Yazarlar

Okan Güray Bülbül

Okan Güray Bülbül

'İşvereni şikayet etti' diye çalışan işten çıkarılamaz

Yargıtay kararına göre, bir çalışanın işverenini şikayet ettiği için tazminatsız işten atılması hukuka aykırı. Ancak yalan ifadelerle işverenine iftira atan veya hakaret eden çalışanlar için durum farklı...  

1- SORU: İşveren sürekli fazla mesai yaptırıyor ve ücretlerimizi eksik yatırıyor. Bunu şikayet eden arkadaşımız işten çıkarıldı. İşyerinde denetim yapıldı ve eksik tutarlar ödendi. Ama işveren arkadaşımızı işten çıkardı. Bu arkadaşımız dava açabilir mi? (Ekrem Kurt)

YALAN VE İFTİRA OLMAMALI

CEVAP: İşçinin işverenini şikayet etmesi, işten çıkarılması için gerekçe değildir. Yargıtay işçinin işverenini şikayet ettiği için tazminatsız işten atılmasının hukuka aykırı olduğuna karar vermiştir. İşçiler, işverenlerini kanuna aykırı davranışlarından dolayı şikayet edebilir. Şikayette bulunabilen işçiler, gerçekleri anlatmalı ve haklarını talep etmeliler. Bunun dışında gerçeğe aykırı bilgi vermeden, işverenlerine hakaret etmeden, yalan ve iftira atmadan işverenini şikayet eden işçi, yalnızca işverenini şikayet ettiği için işinden atılamaz. Arkadaşınızın şikayetinde hakaret ve gerçeğe aykırı ifadeler yoksa dava açarak feshin geçersiz olduğunu iddia edebilir. 

5 yıllık süreyi kaçıran dava açamaz

2- SORU: 1966 doğumluyum. İşe giriş tarihim 1997. Sigortalı gün sayım 630 gün. 2001-2005 arası çalıştığım bir işyerinden geriye dönük dava açabilir miyim? Çalıştığım dönemde 3 ay kadar sigorta girişim yapıldı. Sadece ameliyat olabilmem için sigortalı gösterdiler sonra yine çıkardılar. (Nalan Gündüz)

CEVAP: 1997’deki sigorta girişiniz eğer 23 Mayıs ve öncesinde ise 53 yaş ve 5.900 prim günüyle, 23 Mayıs sonrasında ise 54 yaş ve 5.975 günle emekli olabilirsiniz. Ancak şu an için 630 gününüz olduğu için aylık bağlatabilmek için 2020’ye kadar en az 5.270 gün daha çalışmanız gerek. Diğer yandan hizmet tespiti davalarında 5 yıllık hak düşürücü süre var. 2005’teki çalışmanız sonlandıysa bu durumda hak düşürücü süre 31 Aralık 2010’da dolmuş. Bu nedenle dava açamazsınız.

120 GÜN PRİM ŞARTI KALKTI 

3- SORU: 6 yıldır bir işyerinde çalışıyorum. İşveren önümüzdeki ay çıkışımızı verecek. İşsizlik maaşına başvuracağım ancak geçen ay bir gün işe gelememiştim, işveren devamsızlık bildirmiş. Bu nedenle işsizlik maaşı alamayacağımı duydum. Bir günün primini cebimden ödersem işsizlik maaşı alabilir miyim? (Cevdet Uyanık)

CEVAP: İşsizlik maaşı alabilmek için son 3 yılda en az 600 gün prim ödenmiş oması şart. Bu şartı sağlıyorsunuz. Son 120 gün iş sözleşmesinin devam etmesi maaş almak için yeterli. Son 120 gün kesintisiz prim şartı kaldırıldı. Dolayısıyla iş sözleşmeniz devam ederken mazeretsiz olarak işe gelmediğiniz için işvereniniz sizi SGK’ya devamsızlık koduyla bir gün eksik bildirmiş olsa da işsizlik maaşı alabilirsiniz. Başvurunuzu yaparak işsizlik maaşı alabilirsiniz.

Borçlanmayı e-Devlet’ten yapın

4- SORU: Askerlik borçlanmam için Türkiye’ye gelmem şart mı?

CEVAP: Askerlik borçlanması için Türkiye’ye gelmenize gerek yok. e-Devlet üzerinden giriş yaparak askerlik borçlanması yapabilirsiniz. Giriş yaptıktan sonra sistemden borçlanacağınız süreyi ve bu süreleri borçlanacağınız prim miktarını belirleyebilirsiniz. Bu bildiriminiz onaylandıktan sonra size bildirimde bulunulacak.

Okan Güray Bülbül Diğer Yazıları