Yazarlar

Okan Güray Bülbül

Okan Güray Bülbül

Evlenince ölüm aylığı kesilen kıza 'çeyiz parası' ödeniyor

Yetim veya öksüz kalmış ve ölüm aylığı alan kızlara evlenmeleri halinde halk arasında ‘çeyiz parası’ olarak bilinen evlenme ödeneği veriliyor. Ölüm aylığı kesilenler, bu sayede evlilik arifesinde toplu para almış oluyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yetim veya öksüz kalmış ve ölüm aylığı alan kızlara evlenmeleri halinde halk arasında ‘çeyiz parası’ olarak bilinen evlenme ödeneği veriyor. Evlenmesi nedeniyle aylığı kesilenlere ölüm aylığı tutarının iki yıllık tutarı kadar çeyiz parası ödeniyor. Bu sayede yetim kızlar evlilik arifesinde toplu para almış oluyor. Ancak çeyiz parası, kızlara bir kez ödeniyor. Yani evlenip boşanan kızlar, yeniden ölüm aylığı alabiliyor ancak ikinci evliliklerinde yeniden çeyiz parası alamıyor. 

BU HAK SADECE KIZLAR İÇİN  

Evlenme ödeneğine çeyiz parası denmesinin arkasında, bu paranın yalnızca ölüm aylığı alanlara ödenmesi yatıyor. Çeyiz parasından yalnızca yetim kızlar yararlanabiliyor. Annesi veya babasından yetim aylığı alan erkekler, evlendikleri zaman bu ödeneği alamıyor. Yetim aylığı alıyorken çalışmaya başlayan ve aylığı kesilen kızlar da, yetim aylığı kesilmişken evlenirse para alamıyor. 

SGK’YA BAŞVURMAK ŞART 

Çeyiz parası almak için en yakın SGK merkezine başvurmak gerekiyor. Talepte bulunulmazsa evlenme ödeneği alınamıyor. Bu talebin yapılabilmesi için de evlilik tarihinden itibaren 5 yıl süreleri var. Bu süre geçilmediği müddetçe evlenme ödeneği talep edilebilir. 

Sadece bir kez kullanılabiliyor

Çeyiz parası yetimlere her evlendiklerinde ödenen bir para değil, bir kez kullanılabilen bir hak. Kızlar, evlenirken çeyiz parası talep etmeyebilir. Ya da ilk evliliğinde talep etmediği çeyiz parasını ikinci veya üçüncü evliliğinde talep edebilir. Çeyiz parası talep etmeyen kızlara çeyiz parası ödenmez ve evlenirken çeyiz parası almayanlar, boşandığı gün yeniden ölüm aylığını bağlatabilir. Çeyiz parası alanlar aynı dosyadan gelir veya aylık alan diğer kişilerin ölüm aylıkları da yeniden hesaplanacaktır. Ancak yeniden hesaplama çeyiz parası alınan tarihten iki yıl sonra yapılacaktır. 

Çift ödenek almak mümkün

Hem annesinden, hem de babasından ölüm aylığı alanların iki dosyadan birden evlenme ödeneği alması annesi veya babasının Emekli Sandığı mensubu olması halinde söz konusu olabiliyor. Yalnız bu durumda kız çocuğunun annesi veya babasından aldığı ölüm aylıklarının birisinin Emekli Sandığı olması dolayısıyla ödenen çeyiz parası ölüm aylığının bir yıllık tutarı kadar oluyor. 

SGK İKİ YILLIK TUTARI PEŞİN OLARAK VERİYOR

Evlenmesi nedeniyle aldığı yetim aylığı kesilecek olan kızlara, SGK tarafından yetim aylığının iki yıllık tutarı peşin olarak evlenme ödeneği adı altında ödeniyor. Bu durumda iki yıllık ölüm aylığını peşin alan kişiler, iki yıldan önce boşanması halinde ölüm aylığını hemen geri bağlatamıyor. Örneğin 1 Ocak 2018’de çeyiz parası almış biri, 1 Ocak 2019 tarihinde boşanmışsa yeniden ölüm aylığını bağlatmak için 1 Ocak 2020 tarihini beklemek zorunda. Bu tarihe kadar kendisine yeniden ölüm aylığı bağlanması söz konusu değil. Fakat evlenip boşanan ve iki yıllık sürenin geçmesini beklediği için yeniden ölüm aylığı bağlatamayan kişiler bu sürede sağlık hizmetlerinden de prim ödemeksizin yararlanabiliyor. Daha önce farklı nedenlerle yetim aylığı kesilen kızlar da çeyiz parasından yararlanamıyor. Çeyiz parası alabilmek için evlilik tarihinde yetim aylığı alıyor olmak gerekiyor. 

Okan Güray Bülbül Diğer Yazıları