Türkiye toplumunun beslenme ve sağlık konusunda doğru bilgiye ulaşmasına katkı sağlamak amacıyla 2009 yılında kurulan Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Enstitüsü Vakfı, İsveç’in Göteborg kentinde 1-4 Haziran tarihleri arasında düzenlenen Avrupa Obezite Zirvesi’ni vesile ederek çok önemli bir uygulamanın startını verdi. Biz de Vakfın davetlisi olarak Göteborg’daydık. Hem ebeveynlere çocuklarının gelişimini bir mobil uygulama üzerinden takip etme fırsatı sunan iGrow’u tanıdık hem de Avrupa Obezite Zirvesi’nde ‘Sedanter Yaşam Tarzı’nın Obezite ve Neden Olduğu Hastalıklar Üzerine Etkisi: Ölçümler, Rehberler ve Toplumsal Önlem’ konulu oturuma katıldık. Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Enstitüsü Vakfı Genel Müdürü Begüm Mutuş, iGrow’u geliştiren Hollanda Uygulamalı Bilimsel Araştırma Kurumu (TNO) İş Geliştirme Müdürü Uzm. Dr. Sühendan Adıgüzel van Zoelen, uygulamanın Türkiye’ye uyarlanması sürecini koordine eden Sabri Ülker Vakfı Bilim Kurulu Üyesi ve Doğu Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme-Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. H. Tanju Besler, anne babaların çok işine yarayacak bu özel uygulamayı anlattı.
HEDEF SAĞLIKLI NESİLLER
iGrow gerçekten Begüm Mutuş’un da dediği gibi dünyanın en kullanıcı dostu uygulaması... Hedefi de sağlıklı nesiller yetiştirmek. Hollanda Uygulamalı Bilimsel Araştırma Kurumu (TNO) tarafından geliştirilmiş. Sabri Ülker Vakfı bu uygulamayı Türkçeleştirilmiş ve içeriğinde uyarlamalar yaparak bize uygun hale getirmiş. iGROW’u kullanmak da çok kolay. Tek yapmanız gereken herkese açık ve ücretsiz olan uygulamayı akıllı telefonunuza ya da tabletinize indirmek. iGROW'u Google Play ve Apple Store’dan indirebiliyorsunuz. Çocuğunuza ya da çocuklarınıza dair bir kayıt açıp yaşını, boyunu ve kilosunu giriyorsunuz. Sonrasında Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından açıklanmış referans datalara göre çocuğunuzun gelişimini takip ediyorsunuz. Çocuğunuzun gelişiminde olumsuz bir sapma olduğunda uygulama sizi uyarıyor ve bir uzmandan yardım alma zamanınızın geldiğini anlıyorsunuz. Uygulama, bebek ve çocukluk dönemine dair analizlerin yanı sıra gençlerin de gelişimine dair veriler içeriyor. 0-18 yaş arasına yönelik tasarlanan uygulamayla bebeklikten itibaren gelişim takip altına alınabiliyor. iGrow uygulamasında ayrıca; beslenme, fiziksel aktivite ve uyku alışkanlıkları başlıkları altında içerik ve öneriler de yer alıyor.
iGROW BİLİNÇLENDİRECEK
iGrow’un Türkiye’ye uyarlanması sürecini koordine eden Prof. Dr. H. Tanju Besler, Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması'na göre (2010) 0-18 yaş grubunun yüzde 20'sinin şişman, yüzde 18'inin de zayıf olduğunu hatırlatıyor. Besler, iGrow’la çocukların gelişim düzeylerinin takip ve kontrol edilebilmesinin, bu rakamların aşağıya çekilmesi için çok önemli bir adım olduğunu söylüyor. iGrow’u geliştiren TNO Hollanda Uygulamalı Bilimsel Araştırma Kurumu adına sözcülük yapan Türkiye İş Geliştirme Müdürü Uzm. Dr. Sühendan Adıgüzel Van Zoelen da, son 20 yılda Hollanda’da çocuklarda aşırı kilolu ve obez olma oranlarının 3 kat arttığına ve iGrow projesinin Hollanda hükümeti tarafından bir önlem programı kapsamında başlatıldığına dikkat çekiyor. Van Zoolen, iGrow’un tamamen aileleri uyaran ve farkındalık yaratan bir sistem olduğunu söylüyor. Begüm Mutuş ise uygulamanın yaygınlaşması için kurumlarla işbirliğinin önemini vurguluyor. Mutuş, "Özellikle Aile Sağlığı Merkezleri'yle yapılacak ortak çalışma uygulamayı verimli hale getirecektir" diyor.
AVRUPA OBEZİTE ZİRVESİ'NDEN NOTLAR
Avrupa Obezite Zirvesi'nde katıldığımız oturumda şu tespitler öne çıktı:Prof. Luis B. Sardinha- Lizbon Üniversitesi, İnsan Kinetiği Fakültesi, Egzersiz ve Sağlık Laboratuvarı, Spor Bilimleri Profesörü,