Gez dünyayı, gör Konya'yı

LOKMAN DAĞ

lokmandag@gmail.com

Bazı şehirler vardır, henüz vardığınızda huzur kaplar içinizi

Maneviyatı yüksektir. Manevi bekçileri vardır…
İşte, Konya tam da böyle bir şehir, Mevlana’sı vardır. Tebrizli Şemsi vardır.
Şehre vardığımızda içimizi huzur kaplar. Vedalaşmak pek de kolay olmaz.

Yeşil Kubbenin Altında Bir İç Çekiş

Güneş gibi ol şefkatte, merhamette.
Gece gibi ol ayıpları örtmekte.
Akarsu gibi ol keremde, cömertlikte.
Ölü gibi ol öfkede, asabiyette.
Toprak gibi ol tevazuda, mahviyette.
Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol. 

Aklımda hep bu dörtlük ne kadar derin, ne güzel öğütler daha da derine inmek istiyor insan, Aşk kavramını sorguluyordun bir yandan… Gerçek aşka ulaşmak için aşk arıyorsun bir yandan…  Sevgili arkadaşım Tuğba Akıncı’nın memleketindeyim…

Mevlana Müzesi’ne girdiğimizde inanç turizminin ne kadar geliştiğini gördük. Müze avlusu hınca hınç dolu… Özellikle yabancı ziyaretçiler bir hayli meraklı, gördükleri her detayın fotoğrafını çekiyorlar. 

Tüm dünyayı felsefesi ile etkileyen Mevlana Celaleddin Rumi, Türk ve İslam kültüründe yeri de oldukça büyük… 1926 yılından beri aktif olan müzede en büyük ilgiyi Mevlana’nın türbesi, kitapları ve Kubbe-i Harda yani, yeşil kubbe çekiyor. Konya’nın en çok ziyaret edilen başından geliyor Mevlana Müzesi…

 KYOTO JAPON PARKI

Konya ile Kyoto arasındaki kardeşlik ilişkilerini geliştirmek amacıyla 2010 yılında yapıldı. Türkiye’nin en büyük Japon bahçesi… Yemyeşil doğası ve güzel manzarası ile dikkat çekiyor. Japon yemekleri sevenler için içindeki restoranı da tavsiye edebilirim. 

LEZZETLİ KONYA YEMEKLERİ

Konya deyince akıllar etli ekmek gelir. Gerçi Sivas’ta etli ekmek için bir hayli iddialı ama o incecik hamura, o bıçak arası etler insanın ağzında büyük patlamalara neden oluyor. Tek olumsuz görüşüm, pideler soğuduğunda tadı değişiyor. O nedenle sıcak yemenizi öneriyorum. Fırın Kebabı, bamya çorbası ve tirit yemeği de çok lezzetli, kesinlikle bir gastronomi turu yapılması gereken şehirlerimizden…

Anadolu Selçuklu zamanında yaptırılan Karatay Medresesi, devrine ait çini ve taş işçiliğinin en güzel örneklerinden biri. Özellikle medresenin giriş kapısı görkemli bir taş işçiliği örneği oluşturuyor. Medrese 1251 yılında Emir Celaleddin Karatay tarafında yaptırılmış. Dönemine ait en güzel çini eserlerini barındırma Medrese Çini Eserler Müzesi olarak da biliniyor.