Bizim yaptığımız ve 20.000 hastanın verilerinin değerlendirildiği bir çalışmada meme kanserine ortalama tanı koyma yaşı 52’dir... Aynı çalışma kanserli kadınların yüzde 47’si 50 yaşın altında, yüzde 20’sinin 20 yaşın altında olması ilginç bulunmuştur. 2008 yılında Bahçeşehir’de uygulamaya koyduğumuz ve bu bölgedeki yaşayan kadınlara uygulanan toplum tabanlı tarama projemizde taramada saptanan meme kanserli hastaların yüzde 58’i 40-49 yaş arasındadır. Amerika ve Batı Avrupa’da meme kanserli hastaların yüzde 75’i 50 yaş üzerinde, yüzde 6’sı 40 yaş altındadır. Yani Türkiye’de meme kanseri tanısı alan kadınlarımız gelişmiş ülkelere göre daha genç yaştadırlar. Bunun en önemli nedeni ülkemizde nüfusun çok genç olmasıdır. Benim en genç yaşta meme tümörü tanısı konulan hastam 14 yaşındaydı.
ERKEN TANI ÖNEMLİ
Erken tanıyla evre 0 olarak tespit edilen bir hastada sadece ameliyat, radyoterapi ve bir hap yeterli olup bu hastaların tamamen sağlıklı olarak yaşamlarını sürdürmeleri mümkün.
MEME KANSERİNDEN KORUNMAK İÇİN…
Şişmanlığı önlemek için diyet uygulayın. Hormonlu besin tüketmeyin, alkol kullanmayın, östrojen hormonlu ilaçları uzun süre kullanmayın. “Ailemde kanser yok, bende de olmaz, ağrı yoksa kanser yoktur, kanser tedavi olmaz, kansere bıçak değmez, meme alınmadan tedavi olmaz” gibi yanlış bilgileri kafanızdan atın. Bir kadın, 20 yaşından sonra kendi kendine meme muayenesinin nasıl yapılacağını öğrenmeli ve ayda bir kez yapmalı. 20-40 yaş arası u¨ç, 40 yaşından sonra yılda bir doktora meme muayenesine gitmeli. “Mamografi aşırı radyasyon veriyor, memem çok acıyor, mamografi zararlıdır” gibi yanlış göru¨şlere aldanmayın. Bugu¨n elimizde meme kanserine erken tanı koyabilen sadece mamografi var. Meme kanserinden korunmak için her gu¨n bir saat egzersiz yapın, dengeli du¨zgu¨n mevsim sebzesi ve meyvesi tüketin. Ağırlıklı olarak balık yiyin.