1951 yılında DNA’nın en yüksek kalite fotoğraflarını çeken Rosalind Frankin’in ve bir grup bilim insanının hikayesini anlatan Fotoğraf 51, Craft Tiyatro tarafından sahneleniyor. Her bakımdan eksiksiz işleyen bu oyunu kaçırmayın... Amerikalı oyun yazarı Anna Ziegler’in kaleme aldığı Fotoğraf 51, 1950’lerde bilim “adamlarının” içinde var olmaya çalışan bilim insanı Rosalind Franklin ekseninde DNA’nın yapısının; diğer bir deyimle hayatın sırrının çözülüş sürecini anlatıyor. Ziegler’in metni Franklin’in olağanüstü gayretini ve de erkeklere nazaran çok daha fazla çalışmak zorunda oluşunu gözler önüne sererken; zorunlu olarak kendini mahkum ettiği yalnızlığı ve hislerini de anlamamızı sağlayan bir yol izliyor.
Eryiğit’ten nefis performans
Bundan 3 sezon önce Londra’da Nicole Kidman’ın canlandırdığı Rosalind Franklin rolü; Çağ Çalışkur’un yönettiği oyunda son dönemin en yetenekli kadın oyuncularından biri olan Funda Eryiğit’e emanet edilmiş. Eryiğit; kendisinden beklenildiği üzere nefis bir Franklin portresi çiziyor. Franklin’in hayat amacını, kadın olarak karşılaştığı zorlukları en doğru yerden almış. Son derece sert, hastalık derecesinde işkolik ama sevilmeye aç bu huysuz ve tatlı kadın Eryiğit’in performansıyla tekrar canlanmış gibi. Sadece Eryiğit değil; ona eşlik eden tüm oyuncular ödevlerine çok iyi çalışmışlar. Ayrıca; metnin içinde var olan bilimsel tartışmaları bir an bile sıkılmadan dinlememizde de hem yönetmen Çağ Çalışkur’un tercih ettiği rejinin hem de oyunun çevirisini üstlenmiş Hira Tekindor’un payı büyük.
FrankIin’e objektif bakış
Fotoğraf 51; Franklin’e belli bir mesafeden, objektif bakmayı da başarmış bir oyun; Franklin’i salt yüceltmek gibi bir amacı yok. Oyunu izlerken ona hem hayran oluyor hem de zaaflarını, hayal kırıklıklarını en derinden hissediyorsunuz. Erkeklerin asla yakalanmayacağı bir hastalıkla hayata gözlerini yumması bile bence onun hakkında çok şey söylüyor. Franklin’in ve o döneme damgasını vuran bilim insanlarının hikayesini mutlaka izleyin. Sahneleniş biçimi, çevirisi, oyuncularıyla tertemiz bir oyun olmuş.