Yazarlar

Kurtuluş Tayiz

Kurtuluş Tayiz

Türkiye yola ABD'siz devam edecek

Kurtuluş Tayiz tüm yazıları

Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna yönelik müdahalesini engellemek için ABD’nin çok yoğun bir çaba gösterdiği biliniyor. Türkiye’yi oyalamak için başvurmadık hokkabazlık kalmadı. Bir müdahale gerekecekse, güvenli bir bölge kurulacaksa onun da içinde yer almak istediler. Amaçları Türkleri kandırmak, oyalamak ve bölge için planlanan “ikinci İsrail”i bir oldu bittiyle yanıbaşımıza kondurmaktı.  

ABD’nin yüzüp yüzüp kuyruğuna getirdiği “ikinci İsrail” planının önüne ise Cumhurbaşkanı Erdoğan dikildi. Bu planın nihai hedefi aslında Türkiye’dir. Erdoğan’ın her fırsatta “terör koridorunu” beka tehdidi olarak nitelemesi de bu yüzden. Erdoğan, bu tehdide dikkat çekene kadar da Ankara’da kimse “PKK devleti” tehlikesinden de bahsetmedi. Erdoğan’ın darbeyle devrilmek istenmesinin sebebi de, Türkiye’nin ekonomik saldırıya uğramasının nedeni de bu gerçekle ilintili. Erdoğan’ı darbeyle ya da seçimle iktidardan uzaklaştırmakta ısrar etmelerinin hâlâ böyle bir arka planı var.  

Erdoğan, ABD’yi güvenli bölge planının içine çekerek Fırat’ın doğusunun kapılarını araladı. Bu aşamadan sonra artık Ankara kendi başına yola devam edecek. Yeni yasama döneminin açılışında Erdoğan’ın yaptığı konuşma bunu gösteriyor.  

Erdoğan, dün “güvenli bölge görüşmeleri konusunda arzu edilen neticelere ulaşılamadığını ve Türkiye’nin kendi yoluna devam etmekten başka çaresinin olmadığını” söyledi.  

Bu sözler “ABD’yle buraya kadar” anlamına geliyor. “Bundan sonraki yolu tek başımıza kat edeceğiz” artık. ABD’nin aklındaki tek “güvenli bölge” planının terör örgütünü korumaktan ibaret olduğunu artık herkes biliyor. Bu kadar oyalamanın, göstermelik hareketlerin, kandırmacanın başka bir izahı yok. Şüphesiz Ankara da bunun farkındaydı ve bütün hazırlıklarını tek başına bir müdahaleye göre yaptı. “Suriye topraklarında gözümüz yok” sözleri operasyonun habercisi. Amaç “Barış koridoru” oluşturup Suriyelileri güvenli bir şekilde ülkelerine döndürmek, hatta evlerine yerleştirmek. Erdoğan, ABD’deki BM zirvesinde planını dünyaya anlattı. Şimdi sıra uygulamakta. 

Kurtuluş Tayiz Diğer Yazıları