Ruhum her zaman sokakta

ALİ MERT ALAN

alimertalan@gmail.com

Mühendisken istifa edip sadece rap müzik yapmak istediğini söyleyen Hüsnü Doğan, “Kezzo” adıyla müzik yapıyor. Kısa bir süre önce “Tuzak” isimli bir single çıkaran ve “Ruhum her zaman hip hop” diyen Türkçe rap’in başarılı ismiyle bir araya geldik. 

2016’ya yayınladığın “Kafamın İçi” albümünde yokluk, emek ve zorlukları anlatıyordun. Peki, yeni çalışmanı hazırlarken kafanın içinde neler vardı?

Aslında belli bir konu üzerinden ilerlerim gibi bir düşüncem yoktu ama bu senenin başında önce babaannemi, ardında da dedemi kaybettim. Art arda gelen bu ölümlerin bana hissettirdiği duygular, kendiliğinden kâğıda dökülmeye başladı. Önceki albümüm daha çok dışa dönüktü ama yeni albüm daha bireysel, daha içe dönük bir albüm olacak.

Yeni albümün “Karanlık” ne zaman yayınlanacak?

Albüm için şarkılar yapmaya devam ediyorum. Sadece mix ve mastering’i kaldı. Büyük ihtimalle 2018’in başında yayınlayacağız.  Albümde “Allame”, “Cash Flow”, “9 Canlı” gibi isimler olacak. Bu isimlerin yanı sıra Silivri’de yaşayan Trakya yöresinden harika enstrümanistlerle çalıştım. 

“Suriyeli Ali” diye bir şarkın var. Bu şarkında nasıl bir hikâyeyi anlatıyorsun?

“Suriyeli Ali” gerçek bir hikâyeyi anlatıyor. Ali, Suriye’de annesi ve kardeşini kaybetmiş bir çocuk. Babasıyla İzmir’den tekneye binerek Londra’ya gitmeye çalışıyorlar ama gidemiyorlar... Açıkçası bu şarkıyı yazarken çok zorlandım. Şimdi de şarkıyı pek dinlemek istemiyorum ama bu insanlık dramını da birilerinin anlatması gerekiyor. Çünkü insanların bu ve buna benzer konulara karşı duyarlı olmaları ve empati kurmaları gerekiyor. Ülkemizde göçmenlere karşı milliyetçi bir yaklaşım oluşmaya başladı. Ben de bir göçmen olduğum için insanları empatiye davet etmek için böyle bir şey yaptım. 

Single yayınlandıktan sonra “Kezzo popçu olmuş, tarzını değiştirmiş” gibi yorumlar yapıldı. Bu eleştirilere ne söylemek istersin?

Ben her eleştiriye açığım ama bu eleştirilere en güzel cevabı “Karanlık” albümüm verecektir. Bu gibi yorumlar, beklediğimiz tepkiler arasındaydı fakat ben tarzımı değiştirmedim! Bu sefer içimden böyle bir iş üretmek geldi ve ürettim. İnsanlar içeriğe bakacak olurlarsa sözlerin, diğer şarkılarımdaki sözlerden çok da farklı olmadığını göreceklerdir. Her şeyden önce ben bir müzisyenim, işim şarkı ve beste üretmek. Eminim ki bu yorumu yapan arkadaşlar şarkıyı sonuna kadar dinlememişlerdir (gülüyor). Hangi pop şarkısında, “Anan işte, babansa mapusta/ Bu duruma düş, sonra konuşalım usta” gibi sözler mevcut? Ruhum her zaman hip hop ve sokakta... 

Birkaç yıl önce kendi çabasıyla ilerleyen bir adamdın. Çok değil, bir yıl içinde yaptığın müzik seni yukarıya çekti, daha tanınır hale getirdi. Ardından yeni bir single çıkardın, albümünde birkaç ay sonra çıkacak. Bundan sonrası için beklentilerin neler?

Kafamda hep “Hayatımı müzikten kazanabilir miyim?” sorusu vardı. Ama artık bunu yapabileceğime inanıyorum. Müzik üreten insanın kafası ne kadar rahatsa o kadar iyi işler çıkarabileceğine inanıyorum. Tabii ki kendinizi sıkışmış hissederken de ortaya iyi işler çıkarabilirsiniz. Ben ekonomik olarak rahatladığımda daha güzel müzikler üretebileceğimi düşünüyorum. Melodiyi çok seven bir adamım ve müziğimde melodi hep var. İyi enstrumanistlerle çalışmak, hep kaliteli işler yapmak istiyorum. Müzikle ilgili kendimi geliştirmek adına eğitimde alıyorum.

Senin diğer rapçilerden farkın ne?

Benim farkım, şarkı söyleyebiliyor olmam ve herkesin anlayacağı şekilde samimi sözler yazmam. Ben, sokaktaki esnafın da garsonun da senin de benim de anlayabileceğimiz şekilde yazıyorum sözleri…

VERDİĞİM KARAR BİR KUMARDI

Bilgisayar mühendisisin ama bir gün canına tak etmiş ve çalıştığın iş yerinde “Ben işi bırakıyorum rap yapacağım” demişsin. Çalışma arkadaşların sana gülmüşler… Bu  herkesin veremeyeceği bir karar. Kurumsal hayatta  seni bezdiren ne oldu?

O zaman hiç kolay değildi,  beni dinleyen daha az bir  kitle vardı. Verdiğim karar bir kumardı. Maalesef pek çok iş yerinde çeşitli entrikalar, yalakalıklar oluyor. Böyle şeyler benim midemi bulandırıyor. Çalıştığım şirkette bilgi işlem sorumlusuydum, kırılma noktası olan bir olay yaşadım. İstifamı verdim, muhasebedeki abla güldü bana müdürüm de aynı tepkiyi verdi. “Bunlarla uğraşacağıma bir kayıt stüdyosu açarım” dedim ve öyle yaptım. Stüdyo işleri de yavaş yavaş büyüdü. Yakın çevreme göre kendimi istifa ederek zor bir duruma sokmuştum, benim için kaygılanıyorlardı.  Ailem de “iş bulalım”  diyordu ama şimdi  “Yaptın, başardın” diyorlar.