Hareket grubunu kurdular keyfe keder koşuyorlar... Maksat ''hareket'' olsun

Hepimiz şikâyet ederiz; hareket etmiyoruz, spor yapmıyoruz diye. Çoğu zaman bu düşünce yakınma olmaktan öteye gitmez. Onlar yakınmak yerine eyleme geçerek Hareket Grubu'nu kurdular. Yaz kış, sıcak soğuk demeden koşuyor, maratonlara katılıyorlar. Amaçları ise hareket kavramını zihinlerimize yerleştirmek.

EMİNE DOLMACI / cumartesi@aksam.com.tr

Onları grup olarak İstanbul maratonunda, Anadolu'nun bir şehrinde trail koşusunda, caddelerde bisiklete binerken veya Boğaz'da yüzerken görebilirsiniz. Farklı alanlardan isimlerin spor sevgisiyle kurdukları Hareket Grubu, en temel anlamıyla hayata hareket getirmeyi amaçlıyor. "Keyfe keder koşuyoruz" sloganıyla kurulan grubun sözcüsü Zafer Şahinoğlu, "Amacımız; hareket kavramını toplumun her yaş grubundan herkesin zihinlerine yerleştirmek" diyor.

Derler ya hani "Harekette bereket vardır", anlatacağımız hikâye tam da bu sözü karşılıyor. Üyeleri arasında avukat, psikolog, iş insanı, pilot, yazar, akademisyen, öğrenci, milli sporcu, antrenör gibi farklı mesleklerin yer aldığı Hareket grubu, ilk olarak 2019 yılında İstanbul Maratonu'nda kendini gösteriyor. Maratonda 15 kilometre koşusuna katılan grup, ardından yapıyı daha aktif ve hareketli hale getirmek için yeni üyelerle birlikte koşularına devam ediyor. 7 Ocak 2021 tarihinde ise Hareket Spor Kulübü Derneği ile resmi bir hüviyete kavuşuyor.

NURETTİN TOPÇU FELSEFESİ

Hareket Spor Kulübü Derneği'nin resmiyetteki başkanı olan ancak kendisini Hareket Grubu Sözcüsü olarak takdim eden Zafer Şahinoğlu, yaptıkları işi "Bizim toplumumuzda, özellikle ailelerimizde hareketsizlik hâkim. Teknolojik gelişmeler, bilgisayar ve sosyal medyada geçirilen vakit hem yetişkinleri hem de çocukları hareketsiz bir yaşama sürükledi. Bununla beraber sağlıksız beslenme, hazır gıda tüketimi ve obezite ortaya çıktı. Biz de bununla bir nebze olsun mücadele edebilmek için sporu ve hareketi seven, devamlı yürüyüşler yapan kişilerle birlikte Hareket Grubunu kurduk" sözleriyle anlatıyor. Bunun da ötesinde sosyolog yazar Nurettin Topçu'nun hareket felsefesinin çalışmalarında itici güç olduğunu yani bir insanın hareket halinde olması ve üretmesi, zihin ve beden sağlığının bir arada olması gerektiğine inandıklarını söylüyor.

8'LE BAŞLAYIP 58 OLDULAR

Hareket Grubu'nda yola çıkarken, hali hazırda en dar kadroda yer alan isimlerden biri de yazar ve iş insanı Halit Bekiroğlu. Hareket Grubu Sözcüsü Zafer Şahinoğlu, bir sohbette Bekiroğlu'nun kendisine, "Bir araya gelelim, koşalım, hareket edelim. Birlikte koşu, yüzme, triatlon organizasyonlarına katılalım, hareketi hem zihinsel hem de bedensel olarak yaşayalım" önerisinde bulunduğu aktarıyor. Kendisi de bu öneriyi, "Aramızda eski ve yeni sporcular var, kardeşlerimiz de buna yatkın" sözleriyle onayladıktan sonra Hareket Grubunu kurmuşlar. Şahinoğlu oluşumu, "Yüzmeyi, koşmayı, kamplara gitmeyi, doğada olmayı seven bir grubuz" diye anlatıyor. 2019 yılında 15 kilometre koştukları İstanbul Maratonunda Halit Bekiroğlu, Zafer Şahinoğlu, Ahmet Gazi Ayhan Aydın, Murat Ozan Deniz, Ahmet Bekiroğlu, Serhat Kemal Yıldız, Ebubekir Bekiroğlu, Ali İhsan Sürmeli ile başlayan yolculuğun bugün 58 kişiyle devam ettiğini söylüyor.

AMAÇLARI HAREKETE GEÇİRMEK

Peki bu kadar kişi bir araya gelip üstüne bir de dernek kurarsa ne yapar? Grup, ulusal ve uluslararası koşu yarışlarına, maratonlara, müsabakalara katılıyor. Bu müsabakalara katılırken amaçları tamamen spor, sağlık, ailelerine ve gençlere örnek olmak ve insanları bu noktada harekete geçirmek. Gruba yönelik aktivite olarak da 15 günde bir cumartesi veya pazar sabahları önceden belirlenen farklı parkurlarda koşular düzenliyorlar. Bunlar bazen Belgrad Ormanları, bazen de Ortaköy, Eyüp, Sultanahmet, Yenikapı gibi bölgeler oluyor. 10-15 veya 20 kilometre koştuktan sonra da belirlenen bir mekânda hep birlikte kahvaltı yapıyorlar. Aile, çoluk çocuk katıldıkları Aile Kampları da meşhur. 2021 yılında biri doğa biri deniz kampı olmak üzere iki kez düzenlemişler. 2022'de de benzer şekilde üç aile kampı planlıyorlar.

İLK ORGANİZASYON FETİH KOŞUSU

Grup olarak koşulara ve yarışmalara katılan ekip ilk müstakil organizasyonunu ise 29 Mayıs'ta İstanbul'un Fethi'nin 568. yıldönümü nedeniyle gerçekleştirmiş. İstanbul Spor İl Müdürlüğü, İTO Marmara Anadolu İHL ve FSM Vakıf Üniversitesinin destekleriyle Fetih Koşusunu yapmışlar. Koşuyu Edirnekapı Mihrimah Sultan Cami önünden başlattıktan sonra, Fatih Camii'nden Fatih Sultan Mehmet'in kabrini de selamlayarak geçmişler. Şehzadebaşı'nın önünden geçip dua okuduktan sonra yarışı Ayasofya'da ikindi namazıyla birlikte bitirmişler. Şahinoğlu organizasyonu, "Koşumuzun en güzel yanlarından biri koşan kardeşlerimizin çoğu gençti, bu bizi çok sevindirdi. Toplum tarafından da çok ciddi ilgi gördü. Yol kenarında alkışlayanlar, selam gönderenler, el sallayanlar oldu" sözleriyle anlatıyor.

AİLECE SPORCULAR

Hareket Grubu Sözcüsü Zafer Şahinoğlu, sporun hem eğitimi hem de pratiğiyle uğraşıyor. Şahinoğlu, Trakya Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde Spor Yöneticiliği ve Rekrasyon eğitimi aldıktan sonra yüksek lisansını da aynı alanda yapmış. Şu anda Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesinde Spor Koordinatörü olarak görev yapıyor. Eşi de kendisiyle aynı üniversite ve aynı bölümden mezun. "Eşimin de bu alandan olması ailece spora bakış açımızı belirliyor. Evlatlarımızı da bu yönde hareketli bir yaşama, sportif bir yaşama yönlendiriyoruz. Çocukların zihinsel, fiziksel ve bilişsel gelişimini desteklemek amacıyla evde hareket eğitimi yapıyoruz." diyor. İki kızı olan Şahinoğlu'nun 5 yaşındaki kızı Rabia temel hareket eğitimini tamamlamış, şu anda cimnastik eğitimi alıyor.

YARIŞMAYA GİDERKEN SERVİSİ KAÇIRDIK

"Hareket Grubu olarak unutamadığınız bir anınız var mı?" diye sorunca, "Hangisini anlatalım, o kadar çok ki" diye cevap veriyor Zafer Şahinoğlu. Onlardan birini şöyle özetliyor: 2021 yılı Kasım ayında katıldığımız, Balıkesir Kazdağlarındaki trail koşusunun startı sabah 9'daydı. Startın olduğu köye servis araçları otelden 8'de kalktı ama biz grup olarak araçları kaçırmıştık. Arada yaklaşık 15 kilometre vardı. Sabahın çok erken saatiydi, yağışlıydı ve hava koşulları sertti. O esnada otelin güvenliğinin bir arabaya bindiğini gördük. Ona konuyu anlattık. En fazla 2-3 kişi alabileceğini söyledi, oysa biz 6-7 kişiydik. "Bagaja da bineriz" dedik. Gerçekten bagaja da binerek o kadar kişi, bizim gibi servisi kaçıran iki uluslararası sporcu da dahil, arabaya sıkıştık ve yarışmaya yetiştik.

YANLIŞ YOLA SAPINCA

Aynı yarışta grubumuzdan 17 yaşındaki bir kardeşimiz, kategorinin ve grubumuzun en genç üyesiydi, yanlış parkurda koştu. Kardeşimiz, 36 kilometrelik patika koşusunun son iki kilometresinde işaret olmadığı için 66 ve 114 kilometrelik parkura doğru koşmuş. Yarış esnasında bizim 4 kilometre önümüzdeydi, onu yakınlarımızda göremeyince telefonla arayarak yanlış parkura girmiş olabileceğini söyledik. Haber verdik ama iş işten geçmişti. Çoktan 4 kilometrelik patikadan inmişti, aynı yolu tekrar 4 kilometre yokuş tırmanarak döndü. 36 kilometre olan mesafeyi 44 kilometre koşarak tamamladı. Yarışa tekrar döndüğünde ona, "Çok sınava gireceksin onları unutacaksın ama bunu hayatın boyunca unutamayacaksın" dedik.