Ramazan’da pideyi sofranızdan eksik etmeyin...

NİL ŞAHİN GÜRHAN
nil@nildiyet.com

Ramazan ayının olmazsa olmazı Ramazan pidesi… Peki, pide yemek ne derece sağlıklı? İftarda mı sahur da mı 

tercih etmeliyiz? Pide susamlı mı susamsız mı tüketilmeli? İşte cevaplar…

Ramazan ayında iftara yakın saatlerde fırınların önünde oluşan uzun pide kuyrukları, çıtır çıtır ramazan pidesinin kokusu... Çocukluk anılarımın içinde en unutulmaz olanları… Peki, Ramazan sofralarının bu vazgeçilmez ritüeli sağlıklı mı? Evet, iftarı çorbayla açmak, ekmek olarak da Ramazan pidesi yemek sağlıklı, doyurucu ve keyifli bir iftar sofrasının olmazsa olmazı… Sıcacık Ramazan pidesinin arasına peynir koyup yemek sindirimi kolay ve hafif bir börek kıvamı lezzet yakalamamızın en sağlıklı yolu. 

İftar ekmeğimiz Ramazan pidesi olsun

Ramazana özel ekmeğimiz olan pide beyaz undan yapıldığı için kan şekerine etkisi hızlıdır. Enerjisinden çabuk faydalanabiliriz. İftara kadar bütün gün aç olan vücudumuzun karbonhidrat ihtiyacını çabuk karşılar kasların hızlı yapılanmasına faydası olur. Bu nedenle pideyi iftarda tercih etmeliyiz. 100 gram pide yaklaşık 260 kalori içerir. Ayrıca 100 gram pidede, 7.5 gram protein ve 1.5 gram kadar yağ vardır. Her 1 dilim ekmek yerine 25 gram, yani avucumuzun içi büyüklüğünde pide yiyebiliriz.  

Susamlı pide tercih edin  

Pideniz susamlı olursa besin değeri ve faydası yüksek olur. Susam, pidenin davetkâr kokusunu ve lezzetini artırırken besin değerini de yükseltir. Susam antioksidan özelliği sayesinde bağışıklığımızı güçlendirir, içeriğindeki bileşenlerin kolesterol seviyelerini düşürücü, tansiyonu dengeleyici etkisi vardır. Susam içeriğinde ki E vitamini sayesinde ciltteki kırışıklığı önleyici etkisi gösterir. Susam ayrıca; kalsiyum, demir, magnezyum içerir

Sahurda pide yemeyin

Sahurda pide yememeliyiz. Pide yapımında kullanılan beyaz unun kan şekerine olan etkisi iftarda avantaj sağlarken sahurda dezavantaj oluşturur. Sahurda hızlı emilen beyaz un çabuk acıkmaya sebep olur. Bu nedenle tok tutucu özelliği daha fazla, lif içeriği zengin tam tahıl , tam buğday veya tam çavdar ekmeği tüketmek en doğru seçimdir. Bu tür entegre ekmekler geç sindirilir, kan şekerini aşama aşama, uzun sürede, geç yükseltir,  daha uzun süre dengeli tutar ve daha uzun süre tok kalmamızı sağlar. Sahur öğününde dayanıklılığımızı ve tok kalmamızı sağlayacak şekilde beslenme amacımıza pide uygun olmaz.