Sevgili okuyucularım, öncelikle herkese merhaba. İlk yazım olduğu için biraz heyecanlıyım. Beni tanıyanlarınız bilir, her hafta güzel ülkemin cennet köşelerini gezip, 360 TV ekranında ‘Lokman Bizim Şehirde’ programında sizlere anlatmaya çalışıyorum. O kadar güzel anılar, o kadar güzel insanlar biriktirdim ki bu güzellikleri sizlerle de paylaşmak istedim. Artık, gezip- tozduğum, yiyip-içtiğim lezzetleri, tarihi yerleri, kültürleri, anılarımı sizlerle paylaşmak için buradayım.
Geziye, Malatya’nın gizli cenneti Darende’den başlamak istiyorum. Yeşili, tarihi, doğası ve maneviyatıyla mükemmel bir uyum içinde olan Darende, 7 bin yıllık kadim bir geçmişi olan harika bir yer. ‘Lokman Bizim Şehirde’ ekibiyle Malatya Havalimanı’ndan aracımızı kiraladıktan sonra navigasyona ‘Darende’ yazıp yola koyulduk. Darende’ye gitmeden önce biraz araştırma yaptık. Somuncu Baba Külliyesi’yle ilgili çok güzel yazılar okudum.
YERYÜZÜNDEKİ YALANCI CENNET
Somuncu Baba Külliyesi’nden içeri girdiğimiz an oranın manevi havasını iliklerimize kadar hissettik. Öyle ki kameraman arkadaşım Mithat Kılıç, şöyle dedi “Somuncu Baba kesinlikle burada yatıyor.”
GÜNPINAR ŞELALESİ
Tam bir doğa harikası, belki de Darende’ye can veren en önemli yerlerden bir tanesi. Gürül gürül akan serin suyu ve çevresine yapılan tesislerle yeni cazibe merkezi. Orada güzel doğa yürüyüşleri ve piknik yapabilirsiniz. Acıktığınızda ise Darende kebabı ve Saç Tava’yı kesinlikle deneyin, pişman olmayacaksınız… Kısacası Darende hem inanç turizmi, hem doğa hem de dinlenmek için ideal bir yer. Bu ilk yazım olduğu için kısa geçiyorum. Oysa kayısı kokulu harika köyleri, Hasan Gazi Türbesi ve Medişeyh Türbeleri de kesinlikle görülmeye değer. Tabii hepsini yazamadım. Diğer izlenimlerim, yaptığımız yemekler, gezdiğimiz köyler, topladığımız kayısılar ve daha fazlası 360 TV’de Lokman Bizim
Nereyi Gezmeli?
Ne Yemeli?
l Darende kebabı
l Darende usulü İçli köfte
l Saç tava
l Soslu ve kaşarlı alabalık
SOMUNCU BABA KİMDİR?
Asıl adı Hamid Hamidüddin'dir. Somuncu Baba olarak da bilinen Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri, Osmanlı Padişahı Yıldırım Bayezid Han zamanında yaşamıştır.Miladi 1331 tarihinde Kayseri'nin Akçakaya köyünde doğmuştur. Anadolu'yu manevi fetih için gelen Horasan erenlerinden Şemseddin Musa Kayseri'nin oğludur. Soyu Peygamber Efendimiz (s.a.s)'e ulaşır, 24. kuşaktan torunudur, Seyyid’dir. Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri ilk tahsilini babası Şemseddin Musa Kayseri'den almıştır. Bilge kişiliği olan Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri, ilim alanındaki çalışmalarını Şam, Tebriz ve Erdebil'de sürdürmüştür. Alaaddin Erdebili'den ve Bayezid-i Bistami'nin ruhaniyetinden manevi terbiye almıştır. Dini ve dünyevi ilimlerle ilgili icazet alarak, irşad vazifesi için Anadolu'ya dönmüş Bursa'ya yerleşmiştir. Bursa'da çilehanesinin yanında yaptırdığı ekmek fırınında somun pişirip çarşı pazar dolaşarak "Somunlar Müminler" nidasıyla insanlara ekmek dağıtmıştır. Bu sebeple Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri, Somuncu Baba ve Ekmekçi Koca olarak da tanınmıştır. Uzun bir yoluculuğun ardından Malatya Darende’ye yerleşmiş ve burada hayatını kaybetmiştir.