kuzenlerim benim için form doldurmuşlar. Rahatsızlığımdan dolayı moral olsun diye. Zaten ben de bayağıdır katılmak istiyordum. Jüri beni ikinci şarkımda ayakta alkışladı. İnanılmaz güzel bir duyguydu. O an kendimi gerçekten iyi hissettim. Jürinin beni desteklediğini ve başardığımı o an hissettim. Benim profesyonel olarak müzik eğitimim yok zaten. Aile ve arkadaş ortamında şarkı söylüyordum.

Rabbim bana sesimi bağışladı

Konuşma zorluğuna rağmen böyle bir yeteneğin olması nasıl bir duygu?

Kekemeliğe rağmen şarkı söyleyebilmek çok güzel bir duygu. Hiç olmazsa Rabbim benden bu yeteneğimi almadı.

Şarkıya başlamadan önce nasıl konsantre oluyorsun?

Ellerimle dizime vurarak, ritim tutmaya başlıyorum. Beyni uyarmak anlamında... Yoksa bazen şarkıya giremiyorum. Zaten diyaframdan nefes alarak konuşmaya çalışıyorum.

İdolüm haktan ünsal

Kendine idol olarak gördüğün sanatçı var mı?

Şarkıcı Haktan Ünsal’ı çok seviyorum. Kendisini müzik yolunda örnek olarak görüyorum. İnşallah bir gün onunla tanışıp, birlikte düet yapmayı, sahne almayı çok isterim. Birçok sanatçıya hayranlığım var. Hakan Altun, İbrahim Tatlıses ve Yıldız Tilbe dinlemeye de şarkılarını söylemeye de bayılıyorum.

Eğitim alıp tekrar katılacağım

O Ses Türkiye’ye tekrar davet edildin. Katılacak mısın?

Eğitim aldıktan sonra tekrar katılmayı düşünüyorum. En çok ailem ve kuzenlerim destekledi. Sosyal medyadan da çok güzel tepkiler aldım. Tanıyan tanımayan herkes tebrik etti. İyileşmem için dua edenler oluyor. Sizin vesilenizle
bütün Türkiye’ye teşekkür ederim.

Tedavin Uzman Psikolog Asım Eren tarafından devam ediyor. Kendisi görme engelli. Bu durumdan tedirgin oldun mu hiç? Nasıl yaparız diye düşündün mü?

Biraz çekindim tabi başta. Ama Asım Hoca kendisi görüyormuş gibi her şeyi hissediyor, yapabiliyor. Beni
rahatlatıyor. Zaten çok ilgili birisi…

Asım Hoca ile nasıl yollarınız kesişti?

Hastalığım ilerlediği için tedavi olmaya karar verdim. İnternette araştırma yapmaya başladım. Asım Hoca'yı buldum. Tanıştık ve tedaviye başladık. Geldiğimde hiç konuşamıyordum. Şimdi bence biraz da olsa ilerledim. Zamanla inşallah daha güzel şeyler yapacağıma inanıyorum.

PSİKOLOG ASIM EREN

MEHMET'E WHATSAPP'TA MESAJLAŞMAK ARTIK YASAK

Hocam, sizin görme engeliniz doğuştan mı?

Evet. Engelim, göz damarlarındaki kuruluktan yani görev yapmamasından kaynaklı. Sadece ışıkları hissedebiliyorum. Gece-gündüz ayrımını yapabiliyorum. Ama önemli olan insanın kendisiyle barışık olmasıdır. Günümüzde herkes birer engelli adayı olabiliyor.

Hasta iletişiminizi nasıl kuruyorsunuz?

İletişim sadece görmekle olmuyor ki. Konuşarak, dinleyerek paylaşılıyor her şey. İmkânımız olan iletişim kanallarının hepsini kullanıyoruz.

Nasıl sorunlarla karşılaştınız?

İlkokul ve ortaokulda özel eğitim aldım. Lise ve üniversitede ise normal eğitim gördüm. Tabii ki zorluklar çektik. Teknoloji yoktu zaten. Şimdi bilgisayarlar, tarayıcılar her şey var. En büyük sıkıntı yazılı dokümanlara ulaşmaktı. Bunu da giderebilmek için kasetler vardı, onları dinlerdik. Şimdi öyle değil. Ne okumak istersek, taratıyoruz bilgisayara. Dinliyoruz. Dijital kitaplar var. İşimiz kolaylaştı. Ama tüm bunlarda kişinin bir şeyleri başarmak istemesi yeterli. Danışanlarıma hep söylediğim şey budur; hayatta kararlı olun. Kesinlikle inanın! Başarının yarısı böylelikle sizin olur zaten.

Peki hocam, kekemeliğin nedenleri ne olabilir?

Birçok nedeni var aslında. Psikolojik kekemeliğe baktığın zaman sonradan oluşuyor. Mehmet, şimdi O Ses’e katıldı. Çokta güzel bir performans sergiledi. Fizyolojik bir problemi olsaydı Mehmet, bu şarkıyı da söyleyemezdi. Hata yapma korkusundan dolayı nefesini tutuyor. Ve baskı hissediyor. Bunlarında yüzde 50’si ergenlik dönemine kadar aşılabiliyor. Doğuştan kekemelik var bir de. Ben Mehmet'e mesajlaşmayı ve yazmayı yasakladım. Çünkü korkularının üstüne gidip, kekemeliği yenmeli!

Bilinçaltı kontrol altında

Mehmet’e hangi tedavi yöntemi uygulanıyor? Ne aşamadasınız?

Bütüncül tedavi yöntemini uyguluyoruz. Bilinçaltı, düşünce, nefes kontrolleri, duygusal yönleriyle ele alıyoruz. Mehmet’in bu durumu büyük bir travmayla oluşmuş. Bize ilk geldiği zaman ağırdı. Tabii ki devam eden bir süreçteyiz. Öncelikle Mehmet’in olumsuz düşüncelerini kontrol altına alabilmesini sağlayacağız. O yönde ilerliyoruz. Bunun yanı sıra negatif düşünce eşittir başarısızlık. Bunları destekleyici olarak, nefes terapileri yapıyoruz. Nefesi doğru kullanarak, konuşabilmesini öğretiyoruz. Hızını kontrol altına alabilmesi için çalışıyoruz. Bilinçaltındaki o kodlamaları düzenleyebilmesi için uğraşıyoruz.

Sesinin güzel olması yetenek

Mehmet’in bu şartlarda şarkı söylüyor olabilmesini nasıl değerlendirebiliriz?

Psikolojik kökenli kekemeler şarkı söyleyebilir zaten. Çünkü belli bir ritmi tutturduktan sonra baskı hissetmiyor. İyi sesi olması Mehmet’in yeteneği. Mehmet yaşındaki insanlarda psikolojik kökenli kekemelik çok rastlanan bir şey değil aslında. Çok nadir. Genellikle ergenlik döneminden sonra çok oluşmuyor. Ama büyük bir travma, bir şokla meydana geliyor.

Konuşma bozukluğu hakkında söylemek istedikleriniz var mı hocam?

Konuşma bozukluğu alanında faaliyet gösteren ülkemizde birçok merkez var. İşin uzmanı olmayan yerler çok fazla. Kekemeliği tek aşama olarak düşünmemek lazım. İşin psikolojik yönünü ele almadığınız sürede tekrarlayabiliyor. İşin psikolojik yönünü bilmeyen yerlere giden hastalar mağdur oluyor. Dikkat etmelerinde fayda var.

Peki hocam, siz boş vakitlerinizde neler yapıyorsunuz?

Genellikle sanat müziğiyle uğraşıyorum. Ud çalıyorum zaman zaman. Seyahat etmeyi çok seviyorum. Danışan 
arkadaşlarımızla mesleğimiz gereği dışarıda da buluşuyoruz.