Boyun ve sırt ağrılarınızın sorumlusu belki de göğüsleriniz

Prof. Dr. Reha Yavuzer
reha.yavuzer@aksam.com.tr

Ergenlik döneminde meme dokusunda aşırı büyüme olabilir. Hormonal düzensizlikler, ve aşırı kilo alımı da meme dokusunun olması gerektiğinden daha büyük bir yapıya ulaşmasına neden olabilir. Bazen de hamilelik ve emzirme sırasında büyüyen meme dokusu sonrasında yeteri kadar küçülmez. Nedeni ne olursa olsun bedene göre orantısız büyüklükteki bir meme dokusu sadece estetik sorunlar yaratmaz esas olarak fiziksel sıkıntılara neden olur. 

Büyük göğüs dokusu fiziksel olarak nelere neden olur?
Boyun, omuz,sırt, kol ağrıları, göğüs dokusu altında hijyenik bir takım sorunlar, boyun omurlarında aşırı yüke bağlı erken dejenerasyonlar meme dokusu büyüklüğü ile meydana gelebilir. Öne doğru kadın bedeninde ağırlık yapan büyük meme dokusu duruş bozukluklarına ve kambur bir duruş yaratır. Her kadında meme dokusunun düzenli kontrol altında tutulması olası kanser tanısının erken yapılabilmesi için çok önemlidir. İleri derecede büyük meme dokusu memenin düzenli muayenesi ve radyolojik incelemeleri açısından da zorluk yaratır. Psikolojik olarak kadın için en önemli organlardan biri olan meme dokusu, gereğinden büyük olduğunda sosyal sıkıntılarda beraberinde gelir. Gizleme duygusu, kamufle etmek için bol kıyafetler tercih etme ihtiyacı, öne doğru eğik bir duruş ile fark edilmemeye çalışmak gibi kadının toplum içerisinde daha çekinik ve geride kalmasına neden olabilir.
Meme küçültme için neler yapılabiliyor?
Meme dokusu ve göğüs kafesi üzerinde yapılan ölçümler meme dokusunun ne kadar büyük ve sarkık olduğunu tespit eder. Bu ölçümlere göre ameliyat tekniği belirlenir.Çok aşırı büyük olmayan memelerde liposuction denilen yağ alımı işlemi yeterli olabilir. Daha ileri boyuttaki memelerde ise meme dokusunun ve derisinin çıkartıldığı ameliyatlar yapılır. Bu tip bireylerde yapılan işleme meme küçültme ameliyatı denilir. Meme dokusunun büyüklüğü ve sarkıklığı arttıkça, 
çıkartılması gereken doku miktarı da artar.
Meme küçültme kimlere yapılır, kimlere yapılmaz?
Meme cerrahisinde şayet tıbbi bir zorunluluk yoksa 18 yaşı beklemek ve meme gelişiminin tamamlanma sürecine izin vermek en uygun olandır. Ameliyat sonrasındaki hemen erken dönemde hamilelik planı olanlarda, halen emzirmekte olanlarda, aşırı kilo oynamaları olanlarda meme küçültme ameliyatı gerçekleştirmek uygun olmaz. Elde edilecek sonuçların daha uzun soluklu olması amacıyla kişinin kilosunun nispeten sabit olması ve hamilelik ve emzirme sonrasında en az 6 aylık bir periyod beklenerek memenin son şeklini alması ve hamileliğe bağlı değişikliklerin normale dönmesi beklenilmelidir. Sigara kullananlarda meme küçültme ameliyatı sonrası iyileşme sorunları belirgin olarak daha fazla olur. Bu nedenle ameliyattan en az 2 hafta önce sigaranın bırakılması ve ameliyattan sonra da 2 hafta kullanılmaması önemlidir.
Ya izler?
Tüm estetik meme ameliyatlarından sonra iz kalmaktadır. İzsiz bir meme ameliyatı yoktur. Doku veya deri çıkartılan meme dikleştirme ve küçültme ameliyatlarında meme büyütme ameliyatlarına göre daha fazla iz kalmaktadır. İzlerin daha az kalması amacıyla kullanılan özellikli dikiş materyalleri ve ameliyat sonrası kullanılabilecek kimi krem ve malzemeler mevcuttur. Ek olarak son yıllarda lazerden de izlerin azaltılması için faydalanılmaktadır. Ancak tüm bunlara rağmen izleri tamamen yok etmek mümkün değildir.
Ameliyat sonrasında emzirebilirmiyim?
Meme küçültme, dikleştirme veya büyütme operasyonlarının hiç birisi hamilelik veya emzirme için bir  engel teşkil etmez. Bu nedenle bu operasyonlar doğum yapmamış bireylerde de güvenle uygulanabilir. Ameliyattan sonra erken dönemde hamilelik planı olanlarda, ise ameliyatı doğum sonrasına bırakmak ameliyatla elde edilecek sonucun bozulmaması için önerilir.
Bu ameliyatlardan sonra sorunlar tekrarlayabiliyor mu?
Meme küçültme ameliyatlarından sonra yıllar içerisinde yaşlanmayla veya ciddi kilo alıp vermelerde sarkıklık ve büyüme tekrar olabilir. Bu durumda tekrar benzer bir ameliyat gerçekleştirilebilir. 
Peki erkekler?
Erkeklerde de meme dokusu normalden fazla olabilir. Jinekomasti denilen bu durumda erkek hastalarda meme küçültme işlemi yapılır. Erkeklerde sıklıkla ultrasonik veya lazer liposuction işlemi meme dokusunun küçültülmesi için yeterli olur. Nadir ileri derecede büyük kişilerde ise kadınlarda olduğu gibi sarkan derinin de alındığı ameliyatlara ihtiyaç duyulur.