Huzursuz ruhları iyileştirir

KENAN KARCI
kenan.karci@aksam.com.tr

“Bir gün gazetede bir haber gördüm. Atlı Okçuluk Müsabakları yapıldı’ diye… Öyle başladı benim Şems’le maceram. Onun öyle cesur bir yüreği vardır ki, huysuz ruhları iyileştirir. Şems muhteşem bir yaratık. Sabırlı olmayı ondan öğrendim, onun sırtında zorluklarla başa çıkacak inancı ve direnci kazandım. Yaşam kalitem çok yükseldi. Hayattan daha çok keyif alıyorum şimdi…” 

ATLAR üzerine edebiyatımızda yüzlerce eser vardır.  ‘Gamlanma gönül gamlanma’ diyen Karacoğlan’ın dizelerinde, “At yiğidin öz kardeşi” sözü bir terapidir aslında yalnızlık çeken sevdalı yüreklere… Çocuklar gibi şen olan ‘Bin Atlı Akıncılar’ın yiğitliğinin, coşkusunun, vatan aşkının ifadesidir atlar Yahya Kemal’in hislerinde. Ve sevdiğinden vazgeçmeyen bir sadakat vardır onların yaradılışında. Michael Mayer’in yönettiği, Alison Lohman’ın başrolunda oynadığı ‘Flica’daki bu sadakat, bir hüzün yumağıyla ilmek ilmek işlenmişti yüreğimize. Atlı Okçuluk takımındaki 3 kadın sporcudan Nehir Yılmaz da atı Şems’ten bahsederken bir şair hassasiyetiyle seçiyordu kelimeleri…

DÜLDÜL’ÜN KIRAT’IN İZİNDE...
“Öyle cesur bir yüreği vardır ki, huzursuz ruhları iyileştirir. Bu muhteşem yaratık Şems” diye başlıyor söze… Atların otistik çocukları tedavi etmedeki mucizelerinden söz ediyor sonra. Şems’i dinlenme alanına götürürken, ayaküstü başladığımız sohbetimiz, bir bilinmez dünyanınkapılarını açıyor. Ve sonrasını o dünyanın kaşiflerinden biri olan Nehir Yılmaz’dan dinleyelim;  
Nereden eski atlı okçuluk?
Bir gün bir gazetede ‘Atlı Okçuluk yarışları başladı’ diye bir haber okudum. O güne kadar böyle bir spordan haberim yoktu. Gittim, gördüm ve başladım. Ben 12 yıl otomobil sporlarıyla ilgilendim. Şimdi de Mavi At Binicilik Kulübü’nde 2 yıldır bu sporu yapmaya devam ediyorum.
At mı, araba mı?
Araba mekanik, tamamen sürücünün kontrolünde. Atların kendi kişilği var. Öyle her istediğinizi yapmazlar.
Kızınca huysuz mu oluyorlar?
Kesinlikle. Hele tanımadıkları kişilerle hiç anlaşamazlar.
Siz nasıl iletişim kuruyorsunuz?
Konuşuyorum onunla. Eğer bağırırsam, istediğimi yapmaz. Ses tonu ve bakışlar çok etkili. 
Bazen bıkkınlık veriyor mu?
Hayır. Sabah 05.00’te kalkıp çiftliğe gidiyorum. Onunla az zaman geçirdiğim için üzülüyorum.
Ne verdi bu spor size?
Yaşam kalitemi çok yükseltti. Daha mutluyum. Sabırlı olmayı öğrendim. Bizde bir söz vardır, ‘Sen oku 1 gün bırakırsan, o seni 10 gün bırakır’ diye. Sabır şart.
Herkes bu sporu yapabilir mi?
Kimse ‘Ben yapamam’ diyerek kendini engellemesin. Bunda en iyi olmak yok. Sonsuzluk… Her gün yeni bir şey öğreniyorsun. 
Bu kadar kolay mı?
Sağlam bir psikoloji ve bilgi gerekiyor. Ama burada önemli olan kazanmak değil. Denemek ve keyfini çıkartmak.
Gençlere önerir misiniz peki?
Kesinlikle. Terbiye, disiplin, beceri… 600 kiloluk bir canlı var altınızda ve onunla uyum içinde olmayı öğreniyorsunuz. Bu da doğru sosyalleşmeyi getiriyor. Kişisel gelişime katkısı var. Empatiniz gelişiyor. 
Kadınlar için zor olmuyor mu?
Atlar güçlü hayvanlar. Kilo ve dayanıklılık anlamında. Ancak cinsiyetin bu işte bir önemi yok. Kadınlar daha avantajlı. Çünkü daha duygulular ve hayvanlarla daha kolay iletişim kuruyorlar. 
Erkek egemen bir dünya atçılık. Kadın olmanın sıkıntısını yaşadınız mı hiç?
Erkeklerden hiçbir kötü muamele, kadın olduğumu hissettiren en küçük bir davranış görmedim. 
Atınız Şems sizin için ne ifade ediyor?
Şems’i çok seviyorum. İnanılmaz zeki, işini çok iyi biliyor. Yarışma öncesi konuşuyorum onunla. Elma ve havuç veriyorum. Rüşvet gibi anlaşılmasın (gülüyor). Atlar tatlı ve sulu yiyecekleri seviyor. 
Bu iletişimde beden dili çok daha önemli galiba?
Evet atlar 340 dereceye kadar görme yeteneğine sahip, insanlarda bu 120 derecedir. O yüzden atlar, binicilerini bütün hareketlerini izlerler ve hislerini anlarlar.
Aileniz ne diyor bu işe?
Ailem beni çok destekliyor.  Zaten sporun her türünde olan biriyim. Paraşütle atlama, dalış, snowboard.  Hayatımda hep spor olsun istiyorum. Atlı  Atıcılığı da profesyonel olarak yapmak istiyorum. 
Uzun süre görmediğiniz zaman Şems’i özlüyor musunuz?
Çok özlüyorum. Biz onunla denize girip yüzüyoruz. Deniz kenarında koşuyoruz. ‘Özgür Kız’ duygusunu yaşıyorum o zaman. Bir çok şeyi birlikte yapıyoruz.
Etnospor Kültür Festivali için ne düşünüyorsunuz? Umduğunuzu buldunuz mu?
Kesinlikle çok değerli bu festival. Bu sporu kitlelere ulaştırabilmek için çok önemli imkanlar sundu. Eksikler olabilir. Ama eksilere değil, artılara bakmak lazım. Seneye daha iyi olur.

BU İŞİ YAPAN YAŞLANMAZ 

Ethem Geyik: Cam Ustası
BİR başka el sanatları ustası Ethem Geyik de sıcak cam işlemeciliği yapıyor. Buton şeklindeki camlar onun marifetli ellerinde bir sanat harikasına dönüşüyor. Onun başında da her seferinde bir sürü çocuk, meraklı gözlerle ortaya nasıl bir şekil çıkacağını bekliyorlar.
Elinizi yaktığınız oluyor mu?
Çoook! Bin 200 derece ısı var.
Elini değdirmeden cama nasıl böyle şekil veriyorsunuz?
Bu iş bana baba yadigarı. Öğrenmek için en az 5-10 sene gerekiyor. Ben çocukluktan beri yapıyorum ama hala ‘oldum’ diyemem.
Bu işin olmazsa olmazı nedir?
Bu şekillerin hiç biri, diğerinin aynısı değildir. Hepsinin özgün bir yapısı var. Genelde hayvan figürleri çalışıyorum ve bunun için de hayvanların anatomisini bilmek çok önemli. Sürekli araştırıyorum. 
Maddi manevi ne kazandırdı bu iş size, tatmin edici mi, çocuklarınıza da bu işi yapmalarını tavsiye eder misiniz?
Elbette ederim. Bir defa bu işi yapanlar yaşlanmaz. Muazzam bir terapi. Sınırı yok. Aklınıza gelen her şeyi, kederlerinizi, tasalarınızı cama dökebilirsiniz. Sınırları ufkuna, hayallerine bağlı… Yeni keşiflere açık bir dünya...

Çok havalı bir şey!
“İnanılmaz özgüven veriyor atlara binmek. Çok havalı ve ayrıcalıklı. Resim çektirmek isteyen çok oluyor.”
ATLI Okçuluk yapan Dilara Bal ve Janset Keneth de atların dünyasında huzuru keşfedenlerden. Henüz 16 yaşında olan Janset Keneth Atlı Okçuluğu, “Çok havalı ve ayrıcalıklı bir şey. İnanılmaz özgüven veriyor. Çok fazla resim çekilmek isteyen oluyor” diye anlatıyor. Ekibin en başarılı sporcularından biri. Çeşitli yarışmalarda 12 madalya kazanmış. Yaşıtlarına biraz da sitem ederek mesajlarını sıralıyor: “Televizyona, bilgisayara, telefona ayırdıkları zamanı spora ayırsınlar. Atlarla vakit geçirmek hem ruh hem beden sağlığı için çok iyi geliyor. Süper bir spor. Atım Babareis’le inanılmaz bir iletişimimiz var. O beni rehabilite ediyor. İnsanlarla iletişimime de olumlu katkısı var. Disiplini, çalışmayı ve konsantrasyonu da Babareis sayesinde öğrendim.”

ATLI OKÇULUK NEDİR?

At üzerinde dört nala giderken yapılan ok atışlarına, ‘Atlı Okçuluk’ deniyor. Bu yarışlar iki kategoride yapılıyor. Biri at üzerinde koşarken bir direğin üzerinde bulunan tepsi biçimindeki hedefe at üzerinde yatarak yapılan atışlara ‘Kabak Atışı’, yerdeki hedeflere yapılan atışlara ise ‘Memlük Atışı’ deniyor.  Atlı okçulukta, hayvanların eğitim kalitesi ve binicisiyle uyumu, sporcunun başarısı üzerinde çok büyük etken. Yarış atları cinsinden ve geçmişinde cirit sporu yapan atlardan seçilen bu taylar, çok önemli bir eğitimden geçirildikten sonra yarışmalara katılacak kıvama geliyor. Bu atların değeri 5 ile 15 bin TL arasında değişiyor.