“Bir gün gazetede bir haber gördüm. Atlı Okçuluk Müsabakları yapıldı’ diye… Öyle başladı benim Şems’le maceram. Onun öyle cesur bir yüreği vardır ki, huysuz ruhları iyileştirir. Şems muhteşem bir yaratık. Sabırlı olmayı ondan öğrendim, onun sırtında zorluklarla başa çıkacak inancı ve direnci kazandım. Yaşam kalitem çok yükseldi. Hayattan daha çok keyif alıyorum şimdi…”
ATLAR üzerine edebiyatımızda yüzlerce eser vardır. ‘Gamlanma gönül gamlanma’ diyen Karacoğlan’ın dizelerinde, “At yiğidin öz kardeşi” sözü bir terapidir aslında yalnızlık çeken sevdalı yüreklere… Çocuklar gibi şen olan ‘Bin Atlı Akıncılar’ın yiğitliğinin, coşkusunun, vatan aşkının ifadesidir atlar Yahya Kemal’in hislerinde. Ve sevdiğinden vazgeçmeyen bir sadakat vardır onların yaradılışında. Michael Mayer’in yönettiği, Alison Lohman’ın başrolunda oynadığı ‘Flica’daki bu sadakat, bir hüzün yumağıyla ilmek ilmek işlenmişti yüreğimize. Atlı Okçuluk takımındaki 3 kadın sporcudan Nehir Yılmaz da atı Şems’ten bahsederken bir şair hassasiyetiyle seçiyordu kelimeleri…
BU İŞİ YAPAN YAŞLANMAZ
Ethem Geyik: Cam Ustası
BİR başka el sanatları ustası Ethem Geyik de sıcak cam işlemeciliği yapıyor. Buton şeklindeki camlar onun marifetli ellerinde bir sanat harikasına dönüşüyor. Onun başında da her seferinde bir sürü çocuk, meraklı gözlerle ortaya nasıl bir şekil çıkacağını bekliyorlar.
Elinizi yaktığınız oluyor mu?
Çoook! Bin 200 derece ısı var.
Elini değdirmeden cama nasıl böyle şekil veriyorsunuz?
Bu iş bana baba yadigarı. Öğrenmek için en az 5-10 sene gerekiyor. Ben çocukluktan beri yapıyorum ama hala ‘oldum’ diyemem.
Bu işin olmazsa olmazı nedir?
Bu şekillerin hiç biri, diğerinin aynısı değildir. Hepsinin özgün bir yapısı var. Genelde hayvan figürleri çalışıyorum ve bunun için de hayvanların anatomisini bilmek çok önemli. Sürekli araştırıyorum.
Maddi manevi ne kazandırdı bu iş size, tatmin edici mi, çocuklarınıza da bu işi yapmalarını tavsiye eder misiniz?
Elbette ederim. Bir defa bu işi yapanlar yaşlanmaz. Muazzam bir terapi. Sınırı yok. Aklınıza gelen her şeyi, kederlerinizi, tasalarınızı cama dökebilirsiniz. Sınırları ufkuna, hayallerine bağlı… Yeni keşiflere açık bir dünya...
Çok havalı bir şey!
“İnanılmaz özgüven veriyor atlara binmek. Çok havalı ve ayrıcalıklı. Resim çektirmek isteyen çok oluyor.”
ATLI Okçuluk yapan Dilara Bal ve Janset Keneth de atların dünyasında huzuru keşfedenlerden. Henüz 16 yaşında olan Janset Keneth Atlı Okçuluğu, “Çok havalı ve ayrıcalıklı bir şey. İnanılmaz özgüven veriyor. Çok fazla resim çekilmek isteyen oluyor” diye anlatıyor. Ekibin en başarılı sporcularından biri. Çeşitli yarışmalarda 12 madalya kazanmış. Yaşıtlarına biraz da sitem ederek mesajlarını sıralıyor: “Televizyona, bilgisayara, telefona ayırdıkları zamanı spora ayırsınlar. Atlarla vakit geçirmek hem ruh hem beden sağlığı için çok iyi geliyor. Süper bir spor. Atım Babareis’le inanılmaz bir iletişimimiz var. O beni rehabilite ediyor. İnsanlarla iletişimime de olumlu katkısı var. Disiplini, çalışmayı ve konsantrasyonu da Babareis sayesinde öğrendim.”
ATLI OKÇULUK NEDİR?
At üzerinde dört nala giderken yapılan ok atışlarına, ‘Atlı Okçuluk’ deniyor. Bu yarışlar iki kategoride yapılıyor. Biri at üzerinde koşarken bir direğin üzerinde bulunan tepsi biçimindeki hedefe at üzerinde yatarak yapılan atışlara ‘Kabak Atışı’, yerdeki hedeflere yapılan atışlara ise ‘Memlük Atışı’ deniyor. Atlı okçulukta, hayvanların eğitim kalitesi ve binicisiyle uyumu, sporcunun başarısı üzerinde çok büyük etken. Yarış atları cinsinden ve geçmişinde cirit sporu yapan atlardan seçilen bu taylar, çok önemli bir eğitimden geçirildikten sonra yarışmalara katılacak kıvama geliyor. Bu atların değeri 5 ile 15 bin TL arasında değişiyor.