Yazarlar

Cevdet Erdöl

Cevdet Erdöl

Bağımlı hayatlardan bağımsız yarınlara! 

Saygın tıp dergisi Lancet’de yayımlanan bir araştırmada, her yıl dünya çapında alkol kaynaklı 2,8 milyon ölümün gerçekleştiği aktarıldı. 

Alkolü tamamen bırakmanın en sağlıklı çözüm olduğu belirtilen araştırmada, her yıl erkeklerin yüzde 7’sinde, kadınların ise yüzde 2’sinde alkol ile ilişkili ölümlerin görüldüğü ifade edildi. 

BBC Türkçe’nin haberine göre 15-49 yaş arasındaki kişilerde ölüm ve sakatlıkların temel sebeplerinden birinin alkollü içki içmek olduğu belirtildi. 

Önceki kimi araştırmalarda belirli bir miktar alkol tüketmenin sağlığa iyi gelen taraflarının olduğu iddialarına rağmen, yeni araştırma bu iddiaları çürüttü.   

1990-2016 yılları arasında gerçekleştirilen ve yüzlerce araştırmadan yararlanılan yayında, günde bir kadeh içki içmenin kanser, diyabet ve tüberküloz riskini yüzde 0,5 artırdığı, günde iki kadehin bu riski yüzde 2’ ye, beş kadehin ise yüzde 5’e çıkardığı belirtildi. 

Dünya Sağlık Örgütünün ülkelere göre alkol tüketim raporunda göre Beyaz Rusya, Litvanya, Çek Cumhuriyeti, Hırvatistan, Avusturya, Portekiz, Fransa, İrlanda, Estonya, Macaristan … gibi batılı ülkeler en fazla alkol tüketen ülkeler. 

Ülkemizin de içinde bulunduğu en az alkol tüketen sondan 50 ülkenin 33’ü Müslüman ülkelerden oluşmaktadır. Son 50’de yer alan diğer 17 ülkenin, 5’inde de Müslümanlık ikinci büyük din. 

Alkol ve diğer zararlı alışkanlıklar konusunda asırlar öncesinden bizleri uyaran, aydınlatan Yüce Allah’a hamdolsun. 

Görüldüğü gibi alkol şişede durduğu gibi durmuyor. Alkol tüketimi sağlık sorunlarının yanısıra trafik kazalarını, cinnet ve cinayetleri, zehirlenmeleri, kadına yönelik şiddeti ve çalışma hayatındaki verimsizliği beraberinde getirmektedir. 

İçişleri Bakanlığı Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığının, ‘Veriler trafik kazası sonucunda kaza yerinde meydana gelen ölü sayılarını içermektedir.’ notuyla paylaştığı 2017 yılının ilk 10 ayının rakamlarına göre, alkol alıp direksiyona geçen 2 bin 691 sürücü ölümlü ve yaralamalı kazaya karıştı. Bu kazalar nedeniyle yüzlerce insanımızı kaybettik, binlercesi ise yaralandı. 

Alkol ve benzeri zararlı maddelerle etkin ve kararlı mücadele edince emin olun ki birçok mesele kendiliğinden ortadan kalkacaktır. 

Dünyanın birçok ülkesinde alkol kullanımı azaltılmaya çalışılırken zararlı alışkanlık olarak kabul edilen içki tüketimi Batı’nın da mücadele ettiği başlıca konular arasında yer almaktadır. 

Ülkemizde de alkol tüketiminin önlenmesine yönelik ciddi yaptırımlar bulunmaktadır. 

Alkollü içkilerin her ne surette olursa olsun reklamı ve tüketicilere yönelik tanıtımı, 18 yaşından küçüklere satılması, otoyollardaki ve devlet karayollarındaki yapı ve tesislerde satışı ve tüketimi… gibi yasakları sayabiliriz. 

Yasalarımız yeterli ama yasaların uygulanmaması, pervasızca delinmesi hastalığımızı alkol yasaklarında da görebiliyoruz. 

Sağlıklı ve aydınlık bir gelecek için başta gençlerimiz olmak üzere, bütün insanlarımızı alkolden ve tüm bağımlılıklardan uzak tutmalıyız. Alkol kullanımı ciddi sağlık ve sosyal sorunların ana kaynağıdır. Değişik açılardan yaklaşıp da konuyu başka yerlere çekmeye ve siyasallaştırmaya lüzum yoktur. Hepimiz bu ülkenin bir parçasıyız. İnsanlar sağlıklı olursa toplumumuz sağlıklı olur, toplum sağlıklı olursa huzur ve refah içerisinde yaşarız.   

“Rezzak” sıfatına malik olan yüce Allah bizleri nice nimetlerle rızıklandırmıştır. Rabbimiz dünyada mutlu ve sağlıklı yaşamamız için uygun bir zemin hazırlamıştır. Durum bu iken hiç de ihtiyaç olmayan alkolle hayatımızı karartmayalım. Stresten, alkolden ve tüm bağımlılıklardan uzak, sporla iç içe mutlu ve sağlıklı bir hayat yaşayalım. 

Büyük bir medeniyetin varisleri olarak alkolün ve diğer bağımlılıkların kollarına teslim edecek hiçbir ferdimiz yoktur. 

İrademizi teslim almaya çalışan her türlü sebep bizim gözümüzde aynıdır ve bu millet savaşlarla, açlık ve yoksulluklarla imtihanını kazanarak elde ettiklerini alkol ve diğer bağımlılıklarla ile kaybedecek değildir. 

Gelin tüm bağımlılıklara karşı “Bağımsızlığımızı” ilan edelim! Hemen şimdi... 

Sağlık ve afiyet içinde kalınız.

Cevdet Erdöl Diğer Yazıları