Yazarlar

Tarih çakılı bilgi yığını değildir. Tarih yok sayılamaz. Tarih eskimez. Tarih canlıdır, diridir. Tarih sadece zaman diliminin içerdiklerinin aktarılması değildir. Tarih bilinçtir. Tarih şuurdur. Tarih yaşananların bilinciyle geleceğe sahip çıkma iradesinin rehberidir. 

Tarihine bu zaviyeden bakamayanların geleceğine başkaları hükmeder. Coğrafyalarını başkaları tanzim eder. 

104 yıl önce Çanakkale’den yükselen ruh, Türkiye’nin geleceğini belirlemiştir.  Çanakkale ruhu; inancın, direncin zaferidir. Çanakkale ruhu; haklılığın gücünün zaferidir. Esarete boyun eğmeyenlerin, sömürü düzenine rıza olmayanların, ırkçılığı, köleliği dünyanın başına musallat edenlerin, sömürgenlerin zulmüne, saldırganlığına, pervasızlığına, kibrine karşı inançla karşı koyuşun destanıdır. Bugün de yaşayan bir bilinçtir. 

Yeni Zelanda’da terör saldırısının zihni arka planı; aynı pervasızlığın, aynı sömürgen, ırkçı, faşist damarın yansımasıdır. Haksızlıklara karşı boyun eğmeyenlerin, adaleti tüm dünya mazlumlarıyla buluşturmayı görev sayanların tarihi birikimiyle kimleri, nasıl, neden rahatsız ettiğinin kanıtıdır. Çanakkale direnciyle hesaplaşma gayretidir. Türkiye’nin istiklal tutkunu çizgisini yolundan saptırma çabasıdır. Küresel sömürü ve terör baronlarının maşaları olan tüm terör örgütlerine verilen amansız mücadeleyi zayıflatma arzusudur. 

Yeni Zelanda teröristinin silahına yazdıkları karanlık mazisinin kirli izlerini diri canlı tutma çabası, hepimiz için tarih bilincini yeniden ayağa kaldırma vesilesi olmalıdır. Çanakkale ruhunun dipdiri, ayakta olduğunu tüm dünyaya duyurmak için, yeni nesillerin yüreklerine ve zihnilerine nakşetmeleri için en önemli sebep olmalıdır. Kirliliklerini unutmayanlara karşı, ne dün, ne bugün, ne de gelecekte asla boyun eğilmeyeceği unutturmamalıdır. 

Yeryüzüyle sömürgeciliği, köleliği, ırkçılığı, emperyalizmi, faşizmi tanıştıranların, tarihe bu kirli ve karanlık kavramları yerleştirenlerin ve bugün de bu reflekslerinden arınamayanların dünyaya verebileceği, insanlığa sunabilecekleri, medeniyet adına temsil edebilecekleri hiçbir değer yoktur. 

Bu tarih bilinciyle davranmak ve istiklal mücadelemizde asla yeise kapılmadan, bekamızı ilelebet koruyup, kollamak, Çanakkale ruhunun sarsılmaz bilincinden her daim beslenen yeminimizdir…

Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu Diğer Yazıları