MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr
İşitme engelli gençleri hayata kazandırmak amacıyla 2018 yılında yolan çıkan Ankara Anadolu Sağırlar Spor Kulübü tarafından kurulan 8863 Anatolian Deaf Eternals Robotics Takımı, gelecek vaad eden, pırıl pırıl 25 gençten oluşuyor. Sağır ve işitme engelli öğrencileri bilim ve teknoloji alanında desteklemek amacıyla üç ay önce kurulan ve kısa zamanda ekip ruhunu yakalayarak katıldıkları ilk yarışmadan jüri özel ödülü ile dönen takım, bundan sonra ulusal ve uluslararası alanlarda ülkelerini başarı ile temsil etmek istiyor.
Geleceğin mühendislerini yetiştirmek amacıyla ABD'de kurulan FIRST organizasyonu kapsamında ülkemizde gerçekleştirilen 2022 Fırst Robotics Competition yarışmasına katılan tek işitme engelli takım olan 8863 Anatolian Deaf Eternals Robotics Takımı, Judge Avard Ödülünü almaya hak kazandı. Mühendislik ve teknolojik alanında engel tanımayarak "Bizde Varız!" diyen ve kendi çabalarıyla bir robot üreten robotik takımını Burak Uyanık anlattı. Kendisi de işitme engeli sebebiyle koklear implant kullanıcısı olan ve şu anda Kocaeli Üniversitesi'nde doktora yapan Uyanık, robotik takımına gönüllü olarak destek veriyor. "İşitme engelli ve sağır toplumunun hayat kalitesini iyileştirmek ve onlara tek başına hayata tutunabileceklerini göstermek istiyorum. Robotik takımı da bu amaçla kuruldu. Takım olarak tüm sağır ve işitme engellilerin bilim ve teknoloji alanlarında neler yapabileceklerini göstermek istiyoruz. Toplumdaki ön yargıları yıkmak ve engelli bireylere örnek olarak yollarına ışık tutmak amacımız." diyen takımın lider mentörü Uyanık ekiple ilgili şu bilgileri aktardı: "Şu anda yirmisi 18 yaşından küçük toplam 25 kişiden oluşan bir takımımız var. Yaşı küçük olanları da gelecek yarışmalara şimdiden hazırlamak adına takıma dâhil ettik. Burada atölye çalışmaları yapıyoruz. Ekip robotun demir parçalarından motoruna, demir levhalarından tekerlerine, bilgisayar işlerinden kodlamasına kadar her aşamada yardımlaşarak çalışıyor."
İlerleyen dönemde ekipteki gençlerin sayısını artırmak istediklerini belirten Uyanık, FCR Robotik yarışması ve gelecek planları hakkında şunları aktardı: "Profesyonel bir takım olmak; Ulusal ve uluslararası yarışmalarda daha çok yer almak istiyoruz. 2022 Fırst Robotics Competition'da jüri özel ödülüne layık görüldük. Bu yarışmaya katılan tek işitme engelli takımdık. Bu bizim için güzel bir başlangıç oldu."
ÜLKEMİZİ BAŞARIYLA TEMSİL ETMEK İSTİYORUZ
Anatolian Deaf Eternals Robotics Takımı'nda yer alan 16 yaşındaki Emir Ahmet Tabur ve 17 yaşındaki Muhammed Emin Aydın, öğrenmeye hevesli ve oldukça başarılı iki genç. Çok kısa bir sürede topu alıp, ayarlanan yüksekliğe atan bir robot geliştiren takım içinde yer alan Emir ve Muhammed bize hem kendilerini hem de yarışma sürecini anlattı.
"İşitme kaybımdan dolayı benimle alay edenler oldu. Ancak işitme cihazı ya da koklear implant taksak da takmasak da diğer insanlardan bir farkımız yok. Biz her işin üstesinden gelebiliriz. Hedefiniz varsa çaba sarf edin." diyen Emir, ocak ayında robotik takımına katılmış. Yeni şeyler öğrenmek için hevesli olan Emir sözlerine şöyle devam etti: "İyi bir takım olduk. Yarışma için yoğun bir çalışma dönemi geçirdik. Bu bizim ilk yarışmamız. Oldukça heyecanlıydık. Jüri özel ödülünü aldığımız için mutluyuz. Bu süreç bana iş birliğinin önemini, emek ve çaba sarf etmeden iş yapılamayacağını öğretti. "
Türkiye'yi Avrupa ve dünyada başarı ile temsil etmek istediğini belirten Muhammed aynı zamanda dereceleri olan bir yüzücü. Robotics Takımı'na aktivite olsun diye katıldığını ancak sonra yeni bir şeyler üretmenin hoşuna gittiğini söyleyen Muhammed, "Hocalarımın da işitme engelli olması azmimi arttırdı. Çünkü işitme kaybımdan dolayı dışlandığım zamanlar olmuştu. Sokakta insanlar cihazımı gördüğünde tuhaf tuhaf bakıyordu. Bu çok rahatsız ediciydi." şeklinde konuşuyor. Muhammed'in kendi gibi işitme engeli olan bireylere bir de mesajı var: "İşitme kaybı seviyesi uygun olan herkes mutlaka koklear implant işitme çözümünü kullanmalı. Çünkü hayatın seslerini duymak çok güzel. Okul dışında mutlaka bir sporla ilgilenin. Bizler de sağlıklı bireylerin yaptığı her şeyi yapabiliriz. Bizler engel tanımayan engellileriz..."