Murat Germen: Kentler bizi beceriksizleştiriyor

Kale Tasarım ve Sanat Merkezi'nde iklim değişikliğine dikkat çektiği 'Küresel İkaz' adlı sergisi hakkında konuştuğumuz sanatçı Murat Germen: ''Kentler biz insanları hem tembelleştiriyor hem de beceriksiz hale getiriyor. Ayrıca buz kaplı coğrafyalardaki sorunların esas nedeni de yine kentlerde yaşananlar...''

ALİ DEMİRTAŞ / ali.demirtas@aksam.com.tr

Kale Grubu, "İyi Bak Dünyana" hareketi ile sürdürülebilir bir dünya için sosyal fayda yaratan fikirlerin savunuculuğunu üstlenmeye devam ediyor. Bu kapsamda küresel sorunların başında gelen iklim krizi konusunda farkındalık oluşturma kaygısında olan Kale Tasarım ve Sanat Merkezi'nde sanatçı Murat Germen'in yeni bir sergisi açıldı. Küresel İkaz adını taşıyan bu sergi iklim değişikliği konusunu merkezine alıyor. Germen, özellikle 2018 yılında buzullarla kaplı kuzey coğrafyalarında belgesel fotoğraf çalışmalarına imza atarak küresel ısınma sorununun ciddiyetini gözler önüne sermeyi amaçlıyor. Norveç, Svalbard Adası ve Grönland'da çekilen toplam 17 fotoğrafın yer aldığı ve ilk defa sergilenecek olan 'Küresel İkaz' (Global Warning) aynı zamanda belgeleme, arşivleme ve delil toplama üzerinden bellek oluşturmayı hedefliyor.

ŞU AN DÜNYA İÇİN YAPABİLECEĞİM TEK ŞEY ÜRETMEK

Serginin açılışında konuştuğumuz Germen, "Dünyada olup bitenler elbette beni çok yoruyor ama şu an yapabileceğim en iyi şey üretmek." diyor ve bu durumu şöyle gerekçelendiriyor: "Ne yazık ki dünyada olup bitenlere etki edemiyorum, durduramıyorum. Çünkü çok güçlü konumda olan insanların karar verip yönettiği şeyler yaşanıyor. Ben de kendi küçük ölçeğimde ne yapabilirsem onu yapmaya çalışıyorum..." Germen'in sergisinde yer alan işler ağırlıklı olarak 2018 yılında konferans nedeniyle gittiği Svalbard ve Grönland'da çektiği fotoğraflardan oluşuyor. Sakıp Sabancı Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışan Germen, özellikle bu bölgede düzenlenen konferanslara katılım başvurusunda bulunmuş ve kabul edilmiş: "Bu coğrafyaların önemini bildiğim ve iklim değişimi konularını izlemek istediğim ve bir şeyler yapmak istediğim için konferanslara başvurdum. Tebliğim kabul oldu ve gittim. Çalışma alanım çoğunlukla kentsel dönüşüm, aşırı kentleşme, soylulaştırma ve mülksüzleştirme konuları. Dolayısıyla katıldığım konferanslarda sıkıntısını çektiğimiz iklim değişimi doğrudan bunlarla ilgili. Buz kaplı coğrafyalarda bir sıkıntı varsa bunun nedeni bizim kentlerde yaptığımız şeyler. Bence bütün bu küresel ısınma mevzuları ve iklim değişimi, kentlerdeki aşırılıktan kaynaklanıyor."

TARIM YAPMAYA BAŞLADIM

Germen'e o bölgelerde edindiği deneyim ve gözlemlerin kişisel hayatına nasıl yansıdığını sorduğumda şunları söylüyor: "Bu çalışmalarım ben ve eşim Sema Uygur Germen'in hayatına yeni bir yaşam disiplini getirdi. Şu an eşim ve ben yedi aile ile birlikte bir kolektif çiftlik girişiminde bulunduk ve iyi tarım yapmaya başladık. Bunun da nedeni, oğlumun benim yaşıma geleceği zaman mutlaka ülkemizde ve dünyamızda önemli sorunların olacağı. Sadece hayatta kalmak ve karnımızı doyurmak için çabaladığımız zamanları göreceğiz. 57 yaşında bir insan olarak bunları yaşayacağımı düşünüyorum ve endişeliyim. Bu nedenle tarım yapmayı öğrenmek önemli. Kentler bizi beceriksizleştiriyor. Her şeyi bağımlı bir şekilde gerçekleştiriyoruz. Bütün hizmetlerimiz, kentte bize birileri tarafından sunuluyor. Gelecekte bu sistemden çıkmamız ve kendi kendimize yetmemiz gerekecek. Biz aslında ailece buna hazırlanıyoruz. Umarım böyle sorunlar yaşamayız ama sanki yaşayacağız diye düşünüyorum. Biz de böyle bir durumla karşılaştığımızda kendi gıdamızı üretebilelim istiyorum. Şu an tarımla uğraşıyor olmam da doğrudan bununla ilgili. Gerektiğinde kentten kaçabilmek... Şu an aslında çeşitli zaman aralıkları ile kaçıyoruz. Ama belki gün temelli kaçacağız."

30 Nisan'a kadar devam edecek olan sergi, pazartesi ve resmî tatil günleri dışında her gün 10.00 ile 18.00 saatleri arasında Kale Tasarım ve Sanat Merkezi'nde ziyaret edilebilir.