Giresun’da özel günlerin lezzeti ‘Samatsa’

BEYZA AY FİDANCI
beyza0ay80@gmail.com

Denizi, adası, yaylaları ve kültürel varlıklarıyla eşsiz bir doğa güzelliğine sahip olan Giresun, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yer alan bir ilimizdir ve Türkiye’nin en temiz havasına sahip olduğu bilinir. Doğal güzelliklerinin fazla bozulmadığı, fındığı, kalesi, simidi ve adasıyla simgeleşen Giresun zengin bir kültür mirasına sahip ve bu kültürün önemli bir yanını da ‘mutfak kültürü’ oluşturur. Bazı yörelerinde mutfağa ‘aşkana’ denilen Giresun’da yılın dört mevsiminde eksik olmayan yağışlar, mutfak kültürünü de doğrudan etkilemiştir. Otsu bitkiler sebzeler o kadar boldur ki, “Giresun mutfağı vejetaryendir. Her otu pişirir yeriz” diyen çoktur. Bununla birlikte fındık kenti olmasından dolayı da fındıktan çok çeşitli tatlı ve pastalar yapılır. Ama bunlarla birlikte Giresun’da özel günlerin en önemli yöresel lezzeti “Samatsa”dır. Süt, mısır unu ve mis kokulu kokulu kara üzümün buluşmasıyla oluşan nefis bir lezzet şöleni “Samatsa”, bir Giresunlu ile bir Rizeli’nin “Sizin orada ne derler?” muhabbetinin de başrolü olan bir üzüm peltesidir. Giresun’da daha yoğun kıvamda pişirilen ve dilim dilem kesilip soğuk sütle servis edilir. 

Malzemeler

l1 kilo siyah kokulu üzüm

l 1,5 su bardağı şeker
l Yarım çay bardağı nişasta
l Yarım çay bardağı mısır unu
l 6 su bardağı suTarifÜzümleri iyice yıkayıp su ve şekerle birlikte tencereye atın, kaynattıktan sonra ocaktan alıp 
tel süzgeçten geçirin. Yaklaşık 5 su bardağı kadar üzüm suyu elde edin, 4 su bardağını bir tencereye alın, 1 su bardağıyla da nişasta ve mısır unu karıştırın,10 dk. kadar karıştırarak kaynatın, muhallebi kıvamına geldikten sonra kaselere boşaltıp, soğuduktan sonra servis yapın...