Arıya alerjisi vardı bal kralı oldu

LOKMAN DAĞ

lokmandag@gmail.com

Küçükken polene, arıya alerjisi vardı. Yılmadı, korkmadı, babasının izinden gitti... Şimdi büyüdü, bal krallığının varisi oldu. Bal ihracatında ise birinci sıraya yerleşti… Öyle ki;  Amerika’ya bile yerli ve milli Türk balı yediriyor. 

Sizi bugün Enfa Bal Genel Müdürü Mustafa Ençetin ile tanıştıracağız. Baba mesleği olan  bal üreticiliğini devam ettiriyor. Onu diğer üreticilerden ayıran özelliği ise küçük yaşta alerjik bir yapısı olması. Ençetin, değil arılara yanaşmak, bal bile yiyemiyordu. Ama hiç yılmadı, korkmadı, hastalığının üstüne gitti. Bal yemekten hiç vazgeçmedi... Büyüdükçe hem arıya hem de polene olan alerjisi iyileşti. Şimdi bir bal krallığının varisi oldu. Fabrikaya babasının yanında fortlift şoförü olarak işe başladı. Bal topladı, uzun süre fabrikada her kademede çalıştı. Muhasebecilik yaptı... Şimdi ise fabrikanın genel müdürü oldu. Gelin Mustafa Ençetin’in ilham veren hikâyesini kendisinden dinleyelim…

15 YILDIR BAL SEKTÖRÜNDEYİM

Sizi tanıyabilir miyiz?

1986 Ankara doğumluyum. Üniversite eğitimimi sosyoloji dalında tamamladım. Bu eğitim sürecinde aynı zamanda aile şirketimizde ticaret hayatıma başladım. Üniversite eğitimimden sonra kısa bir süre Londra’da uluslararası ticaret eğitimi aldım ve Türkiye’ye döndüm yaklaşık olarak 15 yıldır bal sektöründeyim.

Arıya alerjinizin olduğunu ne zaman anladınız?

Henüz küçüktüm. Bizim çok küçük bir işletmeniz vardı. Arıların kovanına doğru giderken, bir arı beni ısırdı. Kısa süre sonra vücudumda şişmeler başladı. Hemen hastaneye kaldırdılar, alerjim olduğunu ailem o zaman öğrendi. Uzun zaman değil arılara yaklaşmak bal bile yemedim. Ama babamın yolunu hiç bırakmadım. Hep onun gösterdiği hedefe emin adımlarla yürüdüm.

YILLIK 20 BİN TON ÜRETİM

Yılda ne kadar bal üretimi yapıyorsunuz? Bunun ne kadarı yurtdışına ihraç ediliyor?

Yıllık olarak üretim kapasitemiz 20 bin tondur. Kapasitemizin 15 bin ton iç piyasa ve 5 bin ton ihracat olarak gerçekleştirmekteyiz. Yurtdışı ihracat olarak Avrupa’da Almanya, Fransa, İngiltere, Hollanda ya aktif olarak bal satışı gerçekleştiriyoruz. Amerika pazarında başlamış olan ihracatımız daha üst seviyelere çıkartarak Avrupa’da İspanya, İtalya,  Avusturya pazarları ve Orta Doğu’ da ihracat kapasitemizin yüzde yüz satışını yapmayı hedefliyoruz.

ŞEKERLENEN BALI SICAK SUDA BEKLETİN

Şekerlenen bal, kötü müdür?

Balın kristalize yani şekerlenmesi, balın kendisini koruyabilmesi için girdiği bir reaksiyon yani doğal bir olaydır. Tek değişiklik kıvam ve görüntüdür. Bu bakımdan balın şekerlenmiş olması tüketilemez, yahut bozuk olduğu anlamına gelmez. Şekerlenen balın ambalajı ile birlikte sıcak suyun için konularak balın erimesi sağlanır ve rahatlıkla tüketilebilir.

Şeker hastası bir birey bal yiyebilir mi?  

Bal doğrudan kana karışan bir besin maddesidir. Bundan dolayı ölçülü bir tüketim olması şarttır. Şeker hastası olarak en iyi çözüm doktorunun verdiği reçeteye uymak olacaktır.