Yazarlar

Kurtuluş Tayiz

Kurtuluş Tayiz

'Yeni parti', WhatsApp'tan start aldı

Ali Babacan, “yeni parti” çalışmalarına başlandığını duyurdu. Açıklamanın kime, hangi ajansa, haber kuruluşuna yapıldığı meçhul. “Ali Babacan” imzalı bildiri WhatsApp gruplarından sosyal medyaya, oradan da haber sitelerine ulaşmış. Yani anlaşılan çok rahatlar; oturdukları yerden parti kurup siyasi bölünmeyi CHP-İP-HDP bloku lehine derinleştirerek AK Parti’yi indirecekler akılları sıra.  

Zamanlama yine manidar. Siyasetin ısındığı anlarda devreye giriyorlar. Bu kez “Kaz Dağları” tartışmasının ortasında, “çevreci” bir bildiriyle kendilerini gündeme taşıdılar. Gezi’de de pozisyonları aynıydı; alttan alta Erdoğan’ı istifaya zorladılar.  

Anlaşılan “yeni parti” ortalık her karıştığında baş çıkaracak, sükunet hallerinde ise ortalıkta pek görünmemeye çalışacak.  

*** 

Bildiride yer alan başlıca kavramları da biliyoruz artık; “hukukun üstünlüğü” bunlardan biri. Aslında buna “üstünlerin hukuku” desek yeridir. Havalı bir kavram ama insan merak ediyor tabii; Babacan ve Gül, kuracakları yeni partiyle “hukukun üstünlüğü”nü mü tesis edecek? Akla yatıyor mu? İnanan var mı sahiden buna?  

FETÖ bu ülkede adaleti, hukuku, özgürlükleri katlederken Ali Babacan mı ses etti, yoksa Abdullah Gül mü “hukukun üstünlüğü” adına FETÖ’ye karşı çıktı? Bir cesur hareketleri var mı akıllarda kalan? “Hukukun üstünlüğü” dedikleri, küresel efendileri için dizayn edilmiş hukuk sisteminden başka bir şey değil. Yoksa milletin hukuku için harekete geçecek değiller.  

***

Evet, adım adım, yavaş yavaş siyasete ısınıyorlar. İyi, güzel, harika; kolları sıvayıp er meydanına çıkmaları takdir edilir. Fakat öyle er meydanına çıkmaya cesaret edecek gibi de durmuyorlar. WhatsApp metinleriyle parti kurup toplumla kaynaşacaklarını düşünüyorlarsa şimdiden uyaralım; hayal kırıklığı yaşarlar. Gerçi “biz adımızı ortaya koyduk, birileri de bizi uçursun artık” demiş olabilirler. Kim bilir, belki anlaşmaları bu temeldedir. 

Ne var ki siyaset daha çetrefilli bir iş. Kağıt üzerinde planlandığı gibi yürümez işler. Sahaya inmeden, milletin karşısına çıkmadan, WhatsApp metinleriyle başarı sahibi olmak biraz zordur.  

Belki yeni moda budur, o da ayrı bir tartışma tabii.  

Babacan’ın bildiride bahsettiği “parti çalışmalarımıza çok talep geldi” yönündeki beyanı da fazla abartılı. En azından bu yönde bir görüntü, fotoğraf yok. Doğrusu, “yeni parti”nin henüz WhatsApp grubu düzeyini aşmadığıdır. Algı operasyonları tutarsa sahaya çıkarlar, tutmazsa ne Babacan’ın, ne Gül’ün yüzünü gören olur. Şimdilik vaziyet bu.  

Kurtuluş Tayiz Diğer Yazıları