Çorum gülburma tatlısı

BEYZA AY FİDANCI
beyza0ay80@gmail.com

Karadeniz Bölgesi’nin İç Anadolu’ya açılan kapısı olan Çorum, Anadolu’nun kültür ve sanat geleneğini devam ettiren ender şehirlerimizdendir. Kendi içinde dev bir tarihi barındıran ve adeta açık hava müzesi konumunda bulunan Çorum, 5 bin yıl boyunca birçok uygarlığın merkezi olmuştur. Hitit İmparatorluğu’na M.Ö 17. ila 13. yüzyıllar arasında başkentlik yapan ve 1986 yılında Unesco Dünya Mirası listesine dahil edilen Hattuşa Çorum’dadır. Çorum denildiğinde akla ilk gelen şüphesiz onlarca çeşitliliğiyle meşhur leblebisi ve Osmancık İlçesi'nden dünyaya ulaşan pirinçtir. Yöresel lezzetler bakımından oldukça zengindir. Bu zenginlik içerisinde yerini her zaman koruyan ise gülburma tatlısı diğer adıyla Çorum baklavasıdır. Genellikle düğünlerde, bayram hazırlıklarında yapılan gül burma tatlısı maharetli ellerde açılan incecik yufka, ceviz ve şerbetin buluşmasıyla tepsilerde güller açar adeta. Elde açılan yufkadan gül şeklinin verildiği yöresel tatlımızın yapması biraz zahmetli olsa da eşsiz bir tada sahiptir. 

Malzemeler:

l 500 gr birinci kalite un l 2 adet 

yumurta l 1 çay bardağı zeytinyağı 
l 150 gr tereyağı l 1 yemek kaşığı sirke l 1 yemek kaşığı yoğurt l 1 çay kaşığı tuz l 1 çay bardağı su l 200 gr ceviziçi l 200 gr nişasta l 500 gr şeker

Yapılışı:

Büyükçe bir leğene 2 yumurta kırılır. İçine yarım çay bardağı zeytinyağı,  sirke, yoğurt, bir çay bardağı su, yarım çay bardağı tuz eklenerek hamur yoğrulur. Üzerine ıslak bez örtülüp, yarım saat dinlendirilir. Hamur yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılıp, yumak yapılır. Üzerine nişasta serpilerek yufka şeklinde açılır. Açılan yufkalar temiz bez üzerine serilerek hafif kurumaya bırakılır. Açılan yufka 10 cm eninde paralel olarak kesilir. İçine ceviz konularak gül şeklini alacak şekilde burularak yağlanmış tepsiye dizilir. Bu şekilde kuruması için bir gün bekletilir. Üzerine kızartılmış yağ dökülerek fırında kızartılır. Yarım kg şekere yarım kg su eklenir, yarım limon suyu eklenir. Şerbet kıvamını alıncaya kadar kaynatılır. Şerbet sıcak olarak baklavanın üzerine dökülür. Soğuduktan sonra servis yapılır.