ŞÜHEDA DAMGACI
Güzel Sanatlar ve Musiki Programı Uygulayan Anadolu İmam Hatip Liseleri, 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılında yeni öğrencilerini bekliyor. Türkiye genelinde güzel sanatlar alanında 15, musiki alanında ise 12 okul yetenek sınavlarıyla öğrencilerini kabul ediyor. Sınavlar için başvurular 26 Haziran'da sona erecek. Öğrencilerin sanat alanında bilgi ve becerilerini artırmak ve sanatsal çalışmalar ortaya koyabilmelerini sağlamak amacıyla açılan güzel sanatlar ve musiki bölümleri, Türkiye'nin dört bir yanında eğitim hayatına devam ediyor. Okullar, kontenjanlarına göre alabilecekleri öğrencileri özel yetenek sınavıyla belirliyor.
ANİMASYON BÖLÜMÜ AÇILDI
Geleneksel ve Çağdaş Görsel Sanatlar programı uygulayan okullarda geleneksel sanatlar arasında yer alan ebru, hat ve tezhip derslerinin yanı sıra çizgi roman ve animasyon dersleri bulunuyor. Güzel sanatlar bölümünde ilk kez çizgi roman ve animasyon derslerinin verildiği Bakırköy Anadolu İmam Hatip Lisesi bu yıl da yeni öğrenciler kabul ediyor. Yetenek sınavıyla 10. sınıftan kabul edilen öğrenciler geçen yıl bölüme başlayan arkadaşlarıyla eğitimlerine devam edecek.
NASRETTİN HOCAYI YENİDEN YORUMLADILAR
Bakırköy Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Yusuf Erkul, "Biz geleneksel ile çağdaş olanı harmanlamak istedik. Bunun gençlerin ilgisini çekeceğini düşündüğümüz ve geleneklerimizi, kültürümüzü en iyi aktarabilecek araç olarak gördüğümüz için çizgi roman ve animasyon bölümünü açtık" sözleriyle kuruluş amaçlarını anlatıyor. İlk yıl ebru ve hat çalışmaları yaptıktan sonra kara kalem eğitimine geçtiklerini aktaran Erkul, "Nasrettin Hocanın fıkralarını güncelledik, mesajları bugüne uyarlayarak çizimler yaptık. Yeni bir anlatımla sunmaya çalıştık" ifadelerini kullanıyor.
SES EĞİTİMİ ALIP, ENSTRÜMAN ÇALIYORLAR
Geleneksel ve Çağdaş Görsel Sanatlar Bölümü'nün yanı sıra imam hatip liselerinde Musiki bölümleri de bulunuyor. İlk kez Üsküdar Hakkı Demir Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde açılan bölüm bu yıl Türkiye'nin farklı şehirlerinde 12 okulda öğrencilere eğitim veriyor. Musikiye ilgi duyan kabiliyetli öğrencileri kariyer hedeflerine hazırlamayı amaçlayan bölümde, ses terbiyesi ve musiki eğitimi ile geleneksel güfte ve bestelerin seslendirilmesine yönelik eğitimler veriliyor. Kur'an-ı Kerim'i güzel okuma becerisine sahip, cami musikisi formlarını icra eden gençler, mutlaka bir veya iki enstrüman da çalıyor.
YURT İÇİ VE YURTDIŞINDA KONSERLER
Çeşitli kamu kurumları ve özel kuruluşlarla iş birliği halinde organizasyonlara katılan gençler, henüz öğrenci iken solo ve koro konserler vererek mesleklerine ilk adımı atmış oluyor. Bu çerçevede Üsküdar Hakkı Demir Anadolu İmam Hatip Lisesi Musiki Bölümü öğrencilerinden oluşan koro geçtiğimiz yıllarda Makedonya'nın Üsküp ve Tetova şehirlerinde konserler vermişti. Ulus İlk Meclis Anadolu İmam Hatip Lisesi Musiki Bölümü öğrencileri de Kıbrıs'ta müzikseverlerin karşısına çıkmıştı. Her iki okulun korosu da farklı zamanlarda Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde konserler vermiş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gençlerle sohbet etmiş ve söyledikleri parçalara eşlik etmişti.
HANGİ OKULLARDA VAR?
Güzel sanatlar ve musiki alanına yatkın, kabiliyetli öğrencileri özel yetenek sınavıyla belirleyen okullar, Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde bulunuyor. Bu okullardan bazıları şöyle: Ankara Ulus İlk Meclis Anadolu İHL, Aydın Efeler Şehit Orkun Alp Arslan Kız Anadolu İHL, İstanbul Bakırköy Anadolu İHL, İstanbul Fatih Kız Anadolu İHL, İstanbul Üsküdar Hakkı Demir Anadolu İHL, İzmir Konak Şehit Ömer Halisdemir Kız Anadolu İHL, Konya Karatay Anadolu İHL, Kayseri Melikgazi Kayseri Anadolu İHL.