Yazarlar

Markar Esayan tüm yazıları

Ak Parti 18. kuruluş yıldönümünü dün itibarıyla idrak etti. Dilekolay, böyle bir coğrafyada, kriz ortamında, kurtlar sofrasında, bir çevre hareketinin siyasi parti olarak ayakta kalması, kurumsallaşması, ülkeyi köklü şekilde değiştirmesi az rastlanır başarıdır.

***

Liderlik, teşkilat ve taban üçlü sacayağının doğru kurulmuş olması ve sürekli korunması bu şiddetli mücadelede başarılı olunmasına yol açmıştır. Erdoğan/teşkilat ve millet... Bunlardan birinde aksama olsaydı, bu hareket bu başarıları elde edemezdi. 

***

Ancak her şeyden evvel bu bir liderlik hareketidir... İşin bu kritik kısmını atlamamak lazım. Eğer Recep Tayyip Erdoğan’ı hareketin bir noktasında eleme imkanı hasıl olsaydı, şüphesiz hikaye siyah ve beyaz kadar farklı yazılacaktı. Partinin başına kimin geçtiğinden bağımsız olarak, son 18 yılın kritik kavgalarından çoğu verilemezdi.

***

Peki Erdoğan’ın liderliğinde verilen kavgalar zorunlu muydu? Tercihlerden bir tercih meselesi miydi? 

***

Neler geliyor aklınıza? 

IMF ile vesayet ilişkisinin bitirilmesi.

Savunma sanayindeki kritik hamleler.

Çok odaklı dış siyaset.

Dünya beşten büyüktür fikriyatı.

Ekonomik büyüme.

Vesayet ile mücadele.

İdari sistemin reformu.

Ülkenin dört bir yanını duygu ve ekonomik olarak biribirine bağlayan altyapı yatırımları.

Köklü tarihi sorunlara dönük açılımlar.

Darbelere karşı kararlı duruş.

FETÖ, PKK ve onların ipini tutan hegemonlarla dalaşmayı göze alma.

Katar’ın kurtarılması.

Suriye’ye yapılan sınırötesi harekatlarla “terör devletinin” tarihe gömülmesi.

***

Bunların hepsi Türkiye’nin yeni dünya düzeni kurulurken yapmak zorunda olduğu, yapmazsa toprak/sınır bütünlüğünü koruyamayacağı, Mısır’dan beter, Suriye’den hallice duruma düşeceği kırılmaları ima ediyordu. Ülkenin tüm mahallelerinin tarlalarının on yıllardır sürüldüğü bir ortamda, bağlantısız, tek bağı ülkesine olan, ancak gerekli zeka, yetenek ve cesareti de sergileyen bir liderlik, bu dönemin en kritik özelliği olmuştur.

***

Kaset kumpaslarından beri yapılan tüm siyaset ve toplum mühendisliklerinin hedefinin ülkeyi yeniden kontrol edilebilir hale getirmek olduğu açıktır. Bu noktada Cumhur İttifakı ve ona destek veren tüm yapıların tarihi önemi çok büyüktür.  

Markar Esayan Diğer Yazıları