Yazarlar

Cevdet Erdöl

Cevdet Erdöl

Cumhur İttifakı: Ülkemizin İhtiyacı, İstikrarın Devamı

Bir devletin gelişmişlik seviyesinin en temel göstergelerinden biri de hiç şüphesiz sağlık alanında ulaşılan noktadır. 

Bu nedenledir ki Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” düsturundan hareketle geleceğin Türkiye’si için sağlık adına çok önemli projeler hayata geçirildi ve birçok yatırımlar yapıldı ve yapılmaya devam ediyor. 

Ne yazık ki bir neslin ömrü hastane kuyruklarında geçti. Sağlıklı girenlerin hasta çıktığı, ambulans taleplerinin karşılanamadığı, karşılansa bile yakıt parasının hastadan talep edildiği, hastaların hastaneye ulaşamadan yollarda hayatlarını kaybettiği, hastanelerin, sağlık personelinin, araçların ihtiyacı karşılamadığı bir süreçten bu günlere geldik. 

Sağlık ve sosyal güvenlik sistemindeki farklılıklar ve beceriksizlikler nedeniyle halkımızın farklı, ayrımcı hizmet uygulamalarına muhatap kaldığı, hastane ve eczane hizmetlerinde adaletsiz bir tablonun yaşandığı, kanser hastalarına tedavi için birkaç sene sonraya gün verildiği ve tedavi olamadan öldüğü, hastaların, bebeklerin, cenazelerin hastanelerde rehin alındığı, fahiş ilaç fiyatları ile milletin canından bezdirildiği, SSK, Bağ-Kur, Yeşilkart reçetelerine pek çok ilacın ödemesinin yapılmadığı, diş tedavisinin adeta mümkün olmadığı ilkel bir süreç. 

Her alanda olduğu gibi sağlık alanında yapılan devrimlerle birçok yenilik ve gelişmeye imza atılmıştır. Genel sağlık sigortası ile tüm vatandaşlarımız sosyal güvence kapsamına alındı ve bu sistem yurtdışında pek çok üniversitede ders olarak okutuldu. 

İşçi, memur, asker, emekli gibi değişik meslek grubundaki vatandaşlarımızın sağlık hizmetine erişim adaletsizliği sona erdi. Emekli sandığı, SSK, BAĞ-KUR gibi farklı yapılar tek çatı altında toplandı. Toplumda nüfusun yüzde ellisi hastaneye ve ilaca ulaşamıyordu. Günümüzde artık insanlar istediği hastanede tedavi olabilmekte, dilediği eczaneden ilaçlarını alabilmekte ve dilediği hekimi seçebilmektedir. 

Hep birlikte ambulansın yakıt ücretini hastanın ödediği bir ilkellikten uçak ve helikopter ambulansların millete hizmet ettiği bir dönüşüme tanıklık ettik. Artık ambulanslarımız kentsel bölgede ilk 10 dakikada, kırsal bölgede ise ilk 30 dakikada vakalara ulaşabiliyor. 

Hastanelerimizin konforu tamamen değişti. 8-10 kişilik koğuş sistemi sona erdi ve insanımıza yakışan şekilde tek, maksimum çift kişilik odalara dönüştürüldü. Milletimiz artık 5 yıldızlı otel konforunda yapılan dev şehir hastanelerinde sağlık hizmeti almaktadır. 

Diş tedavisi deyim yerindeyse mümkün olmadığı günlerden kurulan çok sayıda ağız ve diş sağlığı merkezi ile diş tedavisi sorun olmaktan çıktı. 

Tam Gün Yasası’yla kamuda çalışan hekimlerimizin sadece kamuda çalışmaları sağlandı. Mecburi hizmet uygulaması ile de ülkemizin en ücra köşelerinin hekim ihtiyacı giderildi. 

Hastaların, cenazelerin, yeni doğan bebeklerin hastanelerde rehin tutulduğu günlerden acil ve yoğun bakım hizmetlerinin ücretsiz verildiği günlere gelindi. 

Ak Parti öncesi engelli kardeşlerimiz çok zor durumdaydı. Engelli maaşları %1000-1700 oranlarında arttırıldı. Eşi vefat eden kadınlara, muhtaç asker ailelerine, terör mağdurlarına ve 450 bin engelli refakatçisine evde bakım aylığı bağlandı. 

Kanser başta olmak üzere pek çok kronik hastalıktan ve ölümlerden sorumlu olan sigara ve tütün kullanımı ile mücadelede tüm dünyaya örnek olan bir başarı elde edildi. Ülkemiz tütünle mücadelesi nedeniyle DSÖ tarafından dört kez ödüllendirilerek rekor kırdı. 

Ülkemiz maliyet avantajı ve gezme fırsatının yanı sıra kaliteli teknolojik altyapısı ile dünyada sağlık turizminde ilk 5 ülke arasına yükseldi. 

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın sağlık vizyonu ile 16 yıldır geldiğimiz nokta ortadadır. Artık günümüzde kendi ilacını üretebilen, kendi aşısını yapabilen ve kendi tıbbi teknolojilerini üretebilen bir Türkiye süreci bizi bekliyor. 

Ben inanıyorum ki 24 Haziran’da milletimiz kendi kaderiyle ilgili doğru bir karar verecek ve “hizmet üretenle laf üreteni”, “projesi olanla bol keseden atanı” birbirinden ayıracak, sağlık başta olmak üzere her alanda istikrarda yana taraf olup Cumhurbaşkanımızın etrafından kenetlenecektir. 

Sağlık ve afiyet içinde kalınız.

Cevdet Erdöl Diğer Yazıları