Pirinçli sabahlar

TÜREV ULUDAĞ

turevuludag@hotmail.com

Jian bing

Çin kahvaltısı diğer ülkelerin kahvaltısından farklıdır. Pirinç lapası ve youtiao sevilerek tüketilir. Çin’de yaygın olan şöyle bir söz vardır: “Kahvaltıyla iyi beslenmeli, öğle yemeğiyle karın doyurulmalı, akşam yemeğiyle ise aç kalınmalı.” Çin’de sabah yemeklerinde kızarmış, haşlanmış ya da buharda pişirilmiş pirinç ekmekleri, yine pirinç veya buğday unundan yapılmış içine karides, kıyma veya sebze konulan börekler yenir. Çin makarnası da yaygın bir kahvaltı çeşididir. Uzakdoğu ülkelerinin vazgeçilmezi pirinç, unlu mamüllerin yanı sıra lapa olarak da bu kahvaltı sofralarında yerini alır.

- 1 su bardağ mısır unu

- 1/2su bardağı soya sütü

- 1/2çay kaşığı bitkisel katı yağ (margarin)

- 1/2çay bardağı su

- 1 yemek kaşığı acı sos

- 3-4 dal yeşil soğan

- Marul

- 2 yumurta

- 1-2 taze kişniş yaprakları

1 yumurtayı kırın ve iyice çırpın. Üzerine mısır unu, soya sütü ve suyu ekleyin ve iyice çırpmaya devam edin. Büyük bir gözleme sacına elde ettiğiniz karışımı cömertçe dökün ve iyice yayın. Üzerine 1 yumurta çırpın ve yumurtayı da yayın. Karışım piştikten sonra taze soğan, marul ve acı sosla süsleyin ve afiyetle yiyebilirsiniz.

Buharda Pirinç

Malzemeler: 1 su bardağı kısa taneli pirinç, 1.5 su bardağı su.

Geniş bir kasede pirinci, akan su berraklaşana dek 4-5 kez yıkayın. Yıkayıp süzdüğünüz pirinci 1.5 su bardağı suyla birlikte bir tencereye aktarın ve 30 dakika boyunca bekletin. Pirinci önce yüksek ateşte kaynamaya bırakın. Ardından tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte yaklaşık 12-15 dakika suyunu çekene dek pişirin. Pişen pirinci kapağı kapalı olarak 10-15 dakika demlenmeye bırakın. Bir çatal yardımıyla havalandırıp, servis edin.