Yazarlar

Markar Esayan

Markar Esayan

markar.esayan@aksam.com.tr

Mesele eşcinsellik değil... 

Son günlerde gündeme getirilen eşcinsellik meselesini hangi kesitte ve hangi amaçla tartışıyoruz, buna dikkat etmek gerekir. O yüzden mevzuyu doğru zeminde tutmanın sıfır veya eksi toplamlı bir sonuç elde etmemek için elzem olduğunu düşünüyorum. 

***

Eşcinsel olmak şüphesiz insan haklarından, düşünce ve ifade özgürlüğünden muaf/mahrum olmak demek değildir. Bir insanın eşcinsel olduğu için uğradığı şiddet, ayrımcılık gibi her türlü suça karşı duyarlı olmak devletin ve sivil toplumun görevidir. 

***

C-HDP tarafından gündeme sokulan eşcinsellik tartışmasına dini, tıbbi ve psikolojik zeminden girmenin de bir tuzak olduğunu düşünüyorum. C-HDP’nin bu işi kışkırtmasının nedeni İstanbul seçiminden sonra “gerginliğin azalma” tehlikesine karşı, seküler ve dindarları birkaç hat üzerinden karşı karşıya getirmektir. İkinci hat ise İYİ Parti’nin başını çektiği Suriyeliler meselesinin kaşınmasıdır. Burada eşcinseller de, mülteciler de araçsallaştırılmakta, toplumun önüne atılmaktadır. 

***

Bir de hepimizi içine alan bir büyük hikaye vardır: Modern bireyin özgürlüğü meselesi neredeyse boş bir anlatıdan ibarettir. Simülasyon içinde yaşayan bir Batı toplumu söz konusu. Sözde bu özgür bireyler, ruhsal, cinsel, maddi, kültürel olarak affedersiniz inek gibi sağılıyor ve mesela iki erkek evlenebildiği için özgürlüğün gerçekten varolduğunu zannediyorlar. Eşcinseller toplumda daha kolay fark edildikleri için “özgürlük sayaçları” olarak kullanılıyorlar. 

***

Eşcinsellik, en az eşcinsellerle ilgili bir meseledir artık. Sekülerleşmeye dayanıklılık gösteren geleneksel toplumları teslim almak için bir koçbaşı olarak kullanılmaktadır. Amaç artık onların uğradığı haksızlıklar değil, eşcinselliğin, aseksüelliğin, ensestin, pedofilinin norm haline getirilmesidir. 

***

Kimin ne olduğu ve nasıl yaşadığı benim hiç umurumda değil. Yargılamak da öyle. Ama bana bir norm dayatılıyorsa, buna karşı çıkmak da benim hakkımdır.

Eşcinsel evlilik, eşcinsellerin evlat edinmesi, çocukların cinsiyetsiz yetiştirilmesi, ensest ve pedofiliye sonuna kadar karşıyım. Eşcinseller bu tartışmalarda belli kesimler tarafından pohpohlanmanın keyfine aldanmamalı, araçsallaştırılmaya karşı dikkatli olmalılar. 

Mesele eşcinsellik değil çünkü.

Markar Esayan Diğer Yazıları